Пилетата пълни с вода и соли, с тях месото ставало по-крехко?
27 Януари 2015, Вторник, 11:18 ч.
Отговорността за качеството на храната е на алхимици, които искат от нищо да направят нещо, каза готвачът на президента Жоро Иванов
Експеримент на БНТ доказа, че пилешкото месо е пълно с вода и соли. Производителите твърдят, че водата в месото се добавя с цел да стане по-крехко и лесно за готвене, но готвачът на президента Жоро Иванов опроверга това. Той сготви три пилета, купени на различна цена. Едното е по 4,29 лева за килограм, другото – 5,39, а третото – 7,89. След като бяха печени 45 минути във фурна с малко сол, без никакви добавки и мазнина, се оказа, че не винаги цената съответства на качеството. Пилето, което бе на средна цена – за 5.39 лева за килограм, е с най-много вода.
„Винаги съм казвал, че отговорността не е на потребителя, а на търговеца, производителя. Тя е на онези, които предлагат определения продукт в хранително-вкусовата индустрия, т.е. на тези хора-алхимици, които искат от нищо да направят нещо или да създадат един ниско бюджетен продукт с идеята, че нашият пазар е това“, каза Жоро Иванов. Той е единственият шеф готвач у нас, имащ лиценз да приготвя ястия за държавни глави и официални правителствени делегации, гостуващи на българския президент.
Д-р Сергей Иванов от Независимия център по биология на храните пък потвърди, че водата в пилешкото достига до 50 процента.
“Откакто съществува Европейската система за оповестяване на опасни храни, българските контролни органи нито веднъж не са хванали пилешко с някакви проблеми. Когато родното пиле “прехвръкне” граница, контролните органи в съседните ни страни от общността отчитат нарушения и то при почти нищожния ни износ. Типично за България е в него да има остатъци от ветеринарно-медицински продукти. Това води като следствие до повишаване на солевото съдържание на пилешкото месо. Това се отразява много зле на хората със сърдечно-съдови проблеми”, предупреди д-р Иванов. Най-често в нашенските пилета се добавят вода и соли с цел да се увеличи неговото тегло.
“Водата в пилето е резултат от технологична обработка и не е опасна за здравето, не е наказуемо. Следим единствено за веществата, които са опасни за човешкия организъм”, каза пък шефът на Българската агенция по безопасност на храните проф. д-р Пламен Моллов в „Денят започва“. Той увери, че Агенцията провежда постоянен контрол и не са открити антибиотици в продуктите. Той добави, че практиката с вода е обичайна европейска практика и тя се слага, за да се подобрят технологичните характеристики на самото месо.
В категории:
Животът
Почина последният жив член на The Band
Отиде си твърде млад
Община Царево е против предложеното за разширение на ЗМ "Силистар"
България е потресена от това зверство
ЛГБТ ще си веят знамената само в ЕС? Тръмп с нов ритник в задника на Европа
Ще дърпа ушите на охраната си?
22/01/2025, Сряда 21:58
0
Скандалът с него продължава
22/01/2025, Сряда 21:36
2
Сянката на коронавируса изплува в "Стани богат"
22/01/2025, Сряда 21:12
1
ЛГБТ ще си веят знамената само в ЕС? Тръмп с нов ритник в задника на Европа
22/01/2025, Сряда 21:00
0
Отиде на гости и веднага извади...
22/01/2025, Сряда 20:48
0
Махат тирето
22/01/2025, Сряда 20:25
4
Те не могат да пият
22/01/2025, Сряда 20:00
0
Земетресение в съседна страна
22/01/2025, Сряда 19:33
0
Отиде си твърде млад
22/01/2025, Сряда 19:12
4
Коментира визията на Мелания Тръмп
22/01/2025, Сряда 18:45
0
Професор го "уби"
22/01/2025, Сряда 18:21
1
ЕС се превърна в генератор на свръхбюрокрация и регулации за бизнеса
22/01/2025, Сряда 18:14
0