×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Главният прокурор поиска сваляне на имунитета на Марио Рангелов
  • Прaвocлaвният cвят днec oтбeлязвa eдин oт нaй-вaжнитe дни в Cтрacтнaтa ceдмицa - Вeлики чeтвъртък
  • ЕС се отказа от идеята да забрани вноса на руски втечнен газ
  • Жан-Клод Ван Дам желае да посети Русия и да стане посланик на мира
  • Поне 50 загинали и над 100 изчезнали в трагедия с лодка в Конго
  • Арестуваха пиян актьора Хайли Осмънт в американски ски курорт
  • Близо 1000 патрула ще са на терен в пиковите часове на празниците
  • Депутатите гласуват втория вот на недоверие към кабинета "Желязков"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Добрата храна прави човека щастлив, влюбен съм в българския таратор


Добрата храна прави човека щастлив, влюбен съм в българския таратор
Кухнята дава само звездите на ресторантите, не тя, а човечността, дружелюбността и гостоприемството определят облика на една нация, каза майстор готвачът Клаудио Палиузо
29 Декември 2014, Понеделник, 15:54 ч.
Автор: Ангел АТАНАСОВ, pressadaily.bg

Готвил съм за Бил Клинтън и Маргарет Тачър, но най-големият комплимент, който съм получил за храната ми, беше от Тото Котуньо. Той просто ми каза „Обичам те!“

Майстор готвачът Клаудио Палиузо е роден на 24 декември 1956 г., две години след като родителите му емигрирали от Италия в Швейцария. Той е един от последователите на Огюст Ескофие, бащата на професионалната кухня. Учил се е на кулинарно майсторство от легендарния френски готвач Пол Бокюз. Член е на най-авторитетните европейски организации на готвачи: италианската федерация, френската „Тот Бланш“, EURO-TOQUES. Практикувал е в петзвездни хотели по цял свят. От 3 години работи у нас в различни ресторанти.

- Господин Палиузо, от три години сте в България. Кой вятър Ви довя тук?

- Стана случайно. В главния офис на федерацията ни в Италия беше постъпила молба от български бизнесмен, който искал да построи в София свой хотел с италианска кухня. Търсел възможно най-добрия готвач. Предложението и условията в него бяха много добри, затова приех. Пристигнах в София и започнах работа. Само след няколко месеца обаче се появи финансов проблем и прекратих отношенията си с този бизнесмен. Казах си, че съм роден да печеля и че веднага трябва да се върна в Италия.
Въпреки това останах. Запознах се с много хора в София, започнах да консултирам кулинарната подготовка на частни и обществени събития: на Военната академия, НДК, Американския колеж, външното министерство и др. Сега водя курс на готвачи за известна ресторантска верига в България. Живея в провинцията и вече имам много приятели тук.

- До каква степен характерните особености на един народ влияят върху неговата национална кухня и обратното?

- Мисля, че няма такава връзка. В съвременния свят кухнята дава само звездите на ресторантите. Не тя, а човечността, дружелюбността и гостоприемството определят облика на една нация. Има обаче разлика в отношението към храната. Моят опит показва, че в страни като Русия, Сърбия, България хората възприемат храната като проводник на питието. Нямат страст към добрите ястия. Единствено в България клиентите на ресторантите оценяват блюдата по грамажа и цената им. Готови са да похарчат много повече пари за питиета, отколкото за храна.

- Когато Вие влизате като клиент в ресторант с българска кухня, какво си поръчвате най-често?

- Обожавам таратор. Влюбих се в него, когато бях на гости на мои приятели, и те ми го приготвиха по оригинална рецепта. Оттогава тараторът е едно от нещата, които си поръчвам в ресторантите в България. Другото ми любимо българско ястие е свински джолан със зеле. Добрата храна прави човека щастлив и това се изписва на лицето му.

- Как попаднахте сред учениците на един от най-известните майстор готвачи в света Пол Бокюз?

- Имах късмета да бъда част от персонала на Бокюз в неговия ресторант в Лион (Франция). По онова време бях много млад, наскоро завършил елитната частна хотел-академия във Виена. Нямах голям практически опит. Работих за Пол Бокюз две години без заплащане, само да съм до него. Парите са без значение, когато можеш да се учиш от такова светило в кулинарното изкуство. Винаги съм си поставял много високи професионални цели и съм използвал всяка възможност да обменям опит с готвачи от цял свят. Бил съм в Латинска Америка, в Китай, в Банкок, за да се уча на техники на готвене и да мога да приемам предизвикателства. Понякога дори съм плащал, за да науча нещо ново.

- За италианците казват, че кухнята е в кръвта им...

- Наистина италианците, особено мъжете, обичаме много добрата храна. Затова прекарваме доста време в кухнята. Тя е място за семейството, там са огромните маси, около които вечер се събира цялата фамилия. Синовете от малки се въртят около майките си, докато готвят, и ги наблюдават внимателно какво правят. Когато пораснат, дори да не станат готвачи, знаят как да оценят истински доброто ястие.

- Това ли е причината и Вие да изберете тази професия?

- И аз обичах да се въртя из кухнята, когато майка ми готвеше, но това не е причината, която ме насочи към тази професия. В Швейцария по времето, когато завършвах средно образование, системата беше такава, че всички абитуриенти минаваха на интервюта със специалисти по кариерно ориентиране. Те преценяваха кой ученик какви способности има, за да го насочат към подходяща професия. Аз също минах на такава среща.
Интервюиращите прецениха, че имам творческа нагласа, която е подходяща за дизайн, вестникарска графика и печатарство. Изпратиха ме да работя една седмица в предпечатната подготовка на местен вестник в кантона Тугау, за да видя дали ще ми хареса. Направо се влюбих в тази работа.
В края на седмицата ми дадоха най-високата оценка от всички участници в ученическата практика. Дори получих предложение за стипендия, ако избера в тази професия да продължа образованието си. Прибрах се у дома горд като победител.

- Как приеха родителите Ви тази победа?

- В триумфа си не взех под внимание южняшкия характер на баща ми, истински калабриец. Той се намръщи и каза, че това не било професия за мен. Смяташе, че един мъж трябва да има работа с гарантирани доходи, за да може да издържа семейство. Според него стабилна професия е механик, независимо дали автомобилен или някакъв друг. И вместо във вестника започнах практика в завод за танкове, който беше близо до швейцарско-германската граница. Още помня името на завода - „Мовак“. Три месеца работих в него като шлосер, стругар и фрезист. Накрая стана ясно, че не съм за този занаят, и ме освободиха. Вкъщи отново се разрази война заради изгубените илюзии на баща ми, че ще се насоча към стабилна и доходна професия.

- Кой излезе победител в тази война?

- Този път се намеси мой вуйчо, братовчед на майка ми, който имаше малък хотел-пансион във Виена. Взе ме със себе си и заминахме за Австрия. Още в първите дни след това ме разведе из Виена, показа ми града, красивите му хотели, елегантно облечените хора, които се разхождат по улиците... Бях на 16 години и се впечатлих много. Вуйчо ми ме попита - харесва ли ти, искаш ли един ден и ти да имаш свой хотел тук. Естествено, веднага отговорих „да“. След време той повтори въпроса си и отново получи същия отговор. Тогава ме заведе в хотел-академията и с много сериозен тон ми каза:
„Не съм ти баща, ако не си постоянен и не работиш достатъчно, за да успееш, той би те набил, но аз направо ще те убия!“
Дори нямах време да осъзная къде отивам и с какво се захващам. Много по-късно разбрах какво е направил вуйчо ми за мен. Трябва да е използвал много сериозни връзки, защото влизането в академията ставаше много трудно.

- Колко продължи обучението Ви в академията?

- Тази академия вече не съществува във вида, в който беше, когато учих в нея. Тогава обучението за майстори готвачи продължаваше седем години. Всеки ден имахме и теоретични, и практически занимания. Практикувахме в известния виенски хотел „Сахар“. Това училище беше най-добрият трамплин за всеки, който иска да работи като професионален готвач. Изпитите, които държахме, гарантираха, че винаги ще си намерим работа.
Веднага след като завърших, ме наеха като главен готвач в СПА хотел в Германия. Нямах достатъчно опит и трябваше да се доказвам. Предизвикателството беше голямо, но се справих.

- Кое е първото собствено ястие, което сте приготвили професионално?

- Беше в хотел „Сахар“ - палачинка. Тя се реже на ромбове и отново се запържва с масло и мед, за да стане хрупкава. После в средата на платото се слага ябълков мус с пудра захар. Около него се нареждат парченцата от палачинката, също поръсени с пудра захар.

- Как реагират близките Ви, когато готвите вкъщи?

- Още в началото на кариерата ми два пъти приготвях ястия за родителите ми и моите две сестри и реших повече да не го правя. На никого не успях да угодя. На един му било солено, на друг – безсолно. Същото беше и с подправките. Оттогава не готвя в къщи. Когато правя нещо с удоволствие, нямам нужда от капризни критици, особено ако са от семейството.

- Най-известните личности, на които сте готвили?

- Поне 80 на сто от италианските филмови и музикални звезди са опитвали моите специалитети. Готвил съм на много частни партита в ски курорта Кортина д'Ампецо, в Милано и в Рим. Работил съм и в римския хотел „Екселсиор“, в лондонския „Ню Пикадили“, в Мароко, в Дубай, в Германия и на още много други места. Два пъти получих покани да приготвям храна за британското кралско семейство. В Белфаст в Куинс юнивърсити готвих за Маргарет Тачър. Пак там готвих и за американския президент Бил Клинтън.

- Най-добрият комплимент, който сте получавали за вашите ястия?

- Когато разбра, че съм италианец, Бил Клинтън стана и ми каза „Хелоу!“, после ме прегърна по италиански. Маргарет Тачър само ме докосна по ръката и ме поздрави. За мен обаче най-големият комплимент беше от Тото Котуньо. Той просто ми каза „Обичам те!“. Тото Котуньо
се храни много здравословно, не обича сложни модерни ястия. Предпочита добрата стара италианска кухня.

В категории: Здраве , Лайфстайл


Каза тежката си дума
Каза тежката си дума 17/04/2025, Четвъртък 19:24 0
Флагман.БГ Може ли да повярвате, че е на 56? (СНИМКА) Може ли да повярвате, че е на 56? (СНИМКА) 17/04/2025, Четвъртък 18:33 1
Унгария забрани гей парадите
Унгария забрани гей парадите 17/04/2025, Четвъртък 17:35 1
Той е най-богатият ром в света
Той е най-богатият ром в света 17/04/2025, Четвъртък 16:40 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Каза тежката си дума Каза тежката си дума Олимпийският и европейски шампион Магомед Рамазанов счита, че ще се разбере с федерацията по борба, иска дългосрочно да помага на България и като треньор Разтърсващ случай: Задържаха 13-годишен за... Разтърсващ случай: Задържаха 13-годишен за... Много неприятна ситуация в България Пропагандата на ЛГБТ - отиваме ли там, откъдето другите се връщат Пропагандата на ЛГБТ - отиваме ли там, откъдето другите се връщат Ето защо Департаментът на САЩ анулирал субсидия от 1,7 млн. долара за дигиталната програма за медийна просветност Be MediaWise в България Родният спорт се тресе: Отсякоха, че Гриша Ганчев е... Родният спорт се тресе: Отсякоха, че Гриша Ганчев е... От централата по борба са категорични, че Ганчев е в миналото й като фактор! Той обаче е финансов благодетел на ЦСКА, а "армейците" при мъжете в борбата май са най-силният клуб в страната изобщо За Гергьовден кметът Иван Алексиев обявява 2 почивни дни за учениците от Поморие За Гергьовден кметът Иван Алексиев обявява 2 почивни дни за учениците от Поморие Така децата ще почиват от 1 до 6 май включително Кои улици ще се ремонтират в ЦГЧ на Бургас и ж.к."Възраждане" през тази година Кои улици ще се ремонтират в ЦГЧ на Бургас и ж.к."Възраждане" през тази година След мащабната работа през последните години в ж.к. „Възраждане“ и Централната градска част, обновяването на ключови улици продължава с пълна сила Синоптик: Най-слънчевото време по Великден ще е по Черноморието Синоптик: Най-слънчевото време по Великден ще е по Черноморието Следващата седмица валежите ще са интензивни, с гръмотевици Повдигнаха обвинение на Киряк Иванов за касапницата в Кошарица Повдигнаха обвинение на Киряк Иванов за касапницата в Кошарица Той и тийнейджърът, които били на гости вчера в дома на убития Атанас, са имали предходен конфликт с него Край на евтинджоса: Тему и Шейн вдигат цените след Великден Край на евтинджоса: Тему и Шейн вдигат цените след Великден Митата на Тръмп ударили тежко компаниите Историческа промяна! Болничната такса у нас пада от 5,80 лв. на 1 лев Историческа промяна! Болничната такса у нас пада от 5,80 лв. на 1 лев Промяната влиза в сила от днес и важи за всички болници в страната
Може ли да повярвате, че е на 56? (СНИМКА) Може ли да повярвате, че е на 56? (СНИМКА) Американката Лопес сякаш не остарява Унгария забрани гей парадите Унгария забрани гей парадите С нова поправка в Конституцията официално се забраняват публични събития, организирани от ЛГБТ+ общности Тръмп заплашва да забрани приема на чуждестранни студенти в "Харвард" Тръмп заплашва да забрани приема на чуждестранни студенти в "Харвард" Все повече университети в САЩ се обявяват срещу действията на администрацията 19-годишна мотористка е в болница в Пловдив 19-годишна мотористка е в болница в Пловдив Пробите за алкохол и наркотици на двамата участници са отрицателни Мигрант изнасилва 5 дни жена в Италия. С какво това ни засяга? Мигрант изнасилва 5 дни жена в Италия. С какво това ни засяга? Безконтролната миграция не е обикновен проблем, тя е срив на държавността Жена избяга гола от истински ад  - изнасилвана 5 дни от нелегален мигрант Жена избяга гола от истински ад - изнасилвана 5 дни от нелегален мигрант Тунизиец без документи е арестуван за бруталното сексуално насилие Жители на Бургас ще имат възможност да поставят важни въпроси пред депутата Андрей Рунчев Жители на Бургас ще имат възможност да поставят важни въпроси пред депутата Андрей Рунчев Приемният ден ще се състои на 23 април 2025 г. (сряда) от 16:00 до 18:00 ч. ЕС публикува списък на "безопасни страни" за връщане на мигранти ЕС публикува списък на "безопасни страни" за връщане на мигранти Въпреки спада с 38% на незаконните влизания на мигранти в ЕС миналата година до най-ниското ниво от 2021 г. насам, имиграцията остава изключително чувствителен въпрос сред 27-те държави-членки на блока Върховният съд на UK: Транссексуалните не са жени! Върховният съд на UK: Транссексуалните не са жени! Дори да имат сертификат, няма да бъдат признати като дами Какво крие тази кифла от Ергенът Какво крие тази кифла от Ергенът Имала е връзка с милионер и 4 пластични операции
Доналд Тръмп за Зеленски: Доналд Тръмп за Зеленски: Байдън, Путин и Зеленски погубиха света Виц на деня Виц на деня Първа сутрин след сватбата.
Младоженецът казва:
- Скъпа, пие ли ти се кафе?
Тя усмихната:
- Да, може!
Той:
- Чудесно! Ще направиш ли и за мен, като станеш!
Виц на деня Виц на деня Апетитът идва с яденето! А зверският апетит - когато си на диета. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
"Продавам сватбени рокли, размер 42, 44, 46, 48,50, 52, 54, 56, 58. Не мога да го чакам повече принца.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори