Донка Байкова: Хората с висок холестерол да внимават с агнешкото

Богатите трапези могат да се обострят гастрити, язви, и най-лошото - панкреаси, както и жлъчно-чернодробните заболявания. Рискови по тези празници са и хората с високо кръвно налягане, каза проф. Байкова
06 Май 2014, Вторник, 09:24 ч.
"Пролетното" месо има най-малко калории и е богато на наситени мастни киселини
Хората с висок холестерол да внимават с агнешкото, макар то да се смята за най-безобидно сред останалите меса. Това предупреди диетоложката проф. Донка Байкова от ефира на bTV. Тя посочи, че агнешкото е най-ниско калорийно, като в него имало 140-200 калории на 100 грама. За сравнение, в свинското калориите стигат до 400. Тези, чиито показатели на холестерола са високи, да консумират това месо охладено и филирано, препоръча диетоложката. Тя подчерта, че агнешкото е богато на т.нар. наситени мастни киселини.
Слава Богу, тази година инцидентите, свързани с трапезата по Великден, бяха по-малко, посочи Байкова. Тя обаче допълни, че все пак от богатите трапези могат да се обострят гастрити, язви, и най-лошото - панкреаси, както и жлъчно-чернодробните заболявания.
Рискови по тези празници са и хората с високо кръвно налягане. Те са застрашени най-вече от свръхкомбиниране и предозиране на спиртните напитки, припомни диетоложката. Тя изтъкна, че веднага след празниците трябва да преминем към по-леки храни и че организмът имал свойството да се очиства и да сваля сам излишното от себе си. Последните мастни капчици в организма са първите, които се разграждат, когато го подложим на натиск. Необходими са повече аеробни движения, на първо време стига и един джогинг, категорична е Байкова.
В категории:
Животът






Трагедия с рибари в...
17/04/2025, Четвъртък 22:00
0

Съди Биг Брадър за грандиозна сума
17/04/2025, Четвъртък 21:36
0







Голям трилър в "Ергенът"
17/04/2025, Четвъртък 20:20
0

Направи гръмко признание
17/04/2025, Четвъртък 20:03
2



Каза тежката си дума
17/04/2025, Четвъртък 19:24
0

Разтърсващ случай: Задържаха 13-годишен за...
17/04/2025, Четвъртък 19:07
0



