Свински врат-менте лъже клиентите в хипермаркет в Бургас
Ако това е разрез на автентичен свински врат, то явно напоследък в България растат много странни прасета
29 Март 2014, Събота, 14:48 ч.
Автор: Флагман.бгНа етикета присъствието на врат в деликатеса само е декларирано, заедно с куп знайни и незнайни подобрители, като гума например
Варено-пушен свински врат, който се продава в търговска верига в Бургас за 10 лева без една стотинка килограма, стресна читатели на "Флагман", които поискаха да разберем какво всъщност са си купили. На снимката на деликатеса, закупен от клиенти в "Кауфланд" се вижда някакво шунковидно произведение, в което сигурно има и месо и в което се намират видими дупки, сякаш е инжектирано с нещо. При внимателно вглеждане колбасът няма нищо общо със свинския врат, защото всеки, който си е купувал вратни пържоли знае, че те са шарени, тоест имат ивици сланина.
В съответното произведение на колбасарското изкуство няма грам следи от ивици сланина, а по-скоро прилича на месо от бут. Дори и да е от бут, той не може да бъде с такава правилна форма, в която се предлага в опаковките. На етикета пък четем, че "нещото" съдържа: свинско месо /врат/, вода, сол, стабилизатори, дифосфати, трифосфати, полифосфати, сгъстители, карагенан, гума ксантан, динешестен андипат, соев изолат, животински протеин, оцветител-кармин, консервант, може да има следи от синап, глутен и лактоза. Да се чди и мае човек за какво са му притрябвали на един хубав автентичен свински врат полифосфати, сгъстители, оцветители, та и соев изолат. А вкусът му пак наподобява на кренвирш или шунка от три лева килото..
При справка с три известни фирми за производство на колбаси стана ясно, че варено-пушен свински врат си е точно варено-пушен свински врат. В случая с описания колбас ставало дума за парчета месо, които се обработват, слепват се, към тях се прибавя нишесте, понякога картофено пюре, желатин, много вода, правят се на калъпи и наподобяват истинския продукт. Всъщност истинското му наименование трябва да е варено-пушен салам от свинско месо, или варено-пушен продукт. И че етикетът е заблуждаващ. А цената трябва да е по-ниска.
Производителят "Макро-Кор" ЕООД - София отказа коментар какво съдържа произведението, а думите буквално бяха "Няма да участваме в статията". Но щом участвате в пазара, щом слагате заблуждаващи етикети, щом участвате на щандовете, няма да е зле да кажете какво ни продавате и защото го наричате пушен свински врат, контрирахме ние, но отговор нямаше.
Оказва се и че има пропуск в номенклатурната листа и този тип произведения на кулинарното изкуство нямат точни задължителни наименования и могат да бъдат кръщавани както решат производителите. Стига да са защитили рецептата.
А потребителите трябва да четат внимателно етикетите, за да не се окаже, че ядат соя, картофено пюре и животински протеин и да мислят, че е деликатес от прясно контрафиле.
В категории:
Бизнес
Модерната суперхрана
Бъдещето на автоматизацията в индустриалните работни пространства
"Пия вино от 4 бона и не знам къде се намирам"
Ето кои са първите проститутки в България
Филм за героизма и успеха на Цанко Цанков във водите на Тихия океан може да гледате на 8 декември
Надарена кака "омагьоса" нападател на Генк
22/11/2024, Петък 21:00
0
Предложение предвижда богатите страни да плащат 250 млрд. долара годишно за климата
22/11/2024, Петък 20:40
0
Залужни: Започна Третата световна война!
22/11/2024, Петък 20:20
0
Слънчево и студено ще е утре, в планините ще превалява сняг
22/11/2024, Петък 20:00
0
Кметът на Минерални бани остава под домашен арест
22/11/2024, Петък 19:30
1
Ракетата "Орешник" прелетяла до Днипро за 15 минути
22/11/2024, Петък 19:00
5
Важно за шофьорите: Предлагат промени в регистрацията на коли
22/11/2024, Петък 18:40
0
Русия превзе още територия в Източна Украйна
22/11/2024, Петък 18:20
3
"Пия вино от 4 бона и не знам къде се намирам"
22/11/2024, Петък 18:00
3
Авариен ремонт затваря пътя Царево - Резово
22/11/2024, Петък 17:39
1
Над 1000 бегачи ще мерят сили в първия Полумаратон Бургас 2024
22/11/2024, Петък 17:18
1
Бъдещето на автоматизацията в индустриалните работни пространства
22/11/2024, Петък 17:18
0
Състав: обезкостени пилешки гърди (96%), вода, сол, картофено нишесте, стабилизатори: дифосфати, трифосфати, полифосфати; аромати, червен пипер, антиоксидант: натриев ериторбат; сгъстител: гума ксантан; консерванти: натриев нитрит, натриеви ацетати.
БАХТИ ОПУШВАНЕТО!!!!!
" Не ви ли е срам да произвеждате подобен боклук?"
Ако всеки потребител го прави, а потребителските организации следят за качеството ще се "радваме" на все по-малко подобни гадости.