Старинен обичай дарява Перловата ракия от Карнобат с аромат на жасмин

Президентът на Винпром Карнобат Миню Стайков и изпълнителният директор Десислава Николова на молитвата към Свети Трифон за добра реколта тази есен
Ключови думи:
Карнобат, Трифон Зарезан, Георги Димитров, Васил Едрев, шато, вино, лозе, зарязване, Миньо Стайков, винпром
14 Февруари 2014, Петък, 18:10 ч.
Автор: Флагман.бг Снимки Флагман.бгЗа първи път майсторите посветиха най-младите лозари в тънкостите по зарязването
В деня на Свети Трифон най-младите лозари на Карнобат бяха посветени в тънкостите на майсторлъка, накарал познавачите да изберат „Перловата” ракия за своята трапеза.
Навръх празника „Винпром Карнобат“ обяви инициативата „Да познаваш традицията“, в рамките на която ученици от местния лозаро-винарски техникум ще усвояват ценни професионални умения. Най-добре подготвените сред бъдещите агрономи бяха провъзгласени за „Майстори на традицията“ и получиха шанса да овладеят старинния обичай по зарязване на лозята. Той се предава в Карнобатския край от поколение на поколение, а най-старият лозар, който го практикува, днес е на 82 години. Агрономите разказаха, че навремето той лично ги е обучавал, а сега те предават ценните знания на бъдещите си последователи.
|
„Проектът „Да познаваш традицията“ не просто приобщава младите карнобатлии към труда и грижите за земята. Вярваме, че най-добрият начин да съхраним хилядолетната традиция на Карнобатския край е като я предадем на нашите деца. Това е начинът да ги уверим, че лозята и избите на Карнобатския край са мястото, където знанията им ще бъдат оценени, а талантът ще намери поле за изява“, разказа изпълнителният директор на „Винпром Карнобат“ Десислава Николова и увери, че образованите и подготвени хора са най-ценният капитал на „Винпром Карнобат“.
|
„Перловата“ ракия от Карнобатските лозя е невероятно ароматна и пивка заради старинен обичай, прилаган хилядолетия наред от прочутите местни майстори. Способът дарява гроздето с божествени ухания на жасмин, трендафил и карамфилова пъпка, като гарантира отлична зрялост и висока захарност. Агрономите разказаха, че тероарът, върху който „Винпром Карнобат“ засажда лозята за „Перлова“, притежава уникални свойства, а слънчевото греене, почвите и климатът там са оптимални за отглеждане на висококачествени български сортове.
|
Елитната ракия се дестилира в единствените по рода си посребрени казани, които чрез електролиза от вътрешната страна съхраняват изключителните й аромати и едновременно я пречистват до съвършенство. Богатият цветист букет се извлича като гроздето ферментира с ципата в продължение на 15 денонощия, при изключително ниски температури. Отлежаването й в стари дрянови бъчви прави вкуса комплексен и балансиран, с богатство и мекота, присъщи за най-класните дестилати.
Днес лозарите от най-голямата и просперираща винена компания в Югоизточна България почетоха Свети Трифон край своята изба с греяно вино, мезета и по стар обичай с хора и песни, а после зарязаха в близките масиви.
|
Гости на президента на „Винпром Карнобат” Миню Стайков и на изпълнителния директор Десислава Николова бяха областният управител на Бургас Павел Маринов, кметовете на Карнобат Георги Димитров и Васил Едрев, представители на едрия бизнес, политиката и образованието.
|
Разположен на площ от 83 000 кв.м. в землището на с. Церковски, община Карнобат винпромът е наследник на вековните традиции в Карнобатския край, свързани с отглеждането на лозя и производството на вино и ракия.
Днес Винпром Карнобат съчетава богатото историческо наследство с най-високите производствени технологии и опита на отлично квалифицирани специалисти.
![]() |
Компанията обработва 20 000 дка, от които 8 000 дка собствени земеделски земи и 12 000 дка под аренда. Винпром Карнобат е лидер в закупуването, арендоването и наемането на земеделска земя в общините Карнобат,Сунгурларе и Стралджа,нейната концентрация и комасация.
В категории:
Карнобат






От Кремъл с тежки думи
05/03/2025, Сряда 20:01
1

Българин с фурор на СП
05/03/2025, Сряда 20:00
0

От ЦСКА изригнаха
05/03/2025, Сряда 19:27
0

Уволниха дисциплинарно полицая, стрелял по студенти в Плевен
05/03/2025, Сряда 19:24
0



Правят ново звено в "Гранична полиция" заради мигрантския натиск
05/03/2025, Сряда 19:00
0

Фатална катастрофа в страната, почина млад мъж
05/03/2025, Сряда 19:00
0



Колко пенсионери работят заради безпаричие
05/03/2025, Сряда 18:21
0

Ако ще пътувате за Великобритания, не забравяйте новите правила
05/03/2025, Сряда 18:00
0

Чудна вечеря за 30 минути, а цялата е само 500 калории
05/03/2025, Сряда 17:40
0

Името определя съдбата ни! Ето кои са най-тежките характери
05/03/2025, Сряда 17:20
0