Старинен обичай дарява Перловата ракия от Карнобат с аромат на жасмин
Президентът на Винпром Карнобат Миню Стайков и изпълнителният директор Десислава Николова на молитвата към Свети Трифон за добра реколта тази есен
Ключови думи:
Карнобат, Трифон Зарезан, Георги Димитров, Васил Едрев, шато, вино, лозе, зарязване, Миньо Стайков, винпром
14 Февруари 2014, Петък, 18:10 ч.
Автор: Флагман.бг Снимки Флагман.бгЗа първи път майсторите посветиха най-младите лозари в тънкостите по зарязването
В деня на Свети Трифон най-младите лозари на Карнобат бяха посветени в тънкостите на майсторлъка, накарал познавачите да изберат „Перловата” ракия за своята трапеза.
Навръх празника „Винпром Карнобат“ обяви инициативата „Да познаваш традицията“, в рамките на която ученици от местния лозаро-винарски техникум ще усвояват ценни професионални умения. Най-добре подготвените сред бъдещите агрономи бяха провъзгласени за „Майстори на традицията“ и получиха шанса да овладеят старинния обичай по зарязване на лозята. Той се предава в Карнобатския край от поколение на поколение, а най-старият лозар, който го практикува, днес е на 82 години. Агрономите разказаха, че навремето той лично ги е обучавал, а сега те предават ценните знания на бъдещите си последователи.
„Проектът „Да познаваш традицията“ не просто приобщава младите карнобатлии към труда и грижите за земята. Вярваме, че най-добрият начин да съхраним хилядолетната традиция на Карнобатския край е като я предадем на нашите деца. Това е начинът да ги уверим, че лозята и избите на Карнобатския край са мястото, където знанията им ще бъдат оценени, а талантът ще намери поле за изява“, разказа изпълнителният директор на „Винпром Карнобат“ Десислава Николова и увери, че образованите и подготвени хора са най-ценният капитал на „Винпром Карнобат“.
„Перловата“ ракия от Карнобатските лозя е невероятно ароматна и пивка заради старинен обичай, прилаган хилядолетия наред от прочутите местни майстори. Способът дарява гроздето с божествени ухания на жасмин, трендафил и карамфилова пъпка, като гарантира отлична зрялост и висока захарност. Агрономите разказаха, че тероарът, върху който „Винпром Карнобат“ засажда лозята за „Перлова“, притежава уникални свойства, а слънчевото греене, почвите и климатът там са оптимални за отглеждане на висококачествени български сортове.
Елитната ракия се дестилира в единствените по рода си посребрени казани, които чрез електролиза от вътрешната страна съхраняват изключителните й аромати и едновременно я пречистват до съвършенство. Богатият цветист букет се извлича като гроздето ферментира с ципата в продължение на 15 денонощия, при изключително ниски температури. Отлежаването й в стари дрянови бъчви прави вкуса комплексен и балансиран, с богатство и мекота, присъщи за най-класните дестилати.
Днес лозарите от най-голямата и просперираща винена компания в Югоизточна България почетоха Свети Трифон край своята изба с греяно вино, мезета и по стар обичай с хора и песни, а после зарязаха в близките масиви.
Гости на президента на „Винпром Карнобат” Миню Стайков и на изпълнителния директор Десислава Николова бяха областният управител на Бургас Павел Маринов, кметовете на Карнобат Георги Димитров и Васил Едрев, представители на едрия бизнес, политиката и образованието.
Разположен на площ от 83 000 кв.м. в землището на с. Церковски, община Карнобат винпромът е наследник на вековните традиции в Карнобатския край, свързани с отглеждането на лозя и производството на вино и ракия.
Днес Винпром Карнобат съчетава богатото историческо наследство с най-високите производствени технологии и опита на отлично квалифицирани специалисти.
Компанията обработва 20 000 дка, от които 8 000 дка собствени земеделски земи и 12 000 дка под аренда. Винпром Карнобат е лидер в закупуването, арендоването и наемането на земеделска земя в общините Карнобат,Сунгурларе и Стралджа,нейната концентрация и комасация.
В категории:
Карнобат
Леля ми прави този вкусен свинско-славянски гювеч, уникален е
Владимир Путин с извънредно обръщение
Изĸycтвeният интeлeĸт щe oĸaзвa вce пo-гoлямo влияниe въpxy иĸoнoмиĸaтa и тpyдoвия пaзap в Бългapия
5 техники за флирт, с които да накарате мъжа да ви хареса
След 14 г. издирване: Намериха убиеца на камериерката Роза Мачокова
За по-качествен секс: Мастурбирайте поне веднъж седмично
21/11/2024, Четвъртък 22:00
0
5 техники за флирт, с които да накарате мъжа да ви хареса
21/11/2024, Четвъртък 21:40
0
Могат ли двама души с една и съща зодия да имат успешен брак?
21/11/2024, Четвъртък 21:20
0
Леля ми прави този вкусен свинско-славянски гювеч, уникален е
21/11/2024, Четвъртък 21:00
1
Владимир Путин с извънредно обръщение
21/11/2024, Четвъртък 20:45
10
Как можем да отслабнем и да избегнем увисналата кожа
21/11/2024, Четвъртък 20:40
0
Ще се шокирате какво се твърди за него
21/11/2024, Четвъртък 20:36
2
След 14 г. издирване: Намериха убиеца на камериерката Роза Мачокова
21/11/2024, Четвъртък 20:20
1
Вдигане на акциза за алкохола е сред мерките за "саниране" на бюджета
21/11/2024, Четвъртък 20:00
3
"Нефтохимик" се бори здраво в Турция, но...
21/11/2024, Четвъртък 19:48
1
Дъщеря й възражда най-големите й хитове
21/11/2024, Четвъртък 19:40
0
Хвърли 7 бона за регистрационен номер с нейните инициали
21/11/2024, Четвъртък 19:20
5