×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Най-после променят овехтелият от 1968 година Наказателен кодекс


Най-после променят овехтелият от 1968 година Наказателен кодекс
С проекта е възприет нов подход за криминализиране на престъпленията тероризъм и финансиране на тероризма
21 Декември 2013, Събота, 12:34 ч.
Автор: Флагман

Авторите признаха, че действащата уредба за залавяне на престъпници е практически неприложима

Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова представи в Министерски съвет проектът за нов Наказателен кодекс. Пълният текст на проекта ще бъде достъпен от днес на интернет-страницата на Министерството на правосъдието и на Портала за обществени консултации: www.justice.government.bg / www.strategy.bg .

Проектът за Наказателен кодекс е съобразен с всички изисквания на международните актове и конвенции, по които България е страна, както и с директивите на Европейския съюз. В началото на 2014 година Министерството на правосъдието ще проведе дискусия по предложените текстове за нов Наказателен кодекс. Сега  действащият Наказателен кодекс е в сила от 1968 г.

Предложената нова уредба на залавянето на престъпник е много по-добра от действащата, която е практически неприложима. Целта е с новата разпоредба да се създаде реална възможност както за държавните органи, така и за гражданите да реагират бързо в конкретна престъпна ситуация.

Предложено е законодателно решение и на сложен и труден за практиката проблем – този за съчетанието на множество престъпления, част от които съставляват съвкупност, а други – престъпления, представляващи рецидив. Такова съчетание характеризира субекта на тези престъпления като отрицателна личност и поради това е предвидено той да изтърпява поотделно всички наложени му наказания.

Напълно нова е концепцията за рецидива. Тя е вдъхновена от идеята, че до по-строго третиране на лица, проявени криминално и осъждани по няколко пъти, следва да се прибягва когато е сигурно, че оказаното върху такова лице въздействие с методите и средствата на наказателното право, наистина не е дало резултат. Поради това се предлага по-строгото третиране на такива лица да се обвърже не само с факта на предходното осъждане, но и с действителното изтърпяване на наказание лишаване от свобода. Изоставен е подходът на действащия Наказателен кодекс в Особената част да се предвиждат квалифицирани състави на престъпления, представляващи опасен рецидив. Вместо това в проекта се предлага разпоредба от Общата част, която предвижда за всички видове престъпления, извършени при опасен рецидив, предвидените в Особената част на Наказателния кодекс наказания лишаване от свобода и глоба да се увеличават с една втора.

В проекта се предлага система на наказания, съществено променена в сравнение с тази на настоящия НК. Новата система включва седем вида наказания: лишаване от свобода, пробация, конфискация, глоба, лишаване от права, порицание и доживотен затвор. Като обща особеност на новата система на наказанията следва да се отбележи едно чувствително намаляване интензивността на наказателната принуда.

Наказанието лишаване от свобода остава основното сред предвидените наказания. В сравнение с действащия закон неговият максимален размер като правило е намален на петнадесет години. По изключение то може да е за срок до двадесет години за някои особено опасни умишлени престъпления, а размерът до тридесет години е запазен само за случаите на опасен рецидив. Наказанието доживотен затвор без замяна отпада като вид наказание поради това, че се възприема като твърде нехуманно наказание заради отсъствието на каквато и да е перспектива пред осъдените на това наказание.

В Особената част на проекта размерите на предвидените наказания лишаване от свобода са редуцирани в сравнение с тези по действащия кодекс от 1968 г. Разширена е възможността за намаляване размера на наложеното наказание при полагане на труд от лишените от свобода. В сравнение с действащата уредба се предлага да се зачита всеки труд, полаган от лишените от свобода, независимо дали е платен или доброволен. Целта на това ново решение е да се засили поправителният ефект на наказанието.

Предложена е нова уредба и на наказанието пробация, което ще се налага винаги заедно с лишаване от свобода, което по-тежко наказание осъденият ще изтърпява в случай, че без уважителна причина не изпълнява пробационните си задължения. Така се избягва сегашното ревизиране на влязла в сила присъда чрез замяна на пробацията с лишаване от свобода, което е в противоречие с Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи и с Международния пакт за граждански и политически права, които забраняват преразглеждане на влезли в сила присъди.

В проекта е предвиден нов вид наказание лишаване от право за чужденци, които на са граждани на Европейския съюз – да пребивават в страната и да преминават през нейната територия за срок от три до десет години, което наказание те ще изтърпяват след изтърпяване на наказанието лишаване от свобода. Основание за налагане на такова наказание е извършване на тежко умишлено престъпление (за което се предвижда наказание лишаване от свобода повече от пет години или доживотен затвор). Така се създава възможност държавата да бъде защитена от рецидивите на такива лица, при това – без особено съществени разходи.

Съществуващата понастоящем възможност за отнемане на придобитото чрез престъпление имущество е допълнена в съответствие с международните задължения на страната.  В проекта е предвидено също така да се отнемат в полза на държавата и имущества, придобити чрез преобразуване на имущество, придобито чрез престъпление, плодовете от такова имущество, както и придобито чрез стопанска дейност с имущество с престъпен произход. Целта на уредбата е да се ограничат в максимална степен възможностите за извличане на каквато и да е полза или облага от престъпната дейност.

Уредбата на освобождаването от наказателна отговорност се запазва почти непроменена, защото тя се е доказала в практиката като добра. Но в проекта се предвиждат две нови обстоятелства, при наличието на които този институт няма да се прилага – когато деецът е извършил престъплението след употреба на наркотично вещество и това обстоятелство е предвидено в състава на престъплението и когато престъплението е извършено от орган на власт при или по повод на изпълнение на службата му. В посочените случаи не е обществено оправдано едно по-благосклонно третиране на дееца.

В изпълнение на задължение по европейска директива в системата на режима на наказателната отговорност на непълнолетните  е предвидено отпадане на наказуемостта за престъпление, извършено от непълнолетен, пострадал от сексуална експлоатация, когато е бил принуден да го извърши в пряка връзка с това му качество.

С проекта е възприет нов подход за криминализиране на престъпленията тероризъм и финансиране на тероризма, който осигурява в пълна степен съответствие с релевантното европейско и международно законодателство - разпоредбите на Рамковото решение на Съвета относно борбата срещу тероризма, както и от друга - 9-те секторни Конвенции и Протоколи на ООН и приложимите актове на Съвета на Европа.

По отношение криминализирането на финансирането на тероризма също с предложените разпоредби се преодоляват оставащите до момента слабости при въвеждане на съответните международни стандарти, като отчитаме, че едно от най-важните достижения е разписването на нормата така, че да обхваща по несъмнен начин и инкриминирането на финансирането на терористи и на терористични организации, независимо от това за каква цел последните ще използват събраните или предоставените им от дееца средства. Така, безспорно, се предприемат и необходимите действия с цел да бъде „пресечен“ потокът на всякакви средства до терористи или терористични организации.

Друго, не по-малко съществено достижение на проекта на нов Наказателен кодекс, е формулирането на съставите на престъпленията,  свързани с използване на информационни системи. Използваният правен подход не само осигурява съответствие в пълна степен с изискванията на европейско законодателство международни актове, но и ще предостави на правоприлагащите органи нужната правна база за ефективно преследване и наказване на различните форми на този вид престъпност.


В категории: Власт


1
Коментара по темата
1.
Друг АВТОР
21.12.2013 13:49:29
0
0
Автор: Флагман. Супер. Име имаш ли си авторе? Колективната отговорност си замина с Бай Тошо. Научи се да се представяш с името си. После виж, поразпитай малко. Коментар на проект за наказателен кодекс не е лесна работа. Особено от журналист. Всеки, прочитайки проекта от сайта на министерството и съпоставяйки го с твоя "журналистически труд" е виден пример как дявола чете евангелието. Ама нали сме в БГ, където всеки разбира най-много от това, което не е учил. Ако все пак "трудът" е копи- пейст от другаде - простено да ти е.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Разпад на ДПС или „ново начало” (по Пеевски) – скоро предстои да разберем Разпад на ДПС или „ново начало” (по Пеевски) – скоро предстои да разберем Сега за пръв път наблюдаваме такова разцепление в партията, която довчера се считаше за най-стабилната Старата Шкода на Станимир от жк. "Изгрев" вдигна на крак пожарникарите посред нощ Старата Шкода на Станимир от жк. "Изгрев" вдигна на крак пожарникарите посред нощ Колата била паркирана до блок 86 в комплекса, на метри от сградата на Жандармерията, когато избухнала в пламъци Почти всички правим тези 5 грешки по време на секс Почти всички правим тези 5 грешки по време на секс Мъжете искат секс повече от жените, запомнете това, дами Посочиха основната причина за развод след дълъг брак Посочиха основната причина за развод след дълъг брак Връзките се влошават преди всичко поради липсата на активен сексуален живот Кои са най-неразбраните черти на зодиакалните знаци Кои са най-неразбраните черти на зодиакалните знаци Девите са известни като „сноби перфекционисти“ с причина. Те обичат да бъдат методични, аналитични и премерени в подхода си към живота Русия е предала на САЩ проект за мирен договор с Украйна Русия е предала на САЩ проект за мирен договор с Украйна Руската федерация е готова да обсъди пълното предаване на Запорожка и Херсонска области на Украйна Рецепта за телешки кюфтета с бял сос Рецепта за телешки кюфтета с бял сос С тях поднесете и домашен хляб, с който да топите. Става неустоимо вкусно Методът „2-2-2“, който ще ви помогне да отслабнете без диета Методът „2-2-2“, който ще ви помогне да отслабнете без диета Експерт разкри как лесно да влезете във форма Отиваме на нови избори през октомври, прогнозира политолог Отиваме на нови избори през октомври, прогнозира политолог "При всяко положение Румен Радев е в най-удобната позиция", смята Първан Симеонов Кралят на чистачите бизнесменът Бачорски ще става татко Кралят на чистачите бизнесменът Бачорски ще става татко Двамата с жена му Анастасия преживяха трагичен спонтанен аборт наскоро
Ад край Покровск и Торецк, украински бойци бият тревога заради мощни атаки Ад край Покровск и Торецк, украински бойци бият тревога заради мощни атаки  Руснаците се опитвали да ги пробият с пехота и дронове, разчитали предимно на масирани пехотни атаки Доналд Тръмп води пред Джо Байдън според нови проучвания Доналд Тръмп води пред Джо Байдън според нови проучвания Това е най-голямата преднина на Тръмп в проучване на "Таймс"/Сиена от 2015 г. Тази порно звезда излиза предсрочно в пенсия, имала страшни болежки Тази порно звезда излиза предсрочно в пенсия, имала страшни болежки Култовата актриса не можела да стане от леглото след снимки Тази държава удължава работната седмица? Шест дни за икономически растеж Тази държава удължава работната седмица? Шест дни за икономически растеж Шестдневната работна седмица ще помогне в борбата с недекларирания труд ЕС ще въведе мита върху всички онлайн стоки от Китай ЕС ще въведе мита върху всички онлайн стоки от Китай Ще падне сегашната безмитна ценова бариера от 150 евро 25-годишна красавица почина след жестоко падане в асансьор 25-годишна красавица почина след жестоко падане в асансьор Бащата на младата жена я е потърсил по телефона, но чул, че мобилният апарат звъни в асансьорната шахта Най-малко 6 са жертвите на "Берил" Най-малко 6 са жертвите на "Берил" Ураганът връхлетял Карибите с над 240 км/ч, очаква се да помете и Ямайка Атака с безекипажни катери срещу руското черноморско пристанище Новоросийск Атака с безекипажни катери срещу руското черноморско пристанище Новоросийск Движението по Кримския мост бе спряно временно Хусите обстрелвали израелския град Хайфа Хусите обстрелвали израелския град Хайфа До момента няма реакция от страна на Израел Байдън бил уморен, ще се откаже ли от битката с Тръмп за Белия дом? Байдън бил уморен, ще се откаже ли от битката с Тръмп за Белия дом? Президентът на САЩ разкри причината за неуспешния дебат със съперника си, а от партията му започнали да си задават въпроси за неговото здраве
Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ Даниел МИТОВ, зам.-председател на ГЕРБ В проектокабинета "Желязков" има силни фигури, които могат да решават проблеми от първия ден Виц на деня Виц на деня Учителката:
- Кажете ми противоположното на "Децата правят грешки в тъмното"!
Иванчо:
- Грешките в тъмното правят деца...
Виц на деня Виц на деня - Защо борецът държи нож в хладилника?
- За да има подръка хладно оръжие!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато те съблича мъж - това е любов, когато крадец - това е престъпление, а когато те съблича държавата - това е закон.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори