×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво разбрахме покрай случая "Пеевски"


Какво разбрахме покрай случая "Пеевски"
Пеевски е стратегически проект, и то на новото време - онова, което дойде през 2001-ва с обещанието да смени политическата система
14 Юни 2013, Петък, 22:29 ч.
Автор: Татяна Ваксберг публицист, журналист, коментар за www.dw.de

Има нещо положително в това, че избраха Пеевски за шеф на ДАНС. Добрата новина е, че покрай този случай узнахме няколко истини. Неприятни, но истини.

Покрай случая „Пеевски” окончателно разбрахме, че вече не можем да вярваме на никого. Разбрахме, че не можем да подкрепяме готови партии, ще се наложи тепърва да ги създаваме и развиваме. Разбрахме, че не можем да наблюдаваме отстрани, ще се наложи да действаме.

За да бъдат преоткрити тези прастари основи на демокрацията, си заслужаваше абсолютно всичко. Включително и това човек, подозиран във връзки с мафията, да оглави държавната служба за борба срещу мафията.

Вторият плюс е в това, че покрай случая „Пеевски” зависимостта на БСП от мафията стана неопровержимо видима. Само допреди месец все още беше възможно да повярваме на заблудата, че БСП се бори срещу мафията, олицетворявана от ГЕРБ. Сега става ясно, че БСП действително се бори срещу мафията, но само защото мафията е олицетворявана от ГЕРБ.

Подземният и надземният свят

БСП може да е всякаква, но не е глупава. За да си причини назначение, което ще й коства протестни реакции от страна на Брюксел и Вашингтон, стотина медийни и институционални разследвания, както и бунтове още преди да е започнала да управлява, значи трябва да е била наистина с вързани ръце. Според тълковния речник мафиотизацията е налице тогава, когато взаимоизгодното сдружаване на политици и престъпници прерасне в смъртоносна зависимост. Това е предпоследният етап от един процес, в който подземният свят вече е извършил толкова много услуги на надземния, че няма как да му се откаже, ако поиска нещо. Последният етап е, когато подземният свят вече няма нужда от услуги, защото е на място, от което сам може да си ги прави.

Горната хипотеза е благосклонна спрямо БСП. Тя изхожда от презумпцията, че БСП е съучастник, а не организатор.

"Обсъдихме различни варианти с ръководството и на двете групи. Вие сами разбирате, че без тяхната подкрепа не мога да измисля каквато и да е друга кандидатура, която да мине. Кандидатурата на Пеевски е обсъдена с ръководството на парламентарните групи и мисля, че е удачна", заяви премиерът Пламен Орешарски.

Най-силният съюзник на гражданското общество в момента са телевизиите. Те са тези, които нагледно показват как мафията се бори с парламентарни средства за мястото на другата мафия. Само по телевизията можем да видим как в парламентарната фамилия Цветанов се бори срещу доскорошния си довереник Пеевски. Само по телевизията можем да чуем тона на повишения в семеен ранг Лютви Местан, който брани новото назначение начело на ДАНС със следните думи: „Тази партия [ГЕРБ] ще бъде разградена по същите механизми, по които беше създадена”.

От контекста става ясно, че механизмите са престъпни. Тоест: вие престъпно си създадохте ГЕРБ, сега ще ви разградим престъпно. Затова избираме Пеевски. Аз така го разбрах.

Всъщност Делян Пеевски не получава за пръв път политическо прикритие. Той го има още от 2001-ва, когато въпреки че беше само на 21 години и въпреки липсата на диплома за завършено висше образование стана парламентарен секретар в министерството на транспорта в правителството на Сакскобургготски. По-нататъшната му биография я знаем.

Проектът "Пеевски"

Пеевски е стратегически проект, и то на новото време - онова, което дойде през 2001-ва с обещанието да смени политическата система. Той е един от малкото успешни проекти в България.

Реакцията на избирането на Пеевски за шеф на ДАНС е може би първата проява на някакъв априорен консенсус в градските общества на България - в рамките на три часа хората се организираха за протест, малко по-свободните медии събраха остри реакции на политолози, социолози и активисти, президентът насрочи Съвета за национална сигурност.

Щом това е възможно в разединената общност на така наречения елит, значи назначението на Пеевски не е само лоша новина. А ако искат България да стане още по-единна, ДПС и БСП биха могли да предприемат и други, още по-креативни действия - да назначат шефа на ГАЗПРОМ за министър на енергетиката например.


В категории: Политика


Флагман.БГ Болят го колената след секс Болят го колената след секс 20/09/2024, Петък 16:21 1
Флагман.БГ Откриха неизвестна творба на Моцарт Откриха неизвестна творба на Моцарт 20/09/2024, Петък 14:40 0
15
Коментара по темата
15.
trapera
16.06.2013 13:51:05
0
1
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XjN5VheOOsk
14.
trapera
16.06.2013 13:42:37
0
1
Сокола употреби и унижи по всички правила Орешарски, Станишев и мъжката секретарка Местан



Решението за оттеглянето на Делян Пеевски от шефския пост в ДАНС е взето, след санкция от Боянските сараи в София. Лично Ахмед Доган е наложил волята си Пеевски да отстъпи. Това разкриха пред Faktor.bg източници от „Позитано” 20. Всъщност силовото набутване на медийния магнат в родното ФБР е добре обмислена провокация на почетния председател.

Налагайки протежето си Пеевски, той първо доказа на БСП, Станишев и „Атака”, че той поръчва музика и че без него нищо в държавата не може да се случи. Именно за това Орешарски, Местан, Миков и Станишев като дрогирани в петък следобед дружно говореха, че преразглеждане на това важно решение е невъзможно. Само няколко часа по-късно обаче Доган ги употреби за пореден път и се изгаври с тях карайки Пеевски да обяви оставка. Сега БСП и ДПС са поели нова роля да ходят по медии и като зомбита да разтълкуват защо се е получило така. Никой от тях няма достойнството да признае грандиозния гаф и че са кукли на конци. Всъщност от признанието им вече никой не се нуждае. Улицата им показа, не само, че не им вярва, но и че

не иска да ги слуша повече

Анализаторът Осман Октай, който дълги години беше дясна ръка на Доган и познава добре нравите в етническата партия припомня, че отговорът на случващото се трябва да се търси в писмото, което Сокола написа до електората си няколко седмици, след като Октай Енимехмедов направи неуспешен атентат срещу него. Тогава мислите на Доган останаха нечути, заглушени от започналите зимни протести срещу високите сметки за ток.

„Къде останаха избирателите-мюсюлмани на ДПС. Защо не се бунтуваха за високите цени на тока, защо са безразлични към бедността, която вълнува всички останали българи. Има нещо друго, което прави турците и мюсюлманите пасивни и ги тревожи повече от глада.

Доган разглежда българите и мюсюлманите като „те” и „ние”. Поставя християните и мюсюлманите на два полюса.Така прави внушението, че етническият мир е под заплаха, че някой е насочил пистолета към главата му за „публична екзекуция”, за да предизвика „шок и ужас”. Доган говори, че някои диригенти искат да превърнат Балканите в Близкия Изток, с враждебно отношение към различните. Бъдете убедени, че това писмо на почетния лидер е стигнало вече до всяка къща, както навремето във всеки дом сложиха неговия портрет като икона.

Заветът към мюсюлманите

е, че в тази криза ги грози друга опасност и бедността и гладът не са проблемът им. Това държи тези хора изолирани от революционните събития в страната. С назначението на Делян Пеевски Доган успя да употреби отново това население”, коментира Октай.

Преди три месеца в писмото си Сокола говори още за „недобронамерени дресьори и диригенти в продуцирането на политическите реалности в България”. Той признава, че е бил част от това продуциране. Но сега същите тези дресьори му дръпнаха конците и го накараха да измете Пеевски от сцената, посочва Октай.

Вече пълзи и из София информация, че най-вероятно на Пеевски ще бъде предложен пост на зам.-министър в МВР. Ако този факт се окаже верен, означава просто, че БСП и ДПС не са политици, а обикновени камикадзета – ще се самовзривят от само себе си.
13.
иван
15.06.2013 19:54:44
0
1
Уникален БОКЛУКККККККККК
12.
Лоша работа
15.06.2013 16:07:24
2
1
Признавам, че здравата се оплетох в опита си да разбера защо става това назначение. Четох каквото можах за Пеевски и майка му, някъде се твърди, че били хора на ДПС, другаде - на ГЕРБ. Но н е мога да знам какви са икономическите интереси зад тези връзки. Не виждам как БСП и Орешарски ще имат полза от това назначение - те трябва да са наясно, че то ще предизвика протести и евентуално падане на правителството. Не смятам и че ДПС е толкова глупаво, че да ги изнудва да назначат Пеевски, вместо да намерят друг човек, който да е по-приемлив за хората, но да им свърши същата работа - да се разправи с Борисов и ГЕРБ. И така идвам до извода, че от назначението на Пеевски изгода имат само ГЕРБ - народът настръхва и протестира, правителството пада и Борисов се връща на бял кон и се отървава от евентуално разследване и съд. Ако е така, сигурно има много силни компромати срещу Станишев че да го изнудва. А ако е така, значи в момента в България се бият два мафиотско-политически клана. И народът пак е излъган.
11.
Павел Корчагин
15.06.2013 12:18:33
1
2
Браво, Дмитриевич! Сега Делянчо няма да е депутат, а и шев на ДАНС ще е за два дни. Комунисти, комсомолци, пдкрепяйте безрезервно Серго, за да свали имунитета и на Боко. Скоро ще е!
10.
trapera
15.06.2013 11:35:05
1
7
Самото назначение е не скандално. то ще сложи началото на един мракобеснически период, който ще ни накара да си спомняме с умиление за Цветанов. Да сложиш мутра с евтина диплома от един евтин университет да оглави ДАНС, това е равносилно на самоубийство. Това назначение категорично показва истинският облик на правителството, който съвсем не е лицеприятен и като че ли ще постави началото на края на съществуването му. Стойността на политиците сега ще се определи по отношението им към този гнусен акт. Смрадта идва не от факта че е назначен човек от ДПС (той е в ДПС, защото интересът му го налага), а че на една толкова компроментирана, нека кажем, полуобразована личност, с доказано безпардонно отношение към всеки и всичко, което стои на пътя на найните интереси, лишена от всякакви човешки добородетели, се дава най-мощният държавен инструмент, който всички сме убедени, че ще се използва преди всичко за саморазправа. Колко ужасно е да си българин!
9.
trapera
15.06.2013 11:32:44
1
6
Кървавочервените вампири и антихристи с нахлупен фес обявиха война на България!!! Дедите им взривяваха църкви, строяха концлагери, избиваха, превърнаха ни в чужда губерния, зомбираха децата ни, създадоха олигарсите, мафията и чудовището ДПС... Днес нормалните българи останаха без държава и бъдеще... България не съществува вече на европейската карта... Настана време разделно, Народеее... Нека бъдем Народ, а не мърша!!! Свобода или смърт!!!
8.
ELENA
15.06.2013 11:25:44
1
5
Mnogo barzo se omazaha vreme e da si hodqt do dni pak sas slujeben kabinet ....
7.
55
15.06.2013 08:20:10
2
10
Аз пък разбрах че следващата седмица няма да имаме правителство!!!
6.
Ivanoff
15.06.2013 05:52:08
1
2
Явно нищо не си разбрал ....
5.
коментар
15.06.2013 02:36:13
12
15
Аз разбрах че от Понеделник Бойко и СИЕ ще бъдат арестувани.
Всичките протести са да спрат арестите на престъпницте от ГЕРБ.
уви няма да е досатъчно
4.
Някой си
14.06.2013 23:47:55
3
14
ГОСПОД ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!!!
БЯХ ПЪЛЕН АТЕИСТ ДО ДНЕС...НО ОТ ДНЕШНИЯ ДЕН ....САЛ В НЕГО МИ ОСТАНА СЕ УПОВАВАМ!!
ЗАГРОБИХМЕ МАЙКА БЪЛГАРИЯ!!!!
3.
Доктор Дулитъл
14.06.2013 23:39:49
1
6
Какви хипотези... Това са твърди диагнози.
2.
anonim
14.06.2013 23:14:59
0
13
ежко драматично заседание тече вече повече от три часа на Позитано 20.



Скандалът се е развихрил поради неочаквания избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. В БСП всички били изненадани. Преди това се подмятало, но мислели, че е на шега. Според източници на ...зад цялата конспирация стои Моника Станишев. Апаратчици от БСП я сочат като виновница за този огромен гаф, който хвърли страната в страх и може да доведе до непредвидими конфликти.

Най-силно настроен бил заместникът на Станишев Янаки Стоилов, който искал оставка на правителството. В БСП обаче се чуват и гласове, които смятат, че самия Станишев трябва да си ходи, защото е допуснал да бъде манипулиран и подведен жестоко.
1.
грух
14.06.2013 23:06:30
1
13
Разбрахме, че трябва да благодарим на Сидер Ага.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Болят го колената след секс Болят го колената след секс Тежкоатлетът, който триумфира на Игрите в Париж това лято, разказа още подробности за инцидента, който преживя в началото на май 2023 година, когато скъса ахилес и беше опериран Туарег и Ситроен се удариха на Подземната улица, и двамата водачи не били виновни Туарег и Ситроен се удариха на Подземната улица, и двамата водачи не били виновни Щетите по колите не са сериозни, но повече от 15 минути възловото кръстовище е блокирано  Ето какъв хонорар взе Камелия, за да пее на Джокович и Гришо Ето какъв хонорар взе Камелия, за да пее на Джокович и Гришо Докато хиляди се дрълят за ди джей Мартен, певицата вече си харчи парите Погребват лейтенант Венцислав Дункин в неделя Погребват лейтенант Венцислав Дункин в неделя На 21 септември трябваше да бъде сватбата му БАБХ затвори 31 обекта по Черноморието заради лоша хигиена БАБХ затвори 31 обекта по Черноморието заради лоша хигиена Издадени са предписания за унищожаване на 17 180 кг храни и 8245 литра напитки Шофьор се заби в пътна камера на АМ Хемус Шофьор се заби в пътна камера на АМ Хемус Инцидентът е станал край Ботевград Близо цял град в България страда от Алцхаймер Близо цял град в България страда от Алцхаймер Около 70 000 души имат това коварно заболяване  Смъртоносна трагедия с 3 мъже и една жена на плажа "Бутамята" в Синеморец Смъртоносна трагедия с 3 мъже и една жена на плажа "Бутамята" в Синеморец Силни подводни течения задърпали жена, а трима мъже скочили да я спасят - единият се удавил Хартиеният касов бон на бензиностанцията остава в историята Хартиеният касов бон на бензиностанцията остава в историята Режат родители без права от данъчно облекчение. Край на презапасяването с бандероли за цигари ЮИДП осигури 100 куб.м строителна дървесина за пострадали ферми в Харманли и Равна гора ЮИДП осигури 100 куб.м строителна дървесина за пострадали ферми в Харманли и Равна гора Материалите ще послужат за възстановяване на кошара за отглеждане на животни, изгоряла при пожара
Остави майка си и сестра си да гният в моргата Певицата замина на почивка, вместо да погребе роднините си  Зеленски ще се срещне с Байдън, Харис и Тръмп Зеленски ще се срещне с Байдън, Харис и Тръмп Президентът на Украйна ще говори и от трибуната на Общото събрание на ООН за войната с Русия Убиха грузинска ЛГБТ инфлуенсърка в дома ѝ Убиха грузинска ЛГБТ инфлуенсърка в дома ѝ Известната транссексуална актриса и модел Кесария Абрамидзе е ликвидирана след приемането на закона за хората с различна сексуална ориентация Израел атакува Ливан след ударите с пейджърите бомби Израел атакува Ливан след ударите с пейджърите бомби Експлозивите били вградени във взривилите се устройства преди те да пристигнат в Ливан Жена беше нападната от питон в дома си Жена беше нападната от питон в дома си В убийствена прегръдка на змията жената прекарала около два часа В това село е най-голямата избирателна секция в Европа - с 14 932 избиратели В това село е най-голямата избирателна секция в Европа - с 14 932 избиратели Детайл е, че тя се намира в благоевградското село Бело поле, където в действителност живеят 600 души Сам ли си е виновен Доналд Тръмп за атентатите срещу него? Сам ли си е виновен Доналд Тръмп за атентатите срещу него? Това е новата ситуационна мантра на американските демократически говорители в предизборната кампания Да вдигнем ли червен картон на Скопие за ЕС? Северна Македония била марионетка на Сърбия Да вдигнем ли червен картон на Скопие за ЕС? Северна Македония била марионетка на Сърбия Доц. Спас Ташев намекна, че вицепремиерът Александър Николоски нарекъл българите мизерни под влияние на господарите му от Белград 17-годишна подкара влак на метрото в Ню Йорк и го разби 17-годишна подкара влак на метрото в Ню Йорк и го разби Тийнейджърката е арестувана, издирват неин съучастник Ад в Ливан! Най-малко 20 убити и над 450 ранени при нова вълна експлозии на уоки-токита Ад в Ливан! Най-малко 20 убити и над 450 ранени при нова вълна експлозии на уоки-токита Ще ескалира ли напрежението в Близкия изток?
Лена БОРИСЛАВОВА Лена БОРИСЛАВОВА Антон Славчев опъва чадър там, където трябва, а когато е необходимо го свива
Виц на деня Виц на деня - Мило, да отидем на някое романтично място. Само двамата, да се гушкаме.
- Я не се скатавай, а почвай лютеницата.
Виц на деня Виц на деня Парадоксът във фотографията - колкото са по-стари снимките, толкова си по-млад на тях... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Всеки може да бъде поет... стига да се намери жена, която да го поеме!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори