Половината алкохол в България - нелегален
Близо половината от алкохола в България се произвежда в сивия сектор и се продава по пазари, квартални кръчми и пътища. Не се знае къде отиват над 150 000 тона грозде, съобщи в Пловдив председателят на лозаро-винарска камара Пламен Моллов при откриването на "Винария 2013" в панаира, пише „24 часа”.
"Политическата каста в България има криворазбирана концепция да се дава възможност на хората да вадят някой лев от домашни питиета. Върху тях обаче не се оказва контрол и съществува риск за здравето", коментира Моллов. По думите му, ако човек си прави ракията вкъщи, не може да извлече вредния метилов алкохол, който води до ослепяване.
Такава опасност няма при легалните производители, където се извършват непрекъснати проверки и се знае в какво е превърнато всяко зрънце грозде.
По данни на Агенцията по лозата и виното миналогодишната реколта е била една от най-слабите. Над 200 000 декара с насаждения са измръзнали. Винзаводите обаче изкупили с около 35 000 т повече грозде в сравнение с 2011-а. Износът ни на вино през 2012-а също бележи ръст от 1,5 на сто.