10 добри храни с лоша слава
Някои храни незаслужено имат лоша репутация сред хората, решени на всичко за хубава фигура и дълголетие, пише "24 часа". Избягвате ли картофите, царевицата, макаронените изделия, шоколада в стремежа си да живеете полезно и да поддържате тънка талия? Ограничили ли сте до минимум яйцата в името на здраво сърце? Стремите ли се да намалите кафето, защото сте го вкарали в списъка с вредни навици, от които искате да се откажете? Сложили ли сте черен етикет на бананите, фъстъците, сиренето? И сигурно не смеете да си помислите за пица? Не се наказвайте така. Много често ставаме жертва на забрани "под общ знаменател", които обаче са условни.
Картофи
През
последните 10 г. картофите направо изпаднаха в немилост заради високото
съдържание на въглехидрати. Всъщност лошата слава е заради чипсовете и
много калоричните пържени картофки. Но няма основание да избягваме
печените, варените, задушените. Един средно голям картоф съдържа 5 г
фибри и близо 20% от необходимия дневен прием на калий за здраво сърце. И
прилично количество витамин С.
Диетолозите съветват картофът да се
полее с малко зехтин, защото добавената полезна мазнина забавя
абсорбацията на въглехидратите от организма.
Макарони и сие
Компроматите срещу пастата, както започнахме да наричаме макаронените изделия, не падат по-долу от тези срещу картофите. И са също толкова незаслужени - има данни, че пълнозърнестите видове дори могат да намалят риска от сърдечни болести и мозъчен удар до 30%, отделно спомагат за превенция от диабет. Винаги, когато е възможно, предпочитайте "черните" продукти пред "белите" за макарони, ориз и хляб. Голямото съдържание на фибри в тях служи като профилактика за рак на дебелото черво и намаляване на лошия холестерол. Отделно бавно и равномерно освобождават въглехидратите и контролират апетита, пазят от напълняване. Съдържат също желязо, мед, цинк и В витамини.
Царевица
Една от най-неоснователно пренебрегваните храни със сигурност е царевицата. Масово мнение е, че не съдържа много полезни вещества, а е свръхкалорична. Жълтите зрънца имат много фибри и подобно на останалите растителни храни в този цвят са добър източник на лутеин. Заедно с още един каротеноид - зеаксантин, са особено важни за доброто зрение, защото предпазват ретината и лещите. Изследване на учени от университета в Уисконсин на 1800 жени потвърдило, че тези вещества значително намаляват риска от перде и макулна дегенерация. Други екипи свалят подозрението, че всяко зрънце се "лепи" по тялото, като обясняват, че заради фибрите се усвоява равномерно и при умерени порции не е фактор за затлъстяване.
Яйца
Те също са пратени в изгнание особено от хората, които се притесняват от сърдечносъдови болести. А различни изследвания ту ги отричат, ту ги реабилитират. Сигурно сте чували, че яйцата са бъкани с холестерол. Сравнения от последните години обаче показват, че съдържат по-малко, отколкото се е смятало преди, особено ако са снесени от свободно отглеждани кокошки, пише специализираното издание "Привеншън". Ако не се прекалява, ползите са много повече - яйцата са смес от качествени белтъчини, полезни мазнини и много витамини. Заблуда е обаче, че всичко здравословно е в белтъка. Жълтата част съдържа много повече витамини - A, D, E и K. Тя е източник и на фолиева киселина и витамини B6 и B12, обясняват експерти по хранене пред сп. "Лив стронг". Жълтъкът подобно на царевицата е богат на лутеин и зеаксантин. Затова на всички без сериозни здравословни проблеми учените препоръчват по едно яйце всеки ден, за хора с плаки по кръвоносните съдове - до 2 жълтъка седмично. Според диетолози хората, които закусват с бъркани или варени яйца, остават сити по-дълго, което е плюс при диети за отслабване.
Сирене
С непрестанната борба с наднорменото тегло и акнето в зряла възраст все повече хора спират сиренето и кашкавала. Проблемът идва не от самите млечни продукти, а от факта, че се прекалява с количеството, обяснява Шарън Рихтер, диетолог от Ню Йорк. Бялото и жълтото сирене не са за наяждане и сервираните в ресторантите по две парчета паниран кашкавал или дебело като филия печено сирене са далече над прeпоръчителното - колкото кибритена кутийка. Изключение правят изварата и киселото мляко, които са разрешени по няколко пъти на ден дори и в по-големи количества.
Червено месо
Култът към рибата и омега-3 и омега-6 мастните киселини през последните години изпрати червеното месо на резервната скамейка. Все повече изследвания обаче алармират за възможно натрупване на живак в дивите риби, което отново обърна погледите на диетолозите към месото. Чисто (без тлъстини), то е добър източник на протеини и желязо - важен елемент за придвижването на кислорода от белите дробове към клетките в тялото. Червеното месо набавя също и цинк и В витамини. Препоръчителното количество на порция е парче с големината на тесте карти.
Банани
Всеки на диета за отслабване е чувал заклинанието "1-2 плода по избор, без банани". Но след най-ограничителните дни може да бъдат реабилитирани в менюто. Дори е силно препоръчително според Жанин Хигинс от института по хранене в Колорадо. Бананите съдържат вид фибри, известни като резистентна скорбяла, която тялото не може да усвои, но му създава усещането за ситост. Проучвания показали, че тя спомага за изгарянето на мазнините след основното хранене. Хигинс обаче съветва да се избират по-зелени банани, защото в зрелите скорбялата променя вида си.
Шоколад
Възражението към шоколада е, че съдържа много мазнина и захар. Това обаче не се отнася за черния шоколад с над 70% съдържание на какао и без добавена захар. Той е резерв от антиоксиданти, които може да отдалечат риска за сърдечносъдовите болести. Учени от Кеймбриджкия университет съобщават, че редовният прием на черен шоколад може да намали с до 37% вероятността от сърдечен инцидент. Швейцарски учени също препоръчват да се хапват по няколко парченца всеки ден, което след 2 седмици ще доведе до намаляване на стресовите хормони, включително и на кортизола в организма.
Ядки
Те са много калорични. Факт. Но мазнините им са полезни, когато не се прекалява. Препоръките на специалистите по хранене са всекидневен прием на 2 супени лъжици (30-50 г) ядки без сол. Шамфъстъкът например, освен че е много вкусен, зарежда с лутеин и зеаксантин. Бадемите осигуряват идеалното количество витамин Е, орехите - омега-3 мастни киселини. Бразилският орех е най-концентрираният природен източник на селен. Дори фъстъците са в полезната графа - и технит е мазнини са добри за здравето, съдържат също фолиева киселина и други витамини от група В.
Кафе
И за десерт - кафе. Не се чувствайте гузни за този си навик. Ароматната напитка съдържа магнезий и хром, за които се твърди, че спомагат за регулиране на кръвната захар и вероятно действат превантивно срещу диабет. Изследване, публикувано в специализирания бюлетин "Аркайвс ъв интърнъл медцин", дори препоръчва по 1-2 чаши на ден за намаляване на риска със 7 процента. Други екипи пък твърдят, че помага в превенцията на деменция, паркинсон и дори рак на дебелото черво и черния дроб. Най-много ползи са отчетени при консумация на 2-4 чаши чисто кафе на ден.