×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Турция иска да ни лапне и шкембе чорбата


31 Август 2012, Петък, 11:11 ч.
Автор: Борис Цветанов
Източник: в. "Десант"

Отворено писмо до министър Мирослав Найденов

Турският институт по патентите вече спечели правата за 147 продукта, съдържащи в името си регионални географски наименования. Заветната му цел е да не позволи на България и Гърция да регистрират със свои марки традиционни турски продукти, обяви още в началото на годината вестник „Хюриет". Турските власти се опитват да защитят с патент общо 160 продукта. Крайното решение за това кой има право да ги произвежда и да печели от патента е на Европейската комисия, която разглежда исковете след предварително одобрение от местните патентни ведомства.

От Анкара полагат чутовни усилия да финализират одобрението на патента си за антеп – баклавата, която е известен турски десерт с произход провинция Газинтеп, както и на смокините адън. Комшиите ще се борят вдъхновено да регистрират като „свои“ освен шкембе чорбата и ракията, още и локума, дюнер кебапа и анасоновите напитки.


Господин Найденов
, научавам за големи метани на аркадашите ви от Анкара пред ламтурниците от Брюксел за тапия за европейски сертификат за ракията и шкембе чорбата като национални традиционни турски продукти. Голяма дандания из турско вдига и влиятелният там „Хюриет“.

Като наивник малко над средна възраст, мисля си, че работа на вашето ведомство е освен да се прави на загрижено българинът да не дава грешни пари за хляб и салам, още и да удари по масата на Големия брат и да извоюва признаване за изконни български произведения.

Нищо турско няма, господине – нито в ракията, нито в шкембе чорбата. Даже наименованията са си от чисто български думи – не както по инерция се приема, че имало много турски слова в българския език. Всъщност имаме много думи от езика на старите българи, навлезли в турския (апропо старите българи са дали на различни народи над 2000 думи и понятия). Самата турска държава си е китка шарена от араби, кюрди, арменци, евреи, българи, гърци, сърби, албанци и един Бог знае още какви народности. А „турчин“ е била мръсна дума в Османската империя допреди около три века.

В броя си от 8 април 2011 г. „Десант“ се спря обстойно как българинът, откривател на виното, е направил и следващата крачка – откриването на ракията. После пак в нашия вестник на 14 октомври 2011 г. ударихме гърди, че единствени в медийното пространство успяхме да докажем онова, което месеци по-късно археолозите подкрепиха с артефакти – че българите са пили ракия  най-малко два века преди османските орди да се възползват от управническите ни междуособици и да ни се нахвърлят. Като отново българите са дали името на питието – ракия, съчетавайки три стари нашенски слова и влагайки в него смисъла на нещо, което „владее вътрешната енергия на слънцето“.  За никакво турско „раки“ и дума не може да става, както е общоприето иначе.

Е, вие, г-н министър, не сте длъжни да четете„Десант“. Нали вождът и учителят Борисов, освен да разпорежда кой от правителството кога да се жени, определя и кой какви вестници да чете. Но многолюдното ви земеделско ведомство е пълно с хранени хора, съветници, би трябвало да четат това-онова, па макар и както дяволът чете евангелието. За да спазват оня завет на отречения от вас Васил Левски „За отечеството работим, байо!“

Та позаинтересувайте се от публикациите в „Десант“ за ракията.
Междувременно нека видим как стои въпросът с шкембе чорбата. Нищо, че вероятно се срамувате от нея пред чиновниците в Брюксел по понятни причини.
Това е супа от телешки субпродукти. Логично е до нея да стигне народ, в който говедовъдството е силно развито.
Археологически разкопки на ранносредновековни обекти у нас сочат подчертан превес на говедата пред останалите домашни животни. Те са 35,52%, докато овцете и козите – 29,5%, свинете 24,7%, а конете и магаретата – 9,2%. Тези данни също са обнародвани в „Десант“ на 2 септември 2011 г. от археолога Милен Николов.

Връщам се векове назад още в предкубратова България – още в VІ век старите българи окончателно преминават към уседнал начин на живот и населението усилено се занимава със скотовъдство (Хазанов, А. „Характернцые чертых обществ евразийских степей). Този начин на живот на предците ни ясно е очертан в писмо на утигурския (разбирай български) вожд Санлидх до византийския император Юстиниян І от 522 г. Историческите извори сочат, че старите българи имат подчертани предпочитания към отглеждане на говеда. Сирийският писател Захарий Ритор пише, че българите живеят в юрти и се препитават с говеждо месо и риба (Пигулевская, Н. „Сирийские източники“). Говедовъдството е важно и като база за работна транспортна сила.

В българско вече всеки селянин е разполагал с чифт волове (зевгар), за да може да върши сезонната си работа. Говедовъдството е важно и за облекло – куртки от кожа са доста характерни за волжските българи, за обувки – много популярни и търсени на източния пазар са ботушите, наричани „булгари“.
Телешките кожи са използвани и за постеля. Най-сетне те намирали приложение и при изработването на книги. Едрият добитък е бил нужен и за военното дело.

Не може да отминем и факта, че кравата е била един вид разменна монета. Арабският писател Ал Масуди отбелязва, че българите заплащали своите покупки с крави и овце.
Така стигнахме до естественото при това положение включване на телешкото месо в менюто. Че телешкото е било обичайно за трапезата ни личи и от отговорите на папа Николай до княз Борис І. Там българите задават доста любопитни въпроси, които сочат, че мръвката е била чест гост на трапезата и домакинята трябва да й е обръщала достатъчно внимание.

Нужно е да се съобразим и с това, че поради многолюдността на домакинството често се е стигало до недоимък и в ежедневието готвачката в дома е трябвало да намери начин да направи от нищо нещо. За да не изхвърля нищо, което би могло да се използва, и с изобретателност да се стига и до по-голямо количество на храната, най-лесно се постигало  със супите. Това течно ястие е присъствало на трапезата на българите и сутрин, и на обяд, и вечер. Домакинята е разполагала с лук, чесън, лапад, бакла, пиперки, патладжани и най-различни подправки.

Доказателство за господството на супата в храната на българите може да е почти пълното й отсъствие от празничната трапеза, която задължително трябва да се различава от ежедневната. Само на Ивановден се готви супа боб, на Тодоровден супа леща и гъби, на Благовещение – рибена чорба.
След като се убедихме, че телешкото широко е застъпено в кухнята, стигаме и до необходимостта домакинята да даде наименование на продукта.

За „шкембе“ е повече от ясно. Това е персийската дума за стомах, а между езика на старите българи и персите има изключителна еднаквост, запазена в поне 400 думи и до ден днешен. Всеки, който знае кое-що за шкембе чорбата, ще се съгласи, че най-характерното за нея е разнообразието, пъстротата. Е, в езика на старите българи думата за пъстър е чоар. Тя е запазена и до днес в лексиката на етническите българи в Средна Азия и Кавказ, в Хиндокуш и Памир. Намерила е отражение и в старите български фамилии, навлезли в живота на Русия, за което пак „Десант“ писа преди време.

Чуфарови, Чубарови са пример за такива помешчически фамилии от ХV век. Думата чоар – пъстрота, удивително пък съвпада и с чор – персийската дума за мазнина, и с това смятаме, че кръгът се затваря. Още повече е твърде странно маалджиите от Анкара да смятат чорбата за турска дума, след като в езика на старите турци чоар е означавало... болест.

С това мисля, че приключихме. Но не съвсем. Супата е била господарят на българската трапеза (не само шкембе чорбата) и отношението на българина към нея е по-различно от това на другите народи – това също трябва да се знае. Ще спомена само малко от многото примери за това.

На Запад господар на трапезата е била кашата. Чорбицата не е ежедневие. Англичаните са я нарекли „суп“ (soup) , като произходът й идва от думата „сапър“ (supper) – вечеря. При германците думата е „соп“ (suppe) и означава хляб, залят с бульон. Там си сипват и бира в нея. Един стар приятел – поетът Усин Керим, си сипваше дори ракия, но това е друга тема. Все пак да подчертаем, че той не беше турчин, а циганин. Стигаме и до френската супа, която винаги се поръсва с настърган кашкавал. В Испания  пък това ястие задължително се яде студено. А традиционната за Корея чорба се приготвя от змии – така тя осигурява здраве и дълголетие.

Такива работи, господин министър. Хайде след като Европа ни призна сертификата за суджука (предложителите в пространните си изложения всъщност са пропуснали най-важното, че самата дума суджук също е от езика на старите българи и означава „чист“), да си го вземем за мезе с признат от Брюксел сертификат и за ракията. Като аперитив, след който идва шкембе чорбата. После и други български национални ястия.




Има ново гадже, но го крие
Има ново гадже, но го крие 16/02/2025, Неделя 20:00 0
Флагман.БГ Риалити звезди станаха родители Риалити звезди станаха родители 16/02/2025, Неделя 18:55 0
Спешни мерки след този бой
Спешни мерки след този бой 16/02/2025, Неделя 18:21 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Фармацевти бият тревога за новия тренд сред децата - предозиране с Парецатамол Фармацевти бият тревога за новия тренд сред децата - предозиране с Парецатамол Младежите дори не подозират колко е опасно това, алармират специалисти, които зоват за сериозен контрол Следващата седмица е повратна точка за 4 от зодиите Следващата седмица е повратна точка за 4 от зодиите От 17 до 23 февруари ни очаква период, изпълнен с позитивна енергия и вълнуващи възможности Мъжете имат повече мераци към Виктор от "Ергенът", отколкото жените Мъжете имат повече мераци към Виктор от "Ергенът", отколкото жените Със старта на новия сезон на "Ергенът" името на Виктор Русинов се оказа едно от най-често споменаваните в родния ефир Кирил Петков се похвали, че участвал в Мюнхенската конференция с въпрос (ВИДЕО) Кирил Петков се похвали, че участвал в Мюнхенската конференция с въпрос (ВИДЕО) Всъщност, бившият министър-председател на България се държа като репортер и явно участниците в панела не го вземат насериозно Зимата удря Бургас: Пътната обстановка се влошава Зимата удря Бургас: Пътната обстановка се влошава Най-сериозна ще е ситуацията в Руен, Айтос, Малко Търново и Сунгурларе Учени: Сценарият „Терминатор“ не е реалистичен, но ИИ ще ни завладее много по-страшно Учени: Сценарият „Терминатор“ не е реалистичен, но ИИ ще ни завладее много по-страшно Ян Кулвейт  представя какво всъщност ще представлява въстанието на машините Вижте как белият джип се размаза до "Технополис" в Бургас (ВИДЕО) Вижте как белият джип се размаза до "Технополис" в Бургас (ВИДЕО) ПТП-то по чудо се размина без пострадали  Хитри измамници точат лични данни от наивници във фейсбук по този подъл начин Хитри измамници точат лични данни от наивници във фейсбук по този подъл начин Новата схема за измама в социалните мрежи набира скорост С колко поскъпнаха хранителните продукти за 8 месеца, вижте социалния експеримент на Флагман.бг С колко поскъпнаха хранителните продукти за 8 месеца, вижте социалния експеримент на Флагман.бг През юни миналата година Флагман направи анализ на цените на 14 основни хранителни продукта, необходими за нормален начин на живот Атанас Зафиров е новият председател на БСП Атанас Зафиров е новият председател на БСП Очаква се всеки момент да бъдат обявени официално резултатите
Следващата седмица е повратна точка за 4 от зодиите Следващата седмица е повратна точка за 4 от зодиите От 17 до 23 февруари ни очаква период, изпълнен с позитивна енергия и вълнуващи възможности Санторини: Повишена деформация на земната повърхност Санторини: Повишена деформация на земната повърхност Сеизмичната последователност в морския район на Анидро, между Санторини и Аморгос, е в относителен спад Пенсията да стане поне 1000 лева Пенсията да стане поне 1000 лева За това настояват пенсионери  Получи 1100 лева сметка за вода Получи 1100 лева сметка за вода В стопанския двор до тях имало авария, която навъртяла рекордната сметка Хитри измамници точат лични данни от наивници във фейсбук по този подъл начин Хитри измамници точат лични данни от наивници във фейсбук по този подъл начин Новата схема за измама в социалните мрежи набира скорост Вегани погнаха нова водеща на бТВ заради тази снимка Вегани погнаха нова водеща на бТВ заради тази снимка Заради заклано прасе, мнозина я намразиха  Има ново гадже, но го крие Има ново гадже, но го крие Това подсказва най-новата песен на певицата – „Сините ти очи“ Украйна щеше още да си е цяла, ако бе спазила споразуменията от Минск Украйна щеше още да си е цяла, ако бе спазила споразуменията от Минск Нямаше да има гавра с руснаците в Донбас, нямаше да има гражданска война, нямаше да има желание на руския народ в Донбас да се отдели от Украйна Дават милион долара за една вечер с тази българка Дават милион долара за една вечер с тази българка За да ощастливи някой от най-големите си фенове за свети Валентин Габровска разигра в социалните си мрежи игра, в която като награда подарява свое бельо с нейните инициали Джип „кацна“ върху мантинелата на бул. „Стефан Стамболов“ в Бургас (ВИДЕО) Джип „кацна“ върху мантинелата на бул. „Стефан Стамболов“ в Бургас (ВИДЕО) Несъобразена скорост и мокри настилки доведоха до зрелищен инцидент след 18:30 часа
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Костадин Костадинов, когато започне да говори за финанси, той е тежко неподготвен и говори неща, които са плод на неговите фантазии Виц на деня Виц на деня - Муцка, кога ти е рожденият ден?
- Аз нямам рожден ден.
- Е как така?
- Ми, родена съм през нощта...
Виц на деня Виц на деня - Госпожице, Вие да не сте балерина!?!
- Ооо, не, не, просто искам да отида до тоалетната?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук На една майка и трябват 20 години да направи мъж от момчето си, за да може друга жена да го направи на глупак за 20 минути.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори