Дубайски козунак превзема Великденската трапеза в България
Половин кило струва над 20 лева, а мераклиите да го опитат – стотици
След като „дубайският“ шоколад предизвика фурор у нас, а и в много други страни в Европа и света, находчиви търговци вече атакуват Великденската трапеза с „дубайски козунак“. Той е подобен на традиционния, но в него се слага кадаиф, паста от шам фъстък и тахан.
В навечерието на Великден козунаците, замесени с този шоколад, се продават още по-скъпо от черните. Половин кило струва над 20 лева, а мераклиите да го опитат – стотици.
Контрастът между Великден като християнски празник и мюсюлманския Дубай е леко сблъсък на цивилизации, но това е незначителна подробност. Както и въпросът - славят ли мюсюлманите от Дубай Великден с козунаци и трябва ли да го кръщаваме на тях?
Друга мода, тръгнала от пекарни в Русе, Велико Търново и още няколко града в страната, е черният козунак. В него се добавя активен въглен – съставка, позната повече от аптеките, отколкото от кулинарните книги. Рекламира се като по-полезен за организма, макар диетолозите да не са казали думата си.
Черният козунак е особено модерен в Североизточна и Централна България. Във Велико Търново, например, куриерските фирми са залети от доставки на черен козунак, пишат тамошни медии. Междувременно модата на иновативната рецепта намира отражение и в местните кулинарни групи, където усилено се разменят снимки и рецепти на домашно приготвени черни козунаци.

















