Накисвам шкембе или сланина в това за 2 дни, става по-добро и от най-скъпия бекон
Вкусотия голяма
Опитайте да сготвите свинско шкембе или сланина по-този начин и ще бъде по-вкусно и ароматно от бекона! Междудругото, по същата рецепта можете да мариновате всяко друго месо по ваш вкус. Получава се невероятно вкусно! Цялата тайна е в добре подбраните подправки.
Съставки:
Свинско шкембе – 1,3-1,5 кг;
соев сос – 500 мл;
сос от стриди – 50 мл;
сол, захар на вкус;
подправки: копър, анасон, дафинов лист, цяла сушена чушка, черен пипер на зърна.
Месо по китайски
Разделете на парчета по дължина с нож. След това изрежете, но не докрай. Тогава маринатата ще проникне по-добре в месото (вижте снимката по-долу). Свинското месо се поръсва със сол (не много) и се натрива от всички страни.
Ароматна марината
В купа смесете 3 дафинови листа, 5 звездовиден анасон, шепа цели сушени люти чушки, шепа зърна черен пипер, същото количество копър и 3 с.л. захар. Добавя се и канела, но това не е за всеки. Изсипете 500 мл соев сос в тигана. Включете и 50 мл стриди. Добавете всички подправки и захарта. Поставете на огъня, оставете да заври, намалете и оставете да къкри 2 минути, изключете.
Мариноване на месо
С получената марината залейте каквото ще мариновате. Смесете добре. Покрийте с фолио и поставете в хладилника.
Разбърквайте свинското всеки ден, за да се маринова от всички страни. По принцип дръжте месото в марината от 1 до 3 дни, в зависимост от вкуса ви. Колкото по-дълго се маринова, толкова по-богат е вкусът на готовия продукт.
След това извадете и отцедете маринатата. Закачете и оставете месото да изсъхне за 3 дни.
Продуктът ще потъмнее и ще намали размера си. Почти готово е за консумация.
Сега можете да го задушите уред за бавно готвене без вода или да го запечете във фурната на ниска температура за 20-40 минути (в зависимост от големината на парчето).
Месото ще бъде изключително ароматно и крехко. Нарежете го на парчета и вижте колко е красиво! Той е много по-ароматен от обикновения бекон. А колко е сочно и вкусно – думите не могат да го опишат!


















