Ужасна сметка в „Живот на кантар“: Ядем по 3 кг скрита захар на месец
Всеки трябвало да чете етикетите на продуктите, за да е наясно с хранителния състав
Българите стават все по-дебели, защото без да подозират, изяждат по около три килограма захар месечно, която е скрита в храната. Потресаващото разкритие направи диетоложката на риалитито „Живот на кантар“ Дерйа Хюсеин. Специалистката по здравословно хранене сподели стряскащата статистика пред свръхтежките участници в предаването, които бавно, но славно са натрупали огромно количество излишни килограми - някои от жените са стигнали до 130-140 кг, а част от мъжете са се заковали на 180 кг, видя Lupa.bg.
„През последните 50 години глобалната консумация на захари се е повишила с 40 процента. В България се приемат около 30-35 кг добавени захари годишно, което е средно по три килограма на месец. Като поставим тези данни до статистиката на хроничните заболявания, затлъстяването и диабет тип 2, нещата стават от ясни по-ясни. Време е малко да се стреснем“, каза Дерйа, която изготвя хранителните режими на участниците в „Живот на кантар“ и им предлага здравословни рецепти без свръхкалории.
Голяма част от хората не осъзнават, че в много продукти има скрити захари, категорична е диетоложката. В безобидните 20 грама сладко например има 13 грама захар, във филия бял хляб те са 18 грама, в една супена лъжица мед са 21 грама, в чаша безалкохолно са 30 грама, а в 100 грама солени крекери - 60 грама. „Захарите са различни и трябва да се научим да избираме кои са по-добри за нас“, каза Дерйа и посочи картофите като добър техен източник. Тя посъветва всеки да чете етикетите на продуктите, за да е наясно с хранителния състав.



















Което е пълна глупост. Един едър печен картоф ще е под 200 kcal общо, не само захари а общо. А тази захар е над 300.
Също така не всеки въглехидрат е захар. Картофите макар да са предимно въглехидрат имат много нисък гликемичен индекс.
Тази жена, "диетоложка", не знае елементарни факти за храната и метаболизма, излага себе си предаването което представлява в национален ефир.
3 кг захар на месец са по 100гр на ден, при нужните 2500 дневни калории 15% от тях да са въглехидрати е много занижено!!!
Нормалния прием на Въглехидрати би трябвало да е между 40 и 60% в зависимост от възрастта и състоянието и физическата активност. Все пак въглехидтатите са горивото на организма. Другите 60-40% трябва да се разпределят между протеин (10-35%) и мазнини (20-35%).
Не казвам че трябва да гъчите захар с лъжицата, но не би трябвало да лишавате обяда си от пърленка, и да знаете че в макароните или катмите няма нищо вредно.
Пък като кажеш по тв че картофите били най-полезни, се почва едно гъчене на чипс и пържени картофи, щот мюсюлманката диетоложка казала че било най-полезно.
Истината е че в 1кг крекери наистина има 600гр Въглехидрати, но захарите са 25 грама, другото е фибри, нишестета и т.н. Въглехидрати под формата на глюкоза е едно, под формата на фибри е друго.
Те и в 100гр картофи има 20гр въглехидрати, но едно е да изядеш 3 супени лъжици мед, съвсем друго е да изядеш 300гр печени картофи. И двете съдържат 60гр захари, но.......