Бабините кифли с ванилов крем са по-вкусни от еклери и понички
Перфектни за закуска или просто сладък десерт с кафенцето
Меки кифлички с пълнеж от нежен ванилов крем. Перфектни за закуска или просто сладък десерт с кафенцето.
Рецептата е от моята баба, която беше сладкарка и прилежно си записваше всяка рецепта.
Пазя кулинарния й тефтер като очите си, защото в него намирам „съкровища“ като това тук. Нежно, пухкаво тесто, под което се крие плътен и много вкусен домашен ванилов крем – отхапваш и примижаваш блажено. Разбира се, аз съм направила някои изменения в оригиналната рецепта – така например, понеже нямам много време за приготвяне на сладкарски крем, използвам готов ванилов пудинг. Споделям с вас рецептата за Бабините кифли с ванилов крем:
Бабините кифли с ванилов крем
Продукти:
250 мл прясно мляко
200 мл олио
3 жълтъка
400 г гладко брашно
10 чаени лъжички захар
щипка сол
20 г мая
За крема:
3 опаковки ванилов пудинг
750 мл прясно мляко
3 опаковки ванилова захар
180 г масло
За намазване:
Яйце
Приготвяне:
Приготвя се закваска от 100 мл хладко мляко, 2-3 ч.л. захар и маята.
Когато шупне, смесете с останалите продукти и омесете еднородно тесто. Покрива се и се оставя на топло да втаса .
Можем да разберем, че тестото е втасало добре, когато удвои обема си.
Върху набрашнен плот разделете тестото на по-малки части и всяка издължете на руло с диаметър 1 см и дължина около 20 см.
Всяко руло прегънете на две и просто преплетете (завъртете като свредел), след това прегънете краищата и ги обърнете надолу, за да не се развие „плетката“.
Всички така създадени „свредла“ се нареждат върху застлана с хартия за печене тава и се оставят да втасат още 20 минути.
След това намажете с яйце и печете на 200 градуса за 15-20 минути (или до златисто на повърхността).
През това време ще приготвим крема. Сварете гъст пудинг от захарта, пудинга на прах и млякото.
Разбийте размекнатото масло с ваниловата захар и след като пудингът се охлади, го добавете в крема лъжица по лъжица.
Когато кифличките се охладят, ги разрежете на две и напълнете с крем.
Сервирайте поръсени с пудра захар.



















