Тайната рецепта от тефтера на баба за грахова супа
Страхотна идея за студените зимни дни
Ще имате нужда от:
600 грама – грах
600 грама – пушени свински ребра
2 глави – лук
2 броя – моркови
150 грама – картофи
2 броя – дафинов лист
крутони
20 грама – масло
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Накиснатият грах е необходимо да го залеете с 1 литър вода, сложете на среден огън и го гответе за период от 3 минути, но след като заври.
След като направите това отцедете водата, залейте с ново количесто вода около 1 литър и варете на за период от 3 минути. Като направите това отново изцедете водата, добавете 2,5 литра чиста вода и сложете на огъня.
Обелете и нарежете всички зеленчуци бавно и старателно. Вземете и нарежете ребрата и ги прибавете към граха и оставете да заврат. След което намалете огъня и оставете да къкри за период от 60 минути.
Когато времето мине извадете ребрата и премахнете месото от самите кости. В подходящ тиган разтопете маслото и запържете лука. След период от 3 минути прибавете нарязаните мокрови и за пореден път запържете за още 3 минути.
Добавете към супата предварително нарязаните картофи. Прибавете към тях дафиновите листа и подправките. След период от няколко минути прибавете месото, оставете да заври хубаво и варете на слаб огън докато картофите не станат меки.
Извадете дафиновите листа и след това изключете печката. Накрая можете да добавите и малко количество крутони! Да Ви е сладко!


















