На празника в неделя ястията на трапезата трябва да са...
На този ден православните християни ядат за последен ден месо преди началото на 7-седмичните великденски пости – т.е. "заговяват от месо"
Месни заговезни е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден. Всяка година той се пада на различна дата, като тази година е на 23 февруари.
Името на празника идва от това, че се заговява (пости) с месни ястия. Затова и на трапезата се слагат само месни ястия.
На този ден православните християни ядат за последен ден месо преди началото на 7-седмичните великденски пости – т.е. "заговяват от месо". В седмицата след "Месни заговелки" се яде много сирене, масло и яйца, преди неделята на Сирни заговезни.
В храмовете се четат откъси от Светото Писание, които говорят за Страшния съд. Така църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.
Денят се нарича още Неделя Месопустна, защото е последният ден преди постите, когато се яде месо. Момъкът иска прошка, за да получи момата, която си е избрал.
Обичаи
Някъде е разпространен обичаят оратници (огруглици) – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си; така се прогонват бълхите от всяка къща.
Много популярен е и обичаят хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Обикновено това продължава до късна нощ на Заговезни.
Семейството на момата стои будно, за да гаси, ако трябва, пламъците. В това време момата събира стрелите – колкото са повече, толкова тя е по-горда пред дружките си, защото е по-харесвана.
Традиции
По традиция малко преди вечеря на Месни заговезни, младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта.
На празника цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза. Наближават дните, в които веселбите са забранени.
Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.
За да хапнете всички нещо вкусно на празника, от jenata.blitz.bg ви предлагаме няколко рецепти на традиционни ястия, с които да отрупате трапезата:
Свински ребра със зеле
Необходими продукти:
1 кг свински ребра
1 средно голяма зелка
1 малко бурканче едросмляна лютеница или 1 ч. ч. домати от консерва
1 глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
2 бр дафинов лист
щипка черен пипер
1 равна с.л. червен пипер
сол на вкус
60 мл. олио или 2-3 с. л. свинска мас
2 ч.ч. топла вода
Начин на приготвяне:
В дълбока тенджера със сгорещено олио или свинска мас запечатвайте ребрата, докато придобият златист загар от двете страни. Ребрата се оставят настрана.
Зелката се измива и се нарязва на дребно и се слага в подходяща тава.
В дълбок тиган или в тенджера се запържват една глава лук и две скилидки чесън, нарязани на ситно. Добавят се червеният пипер, лютеницата и дафиновият лист. Вместо лютеница може да ползвате домати от консерва или 1-2 супени лъжици доматено пюре.
Добавят се ребрата заедно със сока, който са пуснали. Всичко се разбърква добре и се овкусява със сол и черен пипер на вкус.
Така приготвените ребра с подправките и запръжката се прехвърлят в тавата при зелето като всичко се разбърква добре с ръце. В тавата се изсипват две чаени чаши вода и зелето се покрива с фолио.
Пече се на загрята на 200 градуса фурна за около половин час, след това температурата се намалява на 170-180 градуса и се пече още един час.
Към края фолиото се премахва и тавата се връща във фурната докато зелето се запече, като трябва периодично да се разбърква до получаване на желания загар.
Свинско месо с нахут
Необходими продукти:
200 гр сух нахут или консерва с нахут
около 700 гр свинско месо
1 консерва домати (около 500 г)
1 морков
1 глава лук
2 бр. дафинов лист
2 скилидки чесън
1 с.л. доматено пюре
2-3 с.л. свинска мас (или 3-4 с. л. олио)
червен пипер на вкус
лют червен пипер по желание
мащерка
пресен магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Почистете нахута, измийте го и го накиснете за една нощ в студена вода, ако ползвате сух нахут. Сложете накиснатия нахут да ври.
Докато нахутът ври, нарежете месото на хапки. Загрейте тиган с незалепващо покритие, разтопете маста и запържете месото, за да се запечата.
Извадете го от тигана и там поставете зеленчуците. Задушете ги леко и добавете дафиновите листа, нарязаните скилидки чесън и сухата мащерка. Сложете червения пипер и разбъркайте. По желание поръсете и лют червен пипер на вкус.
Добавете доматеното пюре. Оставете да поври за кратко. Пасирайте доматите от консервата и ги прибавете към зеленчуците. Налейте и чаша вода. Прибавете месото и изчакайте ястието да заври.
Прехвърлете ястието в подходящ съд за печене с капак и печете около час и половина – два часа в предварително загрята до 160 градуса фурна. Когато месото е почти напълно готово, прибавете отцедения нахут и допечете ястието за още 15 минути.
Поръсете с пресен магданоз, непосредствено преди сервирането.
Зелеви сарми
Необходими продукти:
500 гр кайма смес
200 гр ориз
1 глава лук
1 морков
листа от кисело зеле
червен пиппер
чубрица
кимион
Начин на приготвяне:
Морковът се настъргва, а лукът се нарязва на много ситно. Каймата се омесва с малко вода, чубрицата, кимиона и черния пипер.
Лукът и морковът се задушават в малко мазнина, след което се добавя каймата. Запържва се до полуготовност на каймата и се слагат оризът и чаша вода. Сместа се оставя да ври на слаб огън до полуготовност на ориза за десетина минути. Ако е необходимо, се долива вода.
В рецептата няма сол, тъй като киселото зеле по принцип е много солено. Ако прецените, може да добавите сол по ваш вкус, но имайте предвид, че и каймата обикновено е солена.
Когато сместа е готова, се гребва по лъжица-две според големината на зелевите листа и се слага върху листата, на които предварително са почистени с ножче твърдите части в основата. Сармите се сгъват като пакетче и се подреждат в обилно намазнена тавичка.
В тавата може да сложите и малко домати от консерва, за да се образува нещо като сосче.
След като подредите сармите, ги заливате с вода, покривате с алуминиево фолио и печете за около час на 180-200 градуса. По време на печенето наблюдавайте дали има нужда да се долее още вода в тавата.
След като изтече един час, отвийте сармите и печете още 10 минути, за да придобият апетитен загар.
Баница с кайма и гъби
Необходими продукти:
600 гр кайма
1 връзка зелен лук
200 гр нарязани гъби
1 пакет кори за баница
3-4 яйца
200 мл. газирана вода
1 к. ч. олио + 2-3 с. л. за намазване
2 щипки чубрица
млян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Каймата се размива с малко хладка вода, за да не стане на бучки. Зеленият лук се нарязва, след което бялата част се отделя от зелената.
Мазнината се загрява на котлона и в нея се задушават за кратко гъбите и бялата част на лука, а след това се добавя каймата. Пържи се до изпаряване на водата, като продължава да се бърка. Добавя се зелената част на лука и се подправя с черния пипер и чубрицата.
Върху намазнена тава се разстила кора. Намазва се с олио. Върху нея се слага още една намачкана кора и се поръсва от сместа. Всичко това се повтаря до изчерпване на корите.
За да има повече въздух между корите, ги нагъвайте с ръце, а не ги слагайте като гладки листи. Най-отгоре баницата завършва с две цели кори.
Нарязва се на парчета и се полива със заливка от олиото, яйцата и газираната вода, предварително добре разбити. Отгоре можете да поръсите със сусам.
Баницата се пече около 35-40 минути в предварително загрята на 180-200 градуса фурна, която след това се намалява на 170 градуса.
Блиц




















