×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В четвъртък ще бъде спряно движението по Дунав мост при Русе
  • Откриха изчезнал човек в Рила планина след мащабна акция с дронове и шейни
  • Бюджетът за 2025 година е обнародван в „Държавен вестник“
  • Александър Лукашенко встъпва в длъжност за седми мандат като президент на Беларус
  • Пореден ден на протести в Турция заради ареста на Имамоглу
  • Празнуваме Благовещение - ето кой има имен ден
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На празника в неделя ястията на трапезата трябва да са...


21 Февруари 2025, Петък, 14:00 ч.
Автор: Флагман.бг

На този ден православните християни ядат за последен ден месо преди началото на 7-седмичните великденски пости – т.е. "заговяват от месо"

Месни заговезни е православен църковен празник, който се празнува винаги в неделя, 8 седмици преди Великден. Всяка година той се пада на различна дата, като тази година е на 23 февруари. 

Името на празника идва от това, че се заговява (пости) с месни ястия. Затова и на трапезата се слагат само месни ястия.

На този ден православните християни ядат за последен ден месо преди началото на 7-седмичните великденски пости – т.е. "заговяват от месо". В седмицата след "Месни заговелки" се яде много сирене, масло и яйца, преди неделята на Сирни заговезни.

В храмовете се четат откъси от Светото Писание, които говорят за Страшния съд. Така църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

Денят се нарича още Неделя Месопустна, защото е последният ден преди постите, когато се яде месо. Момъкът иска прошка, за да получи момата, която си е избрал.

Обичаи
Някъде е разпространен обичаят оратници (огруглици) – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си; така се прогонват бълхите от всяка къща.

Много популярен е и обичаят хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Обикновено това продължава до късна нощ на Заговезни.

Семейството на момата стои будно, за да гаси, ако трябва, пламъците. В това време момата събира стрелите – колкото са повече, толкова тя е по-горда пред дружките си, защото е по-харесвана.

Традиции
По традиция малко преди вечеря на Месни заговезни, младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта.

На празника цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза. Наближават дните, в които веселбите са забранени.

Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.

За да хапнете всички нещо вкусно на празника, от jenata.blitz.bg ви предлагаме няколко рецепти на традиционни ястия, с които да отрупате трапезата:

Свински ребра със зеле

Необходими продукти:

1 кг свински ребра
1 средно голяма зелка
1 малко бурканче едросмляна лютеница или 1 ч. ч. домати от консерва
1 глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
2 бр дафинов лист
щипка черен пипер
1 равна с.л. червен пипер
сол на вкус
60 мл. олио или 2-3 с. л. свинска мас
2 ч.ч. топла вода
Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера със сгорещено олио или свинска мас запечатвайте ребрата, докато придобият златист загар от двете страни. Ребрата се оставят настрана.

Зелката се измива и се нарязва на дребно и се слага в подходяща тава.

В дълбок тиган или в тенджера се запържват една глава лук и две скилидки чесън, нарязани на ситно. Добавят се червеният пипер, лютеницата и дафиновият лист. Вместо лютеница може да ползвате домати от консерва или 1-2 супени лъжици доматено пюре.

Добавят се ребрата заедно със сока, който са пуснали. Всичко се разбърква добре и се овкусява със сол и черен пипер на вкус.

Така приготвените ребра с подправките и запръжката се прехвърлят в тавата при зелето като всичко се разбърква добре с ръце. В тавата се изсипват две чаени чаши вода и зелето се покрива с фолио.

Пече се на загрята на 200 градуса фурна за около половин час, след това температурата се намалява на 170-180 градуса и се пече още един час.

Към края фолиото се премахва и тавата се връща във фурната докато зелето се запече, като трябва периодично да се разбърква до получаване на желания загар.

Свинско месо с нахут

Необходими продукти:

200 гр сух нахут или консерва с нахут
около 700 гр свинско месо
1 консерва домати (около 500 г)
1 морков
1 глава лук
2 бр. дафинов лист
2 скилидки чесън
1 с.л. доматено пюре
2-3 с.л. свинска мас (или 3-4 с. л. олио)
червен пипер на вкус
лют червен пипер по желание
 мащерка
пресен магданоз
сол
Начин на приготвяне: 

Почистете нахута, измийте го и го накиснете за една нощ в студена вода, ако ползвате сух нахут. Сложете накиснатия нахут да ври. 

Докато нахутът ври, нарежете месото на хапки. Загрейте тиган с незалепващо покритие, разтопете маста и запържете месото, за да се запечата.

Извадете го от тигана и там поставете зеленчуците. Задушете ги леко и добавете дафиновите листа, нарязаните скилидки чесън и сухата мащерка. Сложете червения пипер и разбъркайте. По желание поръсете и лют червен пипер на вкус.

Добавете доматеното пюре. Оставете да поври за кратко. Пасирайте доматите от консервата и ги прибавете към зеленчуците. Налейте и чаша вода. Прибавете месото и изчакайте ястието да заври.

Прехвърлете ястието в подходящ съд за печене с капак и печете около час и половина – два часа в предварително загрята до 160 градуса фурна. Когато месото е почти напълно готово, прибавете отцедения нахут и допечете ястието за още 15 минути.

Поръсете с пресен магданоз, непосредствено преди сервирането.

Зелеви сарми

Необходими продукти:

500 гр кайма смес
200 гр ориз
1 глава лук
1 морков
листа от кисело зеле
червен пиппер
чубрица
кимион
Начин на приготвяне:

Морковът се настъргва, а лукът се нарязва на много ситно. Каймата се омесва с малко вода, чубрицата, кимиона и черния пипер.

Лукът и морковът се задушават в малко мазнина, след което се добавя каймата. Запържва се до полуготовност на каймата и се слагат оризът и чаша вода. Сместа се оставя да ври на слаб огън до полуготовност на ориза  за десетина минути. Ако е необходимо, се долива вода.

В рецептата няма сол, тъй като киселото зеле по принцип е много солено. Ако прецените, може да добавите сол по ваш вкус, но имайте предвид, че и каймата обикновено е солена.

Когато сместа е готова, се гребва по лъжица-две според големината на зелевите листа и се слага върху листата, на които предварително са почистени с ножче твърдите части в основата. Сармите се сгъват като пакетче и се подреждат в обилно намазнена тавичка.

В тавата може да сложите и малко домати от консерва, за да  се образува нещо като сосче.

След като подредите сармите, ги заливате с вода, покривате с алуминиево фолио и печете за около час на 180-200 градуса. По време на печенето наблюдавайте дали има нужда да се долее още вода в тавата.

След като изтече един час, отвийте сармите и печете още 10 минути, за да придобият апетитен загар.

Баница с кайма и гъби

Необходими продукти:

600 гр кайма
1 връзка зелен лук
200 гр нарязани гъби
1 пакет кори за баница
3-4 яйца
200 мл. газирана вода
1 к. ч. олио + 2-3 с. л. за намазване
2 щипки чубрица
млян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:

Каймата се размива с малко хладка вода, за да не стане на бучки. Зеленият лук се нарязва, след което бялата част се отделя от зелената.

Мазнината се загрява на котлона и в нея се задушават за кратко гъбите и бялата част на лука, а след това се добавя каймата. Пържи се до изпаряване на водата, като продължава да се бърка. Добавя се зелената част на лука и се подправя с черния пипер и чубрицата.

Върху намазнена тава се разстила кора. Намазва се с олио. Върху нея се слага още една намачкана кора и се поръсва от сместа. Всичко това се повтаря до изчерпване на корите.

За да има повече въздух между корите, ги нагъвайте с ръце, а не ги слагайте като гладки листи. Най-отгоре баницата завършва с две цели кори.

Нарязва се на парчета и се полива със заливка от олиото, яйцата и газираната вода, предварително добре разбити. Отгоре можете да поръсите със сусам.

Баницата се пече около 35-40 минути в предварително загрята на 180-200 градуса фурна, която след това се намалява на 170 градуса.

Блиц


В категории: Животът


Коментари
Тези зодии са най-опасни
Тези зодии са най-опасни 25/03/2025, Вторник 17:00 0
Флагман.БГ Пак я забъркаха в подла измама Пак я забъркаха в подла измама 25/03/2025, Вторник 16:20 0
Това са най-самотните зодии
Това са най-самотните зодии 25/03/2025, Вторник 15:40 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пак я забъркаха в подла измама Пак я забъркаха в подла измама Нямам нищо общо с хaзартни игри и пeчалби, обяви актрисата Димитър Николов в дебат за радона: Няма да позволя да ме рекетират. Точка! Димитър Николов в дебат за радона: Няма да позволя да ме рекетират. Точка! Апаратчета няма да купувам, решенията идват от Министерството, категоричен е Николов Еврозоната е възможност за растеж и стабилност на българския туризъм Еврозоната е възможност за растеж и стабилност на българския туризъм Въвеждането на еврото ще улесни пътуването на туристите от Еврозоната, които през 2024 г. представляват близо 30% от всички чуждестранни туристи, посетили страната ни Първо място за учениците от Свети Влас на общинския кръг на националната викторина по безопасност на движението Първо място за учениците от Свети Влас на общинския кръг на националната викторина по безопасност на движението Отборите премериха сили в трите етапа на състезанието Европа се готви за война, а не за мир - видно е от тези 7 действия Европа се готви за война, а не за мир - видно е от тези 7 действия Ситуацията, в която светът се намира, не е никак розова Инвестициите в Бургас не са случайни, те са планирани Инвестициите в Бургас не са случайни, те са планирани Равнец е неоползотворен ресурс с огромен потенциал – Бургас няма време за губене, категоричен е съветникът от ГЕРБ "Мама Знае" празнува 8 години подкрепа за бъдещи и настоящи родители! "Мама Знае" празнува 8 години подкрепа за бъдещи и настоящи родители! През годините през безплатните семинари и онлайн обучения на „Мама Знае“ са минали над 50 000 родители от цялата страна Америка е на колене – жълтопаветната съпротива я удари с пълна сила! Америка е на колене – жълтопаветната съпротива я удари с пълна сила! За една нощ САЩ от храм на демокрацията се превърна във Враг №1 за родната либерална общност Министерството на туризма представи България на международното изложение International Tourism Trade Show Министерството на туризма представи България на международното изложение International Tourism Trade Show Над 432 хил. полски туристи са посетили страната ни през 2024 г. 41 кг кокаин за 19 милиона лв. пристигнаха на пристанището в Бургас в контейнер с банани 41 кг кокаин за 19 милиона лв. пристигнаха на пристанището в Бургас в контейнер с банани Пратката е от Еквадор, получател са БГ фирми, занимаващи се с плодова индустрия
Защо ЕС мрази точно този европеец? Защо ЕС мрази точно този европеец? Герт Вилдерс е кошмарът на брюкселския елит – европеец до мозъка на костите си, но неудобен, непокорен и твърде… нормален Погрешка: Представители на правителството на Тръмп добавиха журналист към чат група с военни планове Погрешка: Представители на правителството на Тръмп добавиха журналист към чат група с военни планове Доналд Тръмп каза пред репортери в Белия дом, че не знае за случилото се Голям талант загина при тази катастрофа Голям талант загина при тази катастрофа Медии в Португалия изнесоха подробности и информираха, че Мартинс се е преобърнал няколко пъти с автомобила си, който се е забил в бетонната стена на тунела "Ковело" Върна се при богатото си възрастно гадже Върна се при богатото си възрастно гадже Даниела е най-меркантилната участничка във формата  Инфаркт уби директора на Samsung Инфаркт уби директора на Samsung "Той почина от сърдечен арест", заяви говорител на дружеството Администрацията на Тръмп с голям гаф Администрацията на Тръмп с голям гаф Журналист получи достъп до дискусия с военни планове Сериозно земетресение в... Сериозно земетресение в... Нова Зеландия Козирогът да се довери на интуицията, а Стрелецът да не рискува! Козирогът да се довери на интуицията, а Стрелецът да не рискува! Хороскоп за деня – 25 март 2025, вторник  ООН разкри как е убит Марин Маринов в Газа ООН разкри как е убит Марин Маринов в Газа Изстрелът е бил от израелски танк Добри новини от Рияд! Държавният департамент тръби, че САЩ никога не са били по-близо до  мира в Украйна Добри новини от Рияд! Държавният департамент тръби, че САЩ никога не са били по-близо до мира в Украйна Двете страни не бързат да разкриват съдържанието на разговорите
Делян Пеевски Делян Пеевски Няма да допусна България да се превърне в държавата на абсурдите Виц на деня Виц на деня - Кога ще е готова поръчката ни?
- Не знам точно.
- Кажете грубо.
- Не знам, да ти е*а майката!
Виц на деня Виц на деня - Ленче, отивам до кръчмата, облечи си балтоня.
- И мен ли ще вземеш?
- Не ма, спирам печката.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Чисто технически, смартфонът е вградената черна кутия на живота ви.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори