Нови изследвания доказват ползите от пиенето на кафе
Преходът от един сезон към друг несъмнено оказва влияние върху нашето тяло и тонус. Чувстваме се сънливи, уморени и неспособни да се концентрираме. Дългата зима засяга не само фигурата ни, като добавя няколко килограма повече, но след празниците тялото се нуждае от помощ, за да се пречисти от токсините и свободните радикали – нестабилни молекули, които могат да предизвикат увреждане на клетките и ДНК.
Въпреки че тялото произвежда свои собствени антиоксиданти, то получава голямо разнообразие от антиоксиданти и от храните и напитките. Различните антиоксиданти в храните спомагат за спиране на свободните радикали, което може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак, когнитивно увреждане, артрит, имунна дисфункция и сърдечно-съдови заболявания, отчитат от Международния информационен съвет за храните (IFIC).
Според публикация в Американския Журнал по клинично хранене кафето е на шесто място сред първите 50 храни, съдържащи антиоксиданти. Класацията се основава на количеството антиоксиданти, които се намират в една типична порция. Само някои плодове и орехите съдържат повече антиоксиданти на порция от кафето.
Участници, дискутиращи ползите на кафето по време на известната „противоречива сесия“ на Американското общество за хранене, провела се в рамките на „Експериментална биология 2007 г.” във Вашингтон твърдят, че кафето вероятно намалява риска от заболявания като Алцхаймер и Паркинсон и предлага известна защита от рак.