Бум на рак от нитрати в салатите
Ключови думи:
Нитрати, зеленчуци, рак, стомах, тумор, големи количества, салати, пролет, проф Никола Александров, натрупва, дебело черво, онкологични заболявания, нитрати
25 Април 2012, Сряда, 08:42 ч.
Химикалът докарва страшни стомашни инфекции и най-смъртоносното заболяване
Нитратите в зеленчуците и плодовете докарват рак. В съприкосновение с флората на стомаха те се превръщат в нитрити, които са основни причинители на всички видове тумори, предупредиха вчера от Световната здравна организация.
Нитратите действително са канцерогенни не само в големи количества, но и когато се консумират редовно със салатите, особено напролет, обяснява водещият токсиколог и алерголог проф. Никола Александров пред в. "Монитор". Те се натрупват в организма и водят до мутиране на клетката и се образуват се тумори, разясни специалистът. Най-честата локация е рак на дебелото черво, тъй като в най-големи количества те се концентрират в него. Като пример за завишени случаи на онкологични заболявания проф. Никола Александров посочи Япония.
Там допреди десетина години имаше бум на онкологични заболявания заради традицията някои видове риби да се обработват с нитрати. Когато тази практика беше прекратена, броят на раковите заболявания намаля осезателно, разясни лекарят. Всеки трети-четвърти човек е с възпаления на стомаха и дебелото черво именно от канцерогенните вещества, попаднали с нитратите в зеленчуците напролет, каза още проф. Никола Александров.
Бум на стомашни проблеми се наблюдават напоследък от салатите, тъй като те са натъпкани с нитрати, съобщиха междувременно от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Според джипитата причината са салатите, които консумираме все повече с идването на пролетта. След като цяла зима няма свежи салати, хората са жадни за тях, и излязат ли на пазара през пролетта, всички им се нахвърлят като луди. Проверки показаха, че в момента салатите, особено зелената салата, са пълни с нитрати, и докарват куп диарии, повръщане и гастрити, твърдят общопрактикуващите доктори. Краставиците да се белят, тъй като в кората им се натрупват най-големи количества нитрати, зелените салати и репичките да се изкисват във вода поне 30 минути преди консумация, съветва проф. Никола Александров. Така отровният химикал намалява до незначителни количества, тъй като е разтворим, обясни той.
В категории:
Здраве
Русия си е върнала близо 50% от завзетите от Украйна земи в Курска област
Илон Мъск отива на съд! Не дава на Граймс да вижда децата си
Направих това с банята у дома, а всички си мислят, че е след основен ремонт
Расте броят на жертвите в Бейрут
Арда вкара 4 гола на Локо Пловдив и изпревари Левски
Майка уби детето си, подпали къщата и се самоуби
23/11/2024, Събота 17:40
0
Илон Мъск отива на съд! Не дава на Граймс да вижда децата си
23/11/2024, Събота 17:20
0
Богаташ изригна: Димо, приятелю, бъди...
23/11/2024, Събота 17:10
2
Протестиращи замеряха полицаи с памперси
23/11/2024, Събота 17:02
0
Арда вкара 4 гола на Локо Пловдив и изпревари Левски
23/11/2024, Събота 17:00
0
Русия си е върнала близо 50% от завзетите от Украйна земи в Курска област
23/11/2024, Събота 16:40
0
Расте броят на жертвите в Бейрут
23/11/2024, Събота 16:20
0
Некъпан от 63 години влезе в Рекордите на Гинес
23/11/2024, Събота 16:00
0
"Мартин е предател"
23/11/2024, Събота 15:40
2
Скок на цената на хлебната пшеница на световните пазари
23/11/2024, Събота 15:20
1
Идея: Влаковете от София до Варна и Бургас да станат частни
23/11/2024, Събота 15:00
3
Путин искал да раздели Украйна на три части
23/11/2024, Събота 14:40
2