Бум на рак от нитрати в салатите
Ключови думи:
Нитрати, зеленчуци, рак, стомах, тумор, големи количества, салати, пролет, проф Никола Александров, натрупва, дебело черво, онкологични заболявания, нитрати
25 Април 2012, Сряда, 08:42 ч.
Химикалът докарва страшни стомашни инфекции и най-смъртоносното заболяване
Нитратите в зеленчуците и плодовете докарват рак. В съприкосновение с флората на стомаха те се превръщат в нитрити, които са основни причинители на всички видове тумори, предупредиха вчера от Световната здравна организация.
Нитратите действително са канцерогенни не само в големи количества, но и когато се консумират редовно със салатите, особено напролет, обяснява водещият токсиколог и алерголог проф. Никола Александров пред в. "Монитор". Те се натрупват в организма и водят до мутиране на клетката и се образуват се тумори, разясни специалистът. Най-честата локация е рак на дебелото черво, тъй като в най-големи количества те се концентрират в него. Като пример за завишени случаи на онкологични заболявания проф. Никола Александров посочи Япония.
Там допреди десетина години имаше бум на онкологични заболявания заради традицията някои видове риби да се обработват с нитрати. Когато тази практика беше прекратена, броят на раковите заболявания намаля осезателно, разясни лекарят. Всеки трети-четвърти човек е с възпаления на стомаха и дебелото черво именно от канцерогенните вещества, попаднали с нитратите в зеленчуците напролет, каза още проф. Никола Александров.
Бум на стомашни проблеми се наблюдават напоследък от салатите, тъй като те са натъпкани с нитрати, съобщиха междувременно от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Според джипитата причината са салатите, които консумираме все повече с идването на пролетта. След като цяла зима няма свежи салати, хората са жадни за тях, и излязат ли на пазара през пролетта, всички им се нахвърлят като луди. Проверки показаха, че в момента салатите, особено зелената салата, са пълни с нитрати, и докарват куп диарии, повръщане и гастрити, твърдят общопрактикуващите доктори. Краставиците да се белят, тъй като в кората им се натрупват най-големи количества нитрати, зелените салати и репичките да се изкисват във вода поне 30 минути преди консумация, съветва проф. Никола Александров. Така отровният химикал намалява до незначителни количества, тъй като е разтворим, обясни той.
В категории:
Здраве
Не си и помисляйте да правите това на втория ден от Коледа
Тайните подправки, които правят постните сарми за Бъдни вечер неустоимо вкусни
Изчезналият през 2012 г. в Сирия американски журналист Остин Тайс е жив
Бившата пиарка на Кирил Петков скочи на Лена: Да си обуздае троловете, че ще се ядосам!
Топ астролог: 3 зодии ще се превърнат в галеници на Съдбата в края на 2024 г.
До дни настъпва грандиозна промяна с личните документи
24/12/2024, Вторник 19:45
0
Полицай е пострадал при катастрофа в Пловдив
24/12/2024, Вторник 19:14
0
Бургаски ученици показват в изложба връзката между Българи и Италия
24/12/2024, Вторник 18:40
0
Не си и помисляйте да правите това на втория ден от Коледа
24/12/2024, Вторник 18:20
0
Пострада при нелеп инцидент
24/12/2024, Вторник 18:00
0
Бившата пиарка на Кирил Петков скочи на Лена: Да си обуздае троловете, че ще се ядосам!
24/12/2024, Вторник 17:38
1
Какви подаръци не трябва да подарявате за Годината на зелената змия
24/12/2024, Вторник 17:20
1
7 невероятни открития през 2024 г.
24/12/2024, Вторник 17:00
0
Най-вкусната разядка за Бъдни вечер
24/12/2024, Вторник 16:40
0
Марин Киров с емоционално послание към жителите на Царево по случай светлите празници
24/12/2024, Вторник 16:39
3
Историческо! На Бъдни вечер сонда на НАСА ще прелети рекордно близо до Слънцето (ВИДЕО)
24/12/2024, Вторник 16:20
0
Топ астролог: 3 зодии ще се превърнат в галеници на Съдбата в края на 2024 г.
24/12/2024, Вторник 16:00
0