Бум на рак от нитрати в салатите
Ключови думи:
Нитрати, зеленчуци, рак, стомах, тумор, големи количества, салати, пролет, проф Никола Александров, натрупва, дебело черво, онкологични заболявания, нитрати
25 Април 2012, Сряда, 08:42 ч.
Химикалът докарва страшни стомашни инфекции и най-смъртоносното заболяване
Нитратите в зеленчуците и плодовете докарват рак. В съприкосновение с флората на стомаха те се превръщат в нитрити, които са основни причинители на всички видове тумори, предупредиха вчера от Световната здравна организация.
Нитратите действително са канцерогенни не само в големи количества, но и когато се консумират редовно със салатите, особено напролет, обяснява водещият токсиколог и алерголог проф. Никола Александров пред в. "Монитор". Те се натрупват в организма и водят до мутиране на клетката и се образуват се тумори, разясни специалистът. Най-честата локация е рак на дебелото черво, тъй като в най-големи количества те се концентрират в него. Като пример за завишени случаи на онкологични заболявания проф. Никола Александров посочи Япония.
Там допреди десетина години имаше бум на онкологични заболявания заради традицията някои видове риби да се обработват с нитрати. Когато тази практика беше прекратена, броят на раковите заболявания намаля осезателно, разясни лекарят. Всеки трети-четвърти човек е с възпаления на стомаха и дебелото черво именно от канцерогенните вещества, попаднали с нитратите в зеленчуците напролет, каза още проф. Никола Александров.
Бум на стомашни проблеми се наблюдават напоследък от салатите, тъй като те са натъпкани с нитрати, съобщиха междувременно от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Според джипитата причината са салатите, които консумираме все повече с идването на пролетта. След като цяла зима няма свежи салати, хората са жадни за тях, и излязат ли на пазара през пролетта, всички им се нахвърлят като луди. Проверки показаха, че в момента салатите, особено зелената салата, са пълни с нитрати, и докарват куп диарии, повръщане и гастрити, твърдят общопрактикуващите доктори. Краставиците да се белят, тъй като в кората им се натрупват най-големи количества нитрати, зелените салати и репичките да се изкисват във вода поне 30 минути преди консумация, съветва проф. Никола Александров. Така отровният химикал намалява до незначителни количества, тъй като е разтворим, обясни той.
В категории:
Здраве
Зарязана и ограбена
Горанов: Ще пишат Асен Василев в учебниците, защото показа как хората да са богати със заеми
Разтърси мрежата
Откриха изложба с древни находки, вицепрезидентът във възторг
Силно замърсяване на водата в...
Виктор от „Биг Брадър“ се жени, но не за Беба
23/01/2025, Четвъртък 22:52
1
Зимната разходка може да е извънредно опасна
23/01/2025, Четвъртък 22:00
2
Спа с 1000 мъже, но иначе е...
23/01/2025, Четвъртък 21:30
1
Откриха изложба с древни находки, вицепрезидентът във възторг
23/01/2025, Четвъртък 21:24
0
Силно замърсяване на водата в...
23/01/2025, Четвъртък 20:58
2
Разтърси мрежата
23/01/2025, Четвъртък 20:30
5
Чудна зимна супа
23/01/2025, Четвъртък 20:00
1
Горанов: Ще пишат Асен Василев в учебниците, защото показа как хората да са богати със заеми
23/01/2025, Четвъртък 19:57
8
Почина известен бивш спортист
23/01/2025, Четвъртък 19:33
1
Зарязана и ограбена
23/01/2025, Четвъртък 19:30
1
Огромна трагедия в София
23/01/2025, Четвъртък 19:20
1
Пише история
23/01/2025, Четвъртък 19:00
0