Приготвих торта Калдъръмче, докато се печеше основното, а всички онемяха, когато я поднесох
С уникален вкус и бързо приготвяне
С тази интересна украса може да я поднесете „рамо до рамо“ с онези скъпи и сложни торти, чието приготвяне отнема ден-два.
Запишете си тази рецепта, защото ще я приготвяте много често. Ето какво ви трябва за уникално лесната и вкусна Торта Калдъръмче (нарекох я така, защото прилича на калдъръмена улица):
Торта Калдъръмче
Необходими Продукти:
400 гр. бисквити
100 гр. орехи
50 гр. какао на прах
200 мл прясно мляко
120 гр. несолено масло
100 гр. захар
1/2 пакетче ванилова захар
120 гр. шоколад
100 мл. сладкарска сметана
40 гр. бял шоколад за украса
Начин на Приготвяне:
Начупете бисквитите с ръка на едри парчета и ги наредете в дълбока купа. Орехите нарежете на едро или ги сложете в блендер, но не ги смилайте на ситно, добре е да се усещат. (Оставете едната ръка настрани за декорация). Разбъркайте.
Сложете 200 мл мляко в тенджера, добавете 100 г захар и малко ванилова захар, след това добавете 50 г какао на прах. Разбърква се добре, за да няма бучки, след което се поставя на умерена температура и се загрява при непрекъснато бъркане, докато съставките се разтопят.
Добавя се нарязаното на по-малки кубчета масло (120 г) и се бърка, докато и то се разтопи напълно и се поеме в сместа. Трябва да се получи смес, подобна на шоколадова глазура, само че по-рядка.
С готовия шоколадов сос се заливат натрошените бисквити. Разбъркайте внимателно с лъжица или шпатула, като внимавате да останат цели парченца от бисквитите. Ще забележите, че сместа бързо ще се сгъсти и ще попие в бисквитите.
Изсипете я в предварително подготвена форма за торта с гъвкав борд, застлан с гладка хартия или фолио. Използвайте по-малка форма, ако искате по-висока торта. Заравнете и оставете да се охлади за 10 минути.
През това време загрейте сладката сметана заедно с начупения на кубчета шоколад на слаб огън или водна баня. Внимавайте да не заври. Разбъркайте, докато сместа стане гладка и я изсипете върху тортата. В средата изсипете разтопения бял шоколад и с клечка за зъби направете шарки във формата на слънце.
Отстрани поръсете счукани орехи.
Оставете тортата да се охлади в хладилник поне 2 часа преди сервиране.
Да ви е сладко!