Кокосова торта 4х4 - лесно се помни, лесно се прави, но още по-лесно се хапва! Ошушкваме я до трошичка вкъщи
Ако сте любители на кокоса, тази торта е истинско попадение за вас, защото е по-различна от класическите кокосови сладкиши
Много вкусна и семпла торта, която е сочна и кремообразна. Ако сте любители на кокоса, тази торта е истинско попадение за вас, защото е по-различна от класическите кокосови сладкиши. Ето какво ви трябва за Кокосова торта 4х4:
4 яйца
4 с. л. захар
4 с. л. олио
4 с. л. брашно
4 с. л. прясно мляко
2 с. л. какао
1 пакетче бакпулвер
200 г кокос
500 мл неутрална сметана
3 пак. ванилов пудинг
150 гр. захар
Освен това ще ви трябват:
какаово или шоколадово мляко за напояване на блата
900 мл прясно мляко
250 г шоколад за готвене
Начин Приготвяне:
Счупете четирите яйца в дълбока купа и ги разбийте на пяна. Когато яйцата побелеят и увеличат обема си, постепенно при непрекъснато разбиване започваме да добавяме захар – лъжица по лъжица. Когато първата лъжица захар се разтопи в яйцата, добавете втората и така до края.
Добавете 4 супени лъжици олио, разбъркайте по същия начин като захарта, след което добавете 4 супени лъжици мляко, 2 супени лъжици какао и 1 пакетче бакпулвер. Смесете всички съставки в течна и еднородна смес, след което изсипете в кръгла форма с гъвкав ринг (диаметър 26 см).
Така приготвеният блат се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути. След изпичане оставете блата да изстине, а ако сте поставили хартия за печене под него, я отстранете, след което върнете блата във формата. През това време пригответе крема.
За крема: От общото количество 900 мл отделете 200 мл прясно мляко и в него разтворете 3-те пакетчета пудинг. Останалото мляко се загрява до кипване със 150 г кристална захар и 200 г кокос.
Когато млякото заври, отстранете от котлона или намалете температурата, след което постепенно добавете пудинговата смес и бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти. Оставете втасалия крем настрана, покрийте го с прозрачно фолио и оставете да изстине напълно.
Отделете 300 мл неутрална сметана (готварска) и разбийте на пяна, след което, когато пудингът е хладък, добавете сметаната лъжица по лъжица и го разбийте с миксер.
Изстиналият блат се залива с 2 супени лъжици шоколадово мляко или какао, разбъркано с топло мляко.
Разпределете крема равномерно върху кората и приберете в хладилника, докато стегне.
За глазурата:
Загрейте останалата сметана за готвене до кипване и веднага отстранете от огъня. Добавете нарязания шоколад и разбъркайте, докато се разтопи и смеси в гладка смес.
Оставете да изстине малко, след което залейте тортата и я приберете отново в хладилника.
Разрязах я след два часа, беше хубаво стегната, а ако имате търпение, най-добре я оставете да пренощува на студено.