Внимание! Не си купувайте фалшиви парфюми, могат да предизвикат здравословни проблеми
Химикалите могат да раздразнят кожата, да доведат до обриви, алергии или дори химически изгаряния, заяви д-р Римас Гейга
Парфюмът винаги е популярен коледен подарък, но д-р Римас Гейга предупреждава, че ако несъзнателно закупите фалшив продукт, може да изложите близките си на риск.
„Използването на фалшиви парфюми може да изглежда като примамлив начин да се спестят пари, но то крие сериозни рискове за здравето, които не бива да се пренебрегват“, каза Гейга за сайта HalfPricePerfumes.
„В този случай е важно да се обърне внимание на опасността от увреждане. Фалшивите парфюми често се произвеждат с вредни химикали и токсини, които не са регулирани, за разлика от съставките в истинските парфюми“, обясни той.
„Тези химикали могат да раздразнят кожата, да доведат до обриви, алергии или дори химически изгаряния. Някои фалшиви парфюми съдържат и фталати, които са свързани с хормонални смущения и репродуктивни проблеми, особено при жените. Непрекъснатото излагане на такива химикали може да има дългосрочни последици за здравето, включително увреждане на черния дроб, бъбреците и дори на нервната система“, подчерта лекарят.
Експертът заяви, че фалшивите продукти също могат да бъдат замърсени.
„Безопасността на съставките, използвани във фалшивите парфюми, рядко е гарантирана. Докато законният парфюм преминава през задълбочени тестове, за да се гарантира неговата безопасност и ефикасност, фалшивите версии могат да съдържат непроверени или некачествени съставки“.
„Тези продукти често се произвеждат в нехигиенични условия, което води до замърсяване и увеличава вероятността от нежелани реакции, като например инфекции. За хората с чувствителна кожа или алергии фалшивите парфюми могат да предизвикат тежки реакции като дихателни проблеми, астматични пристъпи или силно кожно дразнене“, добави Гейга.
Това е послание, което беше подкрепено от Ант Робинсън, експерт по парфюми.
„Истинските парфюми често съдържат консерванти - химически вещества, които предотвратяват развитието на бактерии, но е много по-малко вероятно фалшивите продукти да ги включват. Още по-лошо, те често се произвеждат в нехигиенични условия, което може да доведе до бактериално замърсяване“, каза Робинсън.