Страхотни зелеви сарми за Бъдни вечер
Ето рецептата
Сармичките са традиционно ястие, присъстващо на трапезата за Бъдни вечер. Освен вкусни, те ни напомнят за традиции и обичаи, които е наш дълг да предаваме на следващите поколения.
Днес сме решили да ви споделим една от най-сполучливите рецепти за зелеви сарми. Те са изключително ароматни и винаги са перфектни на вкус. Задължително трябва да ги пробвате.
Продукти, които са ви нужни:
кисела зелка - 1 бр. средна по размер
ориз - 1 ч.ч.
моркови - 1 бр. голям
лук - 1 бр. кромид
чушки - 1 бр. зелена + 1 бр. червена
черен пипер - млян
къри - подправка сушена микс
кимион - млян
пушен червен пипер - 1 к.л.
чубрица - сушена стрита
олио - 4 - 5 с.л.
За соса
брашно - 1 к.ч.
олио - 1 к.ч. непълна
сос - 1 ч.ч. от печените сарми
зелев сок - от киселото зеле
вода
черен пипер
лук - 1 парченце кромид
Начин на приготвяне:
Започнете с почистването на лука, след това го нарежете на ситно. Морковите се настъргват на ситно ренде, за да овкусят ястието, без да се натрапват с присъствието си. Пиперките се почистват от дръжките и семенната част и се режат на малки парченца.
В дълбока тенджера се излива олиото и в него се задушават зеленчуците. Добавя се и малко вода, за да омекнат. Следващата стъпка е добавянето на ориза, пише actualno.com.
Овкусяваме плънката с подправките, разбъркваме и оттегляме от котлона.
Преминаваме към зелевите листа, като внимателно премахваме твърдата им част, така че накрая сармичките да са още по-вкусни.