Правя този десерт всяка неделя
Вкусен е и не е сложен
Кексът е един от най-обичаните десерти във всяко семейство. Има толкова много рецепти за приготвяне, че ако използвате нова всеки ден, ще му се наслаждавате с месеци. Лесна за приготвяне и със специални съставки, тази рецепта пък обещава само добър аромат и вкус.
Необходими съставки:
1 чаша мляко
1 чаша и половина вода
2 яйца (1 цяло яйце и един белтък)
3 супени лъжици мед
4 супени лъжици разтопено масло
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка и половина суха мая
3-4 чаши вода брашно
Съставки за плънката
1 чаша и половина захар
1 чаша и половина вода
1 чаша и половина масло
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса и поставете хартия за печене върху тавата, в която ще печете сладкиша. В купа смесете маята с хладкото прясно мляко и оставете докато образува крем на повърхността. През това време слагате брашното в друг съд и правите дупка в средата. Изсипете там млякото с маята, маслото, меда и белтъците.
Първо го разбъркайте с вилица, докато тестото се събере малко. След това го омесете с ръце, така че повърхността да е гладка и да не лепне. Поставете в намаслена купа и оставете да почине, докато удвои обема си. През това време пригответе заливката, като изсипете съставките в купа и разбъркайте леко. Масата трябва да е пухкава и лъскава от маслото.
Разделете тестото на четири части и всяка разточете на дебел лист. Изсипете част от плънката и прегънете на две. Разточете тази напълнена кора внимателно, за да не се разлее плънката. Повтаряйте стъпките, докато свършите тестото.
Поставете ги върху тавата и подгответе яйцето, за да намажете отгоре. Печете 30-35 минути или до леко златисто. Оставете ги да изстине малко и можете да сервирате.
Добър апетит!