Перфектната рецепта за Никулден - пъстърва с моркови на фурна
Пъстървата с моркови на фурна е много крехка и вкусна, приготвена по този начин. Сервирайте я с бяло вино и се насладете на всяка хапка
Необходими продукти:
пъстърва - 2 бр. (средно големи)
моркови - 6 - 7 бр.
лимони - 1 бр.
чесън - 4 - 5 ск.
черен пипер - 1/2 ч.л.
мащерка - 1/2 ч.л.
риган - щипка
сух розмарин - щипка
сол - на вкус
зехтин - 70 г
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте много добре пъстървите, направете прорези отгоре. Поръсете ги със сол и подправките като внимавате с розмарина да не прекалите особено ако е пресен.
За тези, които не обичат силни билки, може да овкусят пъстървите само със сол, черен пипер и малко мащерка. В прорезите пъхнете тънки парченца чесън и поръсете със зехтин или олио. Нарежете морковите на тънки ивици, а лимона на колелца или половинки. В корема на пъстървите пъхнете резени лимон и чесън (по желание).
В тава сипете морковите овкусете с малко сол и зехтин и поставете пъстървите. Оставете така за около половин час да се овкусят и печете пъстървата до готовност.
Пъстървата с моркови на фурна е много крехка и вкусна, приготвена по този начин. Сервирайте я с бяло вино и се насладете на всяка хапка.