Цената на сланината вече е по-висока от тази на месото
Прогнозите на свиневъдите са, че няма да има повишение на цените на пържолите
Хубавата сланина е от най-тачените мезета за българина. Славата ѝ стигна чак до Иберийския полуостров, където е оценена високо от испанските майстори на световно признатия хамон.
Сланината от хубавите породи прасета у нас обаче гони цената на свинската пържола. „Сланината е по-скъпа понеже сегашните породи не са направени за нея, а за месо. Продаваме обработена сланина на цена около 13 лева", каза Вихрен Димитров, член на Управителния съвет на Асоциацията на свиневъдите.
Въпреки спадът на свинепроизводството в Европа и частичното покачване в цената на фуражите, прогнозите на свиневъдите са, че повишение на цените на пържолите преди Коледа няма да има. „Факт е, че в Холандия, Белгия и в Северна Германия затварят свинеферми. Ако някой иска да продава пържоли на някакви невъзможни цени няма как да стане. Обезкостен врат на витрина е около 15 лева. Всичко останало с цени над тези, които са в момента, ще е спекулация”, добави Димитров.