Всеки уикенд у дома задължително правя тези вкусни и бързи пърленки с топено сирене
Къщата ухае невероятно, дори съседите се редят на опашка
Независимо колко вредно е да се ядат тестени продукти, българската кулинарна традиция повелява на масата ни винаги да присъства хляб. Той може да бъде приготвен по най-разнообразни начини. Могат да се направят мънички питки, голяма пита, пърленки. Всеки, който е прекарал някакво време на село, си спомня онзи хляб, който имаше страхотна хрупкава коричка и много мека среда.
Пърленката представлява нещо като палачинка от тесто, която се пече. Става като хляб с тази разлика че е по-хрупкава и много наподобява питка за джоб. За да си приготвите пърленка у дома, не са ви необходими кой знае какви продукти. Ние ще ви предложим да си направите чеснова пърленка с риган. Ако предпочитате – просто сменяте заливката, тестото е универсално за всякакви пърленки.
Първата тънкост при приготвянето е свързана с броя яйца – може да добавите 1 яйце, както е в повечето рецепти, но спокойно можете да си направите хлебчетата и без него.
Днес ви представяме бърза и лесна рецепта за пърленки с топено сирене. Толкова са вкусни, че у дома стана традиция да ги печем всеки уикенд.
Да видим сега кои са необходимите продукти, каква е технологията и къде е майсторлъка в направата им:
200 г топено сирене
50 г масло за намазване
700 г брашно
1 ч. л. сода бикарбонат
3 с. л. олио
1 с. л. сол
1 яйце
1 кофичка кисело мляко
Как да ги приготвите
Замесваме средно меко тесто от киселото мляко с разбита в него сода, яйцето, солта, олио и пресятото брашно. Разделя се на топчета. Всяко се разточва леко на малка обла кора. В средата се слага по малко топено сирене и се сгъва. Обръща се с гладката част нагоре и отново леко се разточва. Печем на скара или в намаслен тиган за 4-5 минути от двете страни. Изваждат се намазваме с малко масло и поръсваме с подправки по желание.