Ще храним ли космонавтите с мусака и скир с ягоди?
България е била сред топ 3 страни в света, произвеждащи космически храни и има шанс да бъде сред тях отново
Мусака и скир с ягоди може да са отново в космическото меню. Идеята за това е на Нели Симеонова. Как е възникнала тя разказа пред бТВ.
През 1979 г. България се превръща в третата държава в света след САЩ и СССР, която произвежда космическа храна. Българското космическо меню, създадено от института по Криобилогия и хранителни технологии съпътства полетите от проекта „Шипка“ и се използва в мисии до 1989 г. С българска храна тогава са се хранили и космонавтите Георги Иванов и Александър Александров. Въпреки огромният научен пробив на българските учени по онова време, този проект е почти забравен, а пазители на технологията остават наследниците на учените в института.
Героинята в рубриката "Жените на България" днес Нели Симеонова си е поставила за цел да изстреля страната ни сред топ производителите на космическа храна след години на забрава.
Идеята идва съвсем случайно, когато Нели се среща с приятелката си писателката Людмила Филипова, която е и астрофизик.
„Когато Людмила ми сподели тази идея тя ми се стори доста ексцентрична, но на секундата аз материализирах тази идея. Видях я в бъдещето. Видях, че това е идея, която може да бъде изключително печеливша, но и да е като мисия и кауза. Ние като държава отново да върнем своята заслужена слава“, си спомня Нели Симеонова за първоначалната идея на проекта.
По думи на Нели производството на космическа храна е сложен и скъп процес, който е свързан с редица етапи. Храната минава през лабораторни изследвания и подготоваки до достигане на етап на сублимация или лиофилизация. Следва процес по пакетиране със специално фолио, което предпазва храната от радиация и е способно да държи на повърхността, ако попадне във вода без да я намокри.
Целта на Симеонова е основно храната да бъде продавана на космически мисии особено около бумът на туристическите пътувания, задвижван от Илон Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансът.
Нели обаче казва, че тази храна, може да се консумира и на Земята, като е много подходяща за изкачване на Еверест, експедиция на Антарктида, военни мисии, спелеоложки изследвания на пещери, при бедствия и аварии, както и за яхтмени, които прекарват месеци в морето и работници на нефтени платформи.
Най-любимата рецепта на Нели е телешкото с грах, но в космическото меню са включени също и мусака с картофи, скир с ягоди, зеленчукова супа, колагенов бар и паста болонезе.