Тайната на вкусната и кадифена пилешка супа е в застройката
Има една съставка, която се слага в нея
Няма нищо по-хубаво в студените дни от топла храна „от лъжица“. По традиция супата (или чорбата) са неразделна част от всяко тристепенно меню, но често наблягаме на „основното“ и пренебрегваме вкусната и питателна супа.
Необходими продукти:
3 глави лук
3 средно големи моркова
3 картофа
400 г пилешко бяло месо
1 супена лъжица брашно
сол
черен пипер на прах
суха зеленчукова подправка (вегета)
3 жълтъка
180 мл сметана
2 супени лъжици лимонов сок
дафинов лист
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на малки кубчета и се запържва в малко олио. Запържете го за няколко минути на умерена температура, докато омекне и стане стъклен. Нарежете бялото пилешко месо на кубчета, след което го добавете към лука.
Поръсете малко брашно върху месото, след което продължете да задушавате. След пет минути започнете постепенно да добавяте вода (а още по-добре бульон). След това добавете ситно нарязан или настърган морков, малко ситно нарязан магданоз и картофите, които предварително сте почистили и нарязали на ситно.
Посолете, поръсете с черен пипер и добавете сухи подправки на вкус, след което налейте още малко вода и продължете варенето на „слаб“ огън. Ще бъде достатъчно да добавите два литра вода към това количество съставки.
Разбърквайте бульона от време на време. След около час супата ще е готова. Махнете тенджерата от котлона, след което постепенно добавете разбитите жълтъци със заквасената сметана при непрекъснато бъркане.
Разбъркайте добре супата още няколко пъти, за да може сместа от сметана и жълтъци да се съчетае с останалите продукти. Ако искате чорбата да има по-кисел вкус, накрая добавете лимонов сок и отново разбъркайте. При сервиране нарежете на ситно листенца пресен магданоз и поръсете в средата на чинията.