Н.Пр. Посланик Олеся Илашчук бе специален гост на Деня на украинската кухня в Етнографски музей Бургас
Присъстващите имаха възможност да се насладят на украинската кухня, която се отличава с изключително регионално многообразие и на най-популярното национално ястие, е боршът
Традициите в украинското кулинарно изкуство бяха представени с ароматни и вкусни блюда днес в уютния двор на Етнографския музей в Бургас. Стотици бургазлии и украински семейства, които живеят в морския град се включиха в събитието „Ден на украинската кухня в град Бургас“ , което е част от най-новата инициатива на Регионален исторически музей – Бургас „Езикът на кухнята: дипломация, история, култура“.
Специален гост на събитието бе Н. Пр. Олеся Илащчук, Посланик на Украйна в България.
„Ден на украинската кухня – това е съвременна украинска дипломация, която всеки украинец и всяка украинка, развива извън пределите на родината си и с любов към нея “, заяви в приветственото си слово дипломатът. На официалното откриване на събитието присъстваха Почетния консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов, областния управител проф. Мария Нейкова, зам.-кметовете на Община Бургас Михаил Ненов, Манол Тодоров, Станимир Апостолов. Своеобразният домакин на съмотието Милен Николов разказа за самата инициатива и възможностите, които дава тя задълбочаване на приятелските взаимоотношения с близки и далечни народи.
Денят на украинската кухня в Бургас се организира от Регионален исторически музей – Бургас, Посольство України в Болгарії / Посолство на Украйна в България, Посолството на Украйна, Държавен културен институт към Министъра на външните работиДържавен културен институт при Министерството на външните работи на Република България, Почетното консулство на Украйна в град Бургас.
Присъстващите имаха възможност да се насладят на украинската кухня, която се отличава с изключително регионално многообразие и на най-популярното национално ястие, е боршът.
През 2022 г. украинският борш (боршч) е официално признат от централата на ЮНЕСКО за част от световното нематериално културно наследство. Ще опитате вкусната зеленчукова супа в нейния класически вариант и още емблематични изкушения от украинската кухня – вареники с различни пълнежи, сладки и солени палачинки, каша от елда по специална рецепта, любимата на запорожските казаци плодова напитка „узвар“, десерт от тиква и други сезонни ястия.
Предствители на украинската диаспора бяха подготвили и богата музикална програма – украински песни, танци и инструментални изпълнения.
До 9 ноември 2024 г. в Етнографския музей бургазлии и гостите на града ще имат възможност да разгледате изложбата „Украински носии и традиции“, която представя колоритни традиционни костюми и обичаи от различните региони на Украйна.