Имам малък трик, който прави кюфтетата винаги сочни, изяждат се направо от тигана
Изчезват от масата толкова бързо, че понякога дори нямам време да ги подредя както трябва
Всеки път, когато имам семейно тържество, гостите ме молят да им приготвя тези вкусни кюфтета. Тайната на тяхната сочност е в един малък трик, който ще ви разкрия в процеса на готвене. Правят се от всякакъв вид кайма и винаги пожънват колосален успех сред гостите. Изчезват от масата толкова бързо, че понякога дори нямам време да ги подредя както трябва!
Ето как приготвям моите супер сочни домашни кюфтета:
Продукти:
500 гр. пилешка кайма
1 яйце
1 голяма глава лук (100 гр.)
2-3 скилидки чесън
100 гр. хляб без кората (+ прясно мляко)
1 с.л. заквасена сметана
50 гр. замразено краве масло
сол и черен пипер на вкус
панировъчни трохи (галета)
Приготвяне:
Първо вземам бял хляб и отрязвам корите. Оставям корите за галета, а средата накисвам в мляко.
През това време приготвям лука: за 500 грама кайма вземете около 100 грама лук. Нарязвам лука в блендер заедно с 2-3 скилидки чесън, тъй като детето ми не обича да усеща парченца лук в храната си.
Изцеждам излишната течност от хляба, добавям го в блендера и превръщам в паста.
Добавям тази смес към каймата, пилешка в моя случай, добавям лъжица заквасена сметана, счупвам там едно яйце, прибавям сол, черен пипер и, ако искате, добавете любимите си подправки. Разбърквам всичко старателно. Консистенцията е доста мека.
Сега важният момент, който прави кюфтетата особено сочни – добавям замразено масло, настъргано на едро ренде. Това е моят малък трик.
Докато тиганът се загрява, оформям кюфтетата. Слагам една супена лъжица кайма в дланта си, овалвам я в галета и оформям кюфтето.
Запържете ги в тиган до златисто кафяво от всяка страна на умерен огън за около 4 минути от всяка страна. Не използвам капак, за да съм сигурна, че кюфтетата са добре изпечени.
Поставете готовите кюфтета върху хартиена кърпа, за да отстраните излишната мазнина.
Получават се невероятно апетитни и сочни кюфтенца, които чудесно допълват всеки обяд или вечеря.
Не забравяйте да споделите в коментарите как ви харесва рецептата или да ни кажете вашите тайни за приготвяне на перфектни кюфтета.