×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Произведение, създадено от изкуствен интелект, бе на крачка да спечели литературен конкурс у нас


28 Октомври 2024, Понеделник, 20:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Организаторите и журито на конкурса оттеглят поощрението на въпросната творба

Произведение, създадено от изкуствен интелект (ИИ), бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас. За това, че негово стихотворение, генерирано чрез ИИ, е избрано да бъде отличено в националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, разказа Христиан Папазов, съобщи БТА.

По думите му той е искал да осъществи експеримент, като е кандидатствал с няколко творби, създадени от изкуствен интелект. Папазов обяснява, че след като е получил съобщение от организаторите, че е сред отличените творци, е изпратил отговор, в който разказва за този експеримент и се отказва от приза. „Смятам за редно да се откажа от наградата - в изпратените стихотворения няма нито една авторова дума“, посочва той.

Христиан Папазов отбелязва още, че няма стремежи да бъде публична личност, като единственото му желание с този експеримент е той да предизвика дискусия и промяна, така че „да се запази сътвореното от човека, а не това от машината“. „Надявам се творците да не допуснат замяната на човека от машината и да стимулират истинското изкуство“, пише той в писмото си до организаторите, като допълва, че би се радвал да се намери начин такива произведения да бъдат разпознавани.

„Ние не знаем как може да се докаже авторство или съавторство с изкуствен интелект. Никой не може да го разпознае към момента – нито ние, нищо, че работим в библиотека и четем много стихове, нито който и да е в журито. Ако някой може да създаде алгоритъм за различаване на изкуствения интелект от чистото авторство, ние ще го приложим“, каза пред БТА Слава Драганова – директор на библиотека „Родина“, съорганизатор на конкурса.

По думите ѝ темата за създаването на литературни произведения от изкуствен интелект ще бъде обсъдена днес, в рамките на творческа работилница с участието на всички автори, изпратили свои стихотворения за конкурса и с журито. Слава Драганова разказа, че Христиан Папазов също е бил поканен в Стара Загора както за награждаването в петък вечерта, така и за творческата работилница. Той каза, че е възпрепятстван, отбеляза тя. Допълни, че е прочела стихотворението „Дядо“, което е било на крачка от отличие, и то ѝ е харесало.

В писмо до медиите организаторите разказват, че произведението е изпратено от името на Христиан Папазов – на 21 г. от село Ножарево, Силистра, който е „използвал недействителни лични данни – телефон, място на раждане и адрес за обратна връзка“. Организаторите и журито на конкурса оттеглят поощрението на въпросната творба, гласи част от съобщението. Слава Драганова разказа още, че Папазов не е дал информация относно какъв изкуствен интелект е използвал за „написването“ на произведението. „Изкуственият интелект, според мен, допуска и редакция на текста. Текстът може и да се редактира от този, който е използвал изкуствения интелект“, каза тя.

„Безспорно ние ще направим промени в статута за следващи години. Оказва се, че най-старият конкурс в България най-бързо влезе в бъдещето, рязко влезе в бъдещето“, каза директорът на библиотека „Родина“. „Ние няма как да отличим за в бъдеще изкуствения интелект от личното авторство. Но ще заложим в регламента текст, с който се разграничаваме от получаването на текстове, създадени с изкуствен интелект“, посочи Драганова. Според нея всичко зависи от добрата воля на твореца. В следващите издания от участниците ще се изисква да подпишат декларация, че не използват ИИ при създаването на авторски произведения, посочват организаторите на конкурса.

„Библиотека „Родина” и Община Стара Загора ще инициират и дискусия по темата с поети, писатели, литературни критици, преподаватели и участници в жури на литературни конкурси, експерти по дигитален маркетинг и авторско право и представители на Министерството на културата, пишат още организаторите на конкурса.

Както писа БТА, общо 92 млади автори са участвали в 41-ото издание на националния младежки литературен конкурс „Веселин Ханчев". Голямата награда „Златно яйце” и отпечатване на първа стихосбирка бе присъдена на 23-годишната Катерина Василева от София за стихотворението „Пейзаж“. Втора награда получи Марая Миланова на 19 години от София за стихотворението „Без“, която през миналата година завоюва също втора награда, а през 2022 г. спечели поощрение. Третото място е за Михаел Руков на 21 години от София за стихотворението „Колапс“, който през последните две години е получавал поощрение. На церемонията в петък вечерта са присъдени и девет поощрителни награди.

Конкурсът се организира от Община Стара Загора, библиотека „Родина” и къща музей „Гео Милев”.


В категории: IT и технологии


Флагман.БГ Как да привлечете желания партньор след развод Как да привлечете желания партньор след развод 28/10/2024, Понеделник 22:00 0
Флагман.БГ Абсурд това да е Ванеса от „Биг Брадър“ Абсурд това да е Ванеса от „Биг Брадър“ 28/10/2024, Понеделник 20:20 2
Флагман.БГ Дженифър Анистън с нова любов Дженифър Анистън с нова любов 28/10/2024, Понеделник 19:00 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как да привлечете желания партньор след развод Как да привлечете желания партньор след развод Затворете вратата на миналото 7 малки навика, които имат голямо значение за една връзка 7 малки навика, които имат голямо значение за една връзка Запазването на искрата в една връзка не винаги изисква големи романтични жестове. Това може да бъде толкова просто Живко Табков: "БСП - Обединена левица" постигна чудесен резултат на изборите, благодаря ви, бургазлии! Живко Табков: "БСП - Обединена левица" постигна чудесен резултат на изборите, благодаря ви, бургазлии! Той продължава работата си в местния парламент 3 зодии ще научат бъдещето на Архангелова задушница, ето кои 3 зодии ще научат бъдещето на Архангелова задушница, ето кои Ето кои са те  Майка ми приготвя тирамису като мъфини, страхотни са Майка ми приготвя тирамису като мъфини, страхотни са Много вкусни и с лесна рецепта  Тези, които говорят за ескалация между Русия и НАТО, нямат представа какво означва ядрено оръжие Тези, които говорят за ескалация между Русия и НАТО, нямат представа какво означва ядрено оръжие До днес все още има над 20 000 активни атомни бомби, които са способни многократно да унищожат живота на планетата чрез огнени бури и последващо глобално застудяване с до 30 градуса надолу Защо не е необходимо да сортирате дрехите си за пране Защо не е необходимо да сортирате дрехите си за пране Отговорът ще ви изненада Абсурд това да е Ванеса от „Биг Брадър“ Абсурд това да е Ванеса от „Биг Брадър“ Вижте колко красива е като брюнетка Скандално: Член на секционна комисия попълва празни бюлетини в Благоевградско Скандално: Член на секционна комисия попълва празни бюлетини в Благоевградско Жената отбелязва номерата 8 и 18 - това са съответно "ДПС - Ново начало" и ГЕРБ-СДС Задържаха извършителя на убийството в квартал „Младост“ в София Задържаха извършителя на убийството в квартал „Младост“ в София Арестът е извършен няколко часа след престъплението
14 души са в болница след отравяне с въглероден окис в гръцки хотел 14 души са в болница след отравяне с въглероден окис в гръцки хотел Собствениците са получили две глоби на обща стойност над 10 000 евро 4-дневната работна седмица в тази държава се отразява добре на икономиката й 4-дневната работна седмица в тази държава се отразява добре на икономиката й Ниският процент безработица също е ключов фактор Медсестра бъркала мляко на новородени със спирт Медсестра бъркала мляко на новородени със спирт Едно кърмаче починало, а други шест са в тежко състояние Официално! Манчестър Ю уволни Тен Хаг Официално! Манчестър Ю уволни Тен Хаг Ръководството на Юнайтед е назначило бившия нападател Рууд ван Нистелрой, също нидерландец, който бе привлечен за работа с Тен Хаг, за временен мениджър Иван Ангелов “Професора” срещу Егор Гуляев на MAX FIGHT NIGHT Иван Ангелов “Професора” срещу Егор Гуляев на MAX FIGHT NIGHT Ангелов е многократен призьор от участия в републикански първенства и международни турнири по аматьорския правилник, а в своята професионална визитка има натрупан сериозен опит на ринга на MAX FIGHT Арестуваха звезда от сапунка за педофилия Арестуваха звезда от сапунка за педофилия Актьорът е обвинен, че е посегнал на пет непълнолетни момчета Приятни изненади за Телеца, а Близнаците да пазят от измамници! Приятни изненади за Телеца, а Близнаците да пазят от измамници! Хороскоп за деня – 28 октомври 2024, понеделник ПП-ДБ продължава да губи избиратели, ето накъде мигрираха ПП-ДБ продължава да губи избиратели, ето накъде мигрираха Поне 12 % от електората е загубен Ето кой залюби сексимвола на 90-те Ето кой залюби сексимвола на 90-те Актьорът Лиъм Нийсън прекарва все повече време с Памела Андерсън Шенген си отива: И Нидерландия връща границите Шенген си отива: И Нидерландия връща границите Новото правителство въвежда най-строгите антимигрантски мерки, приемани някога
Бойко Борисов Бойко Борисов Ако сме първи и имаме добър резултат, аз ще съм премиер, няма по-подготвен от мен Виц на деня Виц на деня След една година брак съпругата пита:
- Любовта е прекрасно нещо, нали, скъпи?
- Да, права си, но и с теб ми е приятно...
Виц на деня Виц на деня Дедо вика на внука си:
- Бегай да се криеш! Даскалицата ти иде, а ти днеска отсъстваш от училище.
- Ти бегай деда ми, що аз и казах, че си умрел!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Лесно им е на кифлите за Хелоуин, трият грима и са готови...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори