Заради съвременния начин на хранене: Позабравена болест отново набира скорост
Заболяването зависи пряко от липсата на витамин С в човешкото тяло
Скорбутът бил широко разпространен през XVI-XVIII век, но днес отново става актуален заради съвременния начин на хранене. Това съобщи британският телевизионен канал Sky News.
Заболяването зависи пряко от липсата на витамин С в човешкото тяло. Ето защо в миналото скорбутът е бил често срещан сред моряците, които са имали проблеми с храненето поради дългия престой в открито море. Сега, според лекарите, позабравената болест отново набира скорост по ред разбираеми причини. Сред тях са кризата на разходите за живот (високи цени на храните), затлъстяването и консумацията на ултрапреработени храни – все характеристики на съвременната диета.
Вестник The Times дава пример с мъж на средна възраст, приет в болница в Пърт (Западна Австралия). Пациентът имал "мистериозни“ симптоми: болезнен обрив и синини по краката. Задълбочен преглед, по-специално кръвни тестове и сканиране, първоначално озадачава лекарите - резултатите изключват известните им заболявания и инфекции. След няколко дни обаче се оказа, че мъжът по правило се храни със силно преработени храни и почти не яде плодове и зеленчуци. В резултат на това той е диагностициран със скорбут. Това опасно заболяване без подходящо лечение може да бъде фатално - човек умира от кървене.
Както отбелязва д-р Андрю Дермаван, скорбутът се възприема, особено в развитите страни, като болест от миналото.
"Въпреки това понякога се сблъскваме с негови прояви. Особено сред възрастните хора, хората с алкохолна зависимост и децата с умствени проблеми или проблеми в развитието. Скорбутът се появява отново на фона на нарастващите разходи за живот. Симптомите могат да се появят още месец след началото на дефицита на витамин С“, обяснява Дерваман.
Основните симптоми на скорбут включват червени или сини петна по кожата, особено по краката, умора, болки в ставите и мускулите, подути и/или кървящи венци. Също така пациентите имат особеност на кожата - значителна склонност към синини.
Рисковите фактори включват тютюнопушене, затлъстяване, алкохолизъм, лоша диета и предишна операция за отслабване.
Sky News отбелязва, че скорбутът е рядкост в наши дни, но е убил повече от два милиона британски моряци през XVI-XVIII век. Моряците от Кралския флот тогава получили прякора "Лаймс“ поради факта, че им се е давало сок от лимон и лайм за предотвратяване на заболяването.