×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Слана и мъгла тази сутрин
  • Полша затваря руското консулство заради опити за саботаж
  • Служебното правителство ще определи размера на минималната работна заплата за страната
  • Хороскоп за днес за всички зодии
  • Помощник-фармацевтите са в готовност за протестни действия
  • Продължават акциите „купен вот“ в страната
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За инфлацията в бюджета - анализ на Лъчезар Богданов


23 Октомври 2024, Сряда, 14:23 ч.
Автор: Пресцентър БсТПП

Бюджет без инфлационен бонус

Автор: Лъчезар Богданов, Институт за пазарна икономика 

В разгара на (поредната) предизборна кампания е време за бюджетна дискусия. Искрата подпали служебният министър на финансите – не с представен проект за бюджет и средносрочна прогноза, а с публикувана и комуникирана експертна оценка на потенциално нарастване на дефицита. Накратко, разчетите – без да имаме достъп до допусканията и подробните изчисления на екипа на МФ – сочат ръст на приходите с 6,2 млрд. лева през 2025 г. спрямо очакваното изпълнение за 2024 г., докато при разходите се очаква увеличение с 18,1 млрд. лева. Ако това е така, дефицитът би бил над 8% от прогнозния БВП за следващата година, което е практически фискален колапс.

Мотивите зад изявлението вече са обект на политически спорове и тук не се спираме върху тях; вместо това, нека видим състоянието на публичните финанси към момента, връзката с икономическите процеси и възможния подход за съхранение на бюджетния здрав разум.

Добре е да почнем оттам, че приходите се движат според очакванията и следват цялостната стопанска динамика. Общият ръст на приходите за първите осем месеца на годината е 9,3% спрямо същия период на 2023 г. , а само данъчните приходи нарастват с 13,2%. Всичко това отговаря най-общо на тенденциите – ръст на заплатите, ръст в потреблението и продажбите на дребно, високи печалби на бизнеса и т.н. Номиналният размер на брутния вътрешен продукт също расте с около 9% за полугодието. Ако погледнем и по-дългосрочно, общите публични приходи през 2023 г. са в точно съотношение към БВП, каквото е било и през 2019 г. – така че голяма структурна промяна няма. Дори при доста щедри данъчни преференции – от намалена ставка на ДДС за ресторантите до данъчно облекчение за деца при доходите – данъчните приходи се изпълняват добре, събираемостта изглежда се повишава и като цяло следват икономическия растеж.

Проблемът е с разходите. До септември консолидираните разходи в бюджета нарастват с 16,3% на годишна база. Този ръст почти достига номиналните увеличения на годишна база (в рамките на 17,5%) през 2021 г. и 2022 г. – едната година на бурно възстановяване след кризата от пандемията, а другата година на исторически рекордна инфлация. Сега обаче макроикономическата картина е съвсем различна – ако номиналният ръст на БВП през 2022 г. е бил 20,7% на годишна база, за полугодието на 2024 г. той е 9%; ако инфлацията през 2022 г. достига 15,3%, за първите осем месеца на тази година е 2,7%, а само за последния месец е 2,1%; ако цените на производител в преработващата промишленост през 2022 г. нарастват с 21% спрямо предходната година, през 2022 г. ръстът вече е 1,8%, а през първите осем месеца на 2024 г. – едва 0,8%, с месеци на годишна дефлация.

Всичко това обаче буквално се „взривява“ в числата, представени от МФ – общ ръст на разходите през 2025 г. с 22%, ръст на разходите за персонал с над 24%, за издръжка с 30%, на здравно-осигурителните плащания с над 15%. От една страна, политици в нетрайни парламенти са приели обещания, които струват непосилно. От друга, всички публични структури, включително общините, изглежда са усетили липсата на воля за бюджетна дисциплина и са поискали 15, 20, 25% увеличения на разходните си тавани.

Само че т.нар. инфлационен бонус за публичните финанси свърши – рязкото покачване на цените, и оттам на заплати, печалби, продажби през 2021-2023 г. приключи. Безумие е да се планира бюджет все едно инфлацията ще е 10 или 15%, въжделения за такова увеличение на финансирането трябват да бъдат смело охладени. Време е за връщане на разходните амбиции към среда на стабилни цени. При 1-2% годишна инфлация дори 5-6% увеличение на заплатата е чувствително покачване на покупателната сила. Същото важи за разходите за текуща издръжка и инвестиции, когато горива, суровини, материали вече са със стабилни (а защо не и спадащи) цени.

С някои изключения – например т.нар. швейцарско правило за пенсиите – всички останали обещания и договорки трябва да се „изтрият“. За целта, разбира се, е нужна политическа воля. А след това се стартира с бюджети по функции и ведомства с нулев растеж (или растеж около 2%, колкото е прогнозната инфлация). На тази база може да се надгражда при спазване на два принципа: единият е приоритизиране, другият е реформи. При фиксиран общ лимит на разходите, всяко увеличение трябва да бъде компенсирано с намаление, например вдигане на индивидуалните заплати на служителите се съчетава със съкращаване на броя, оптимизация на процесите, закриване на звена и др. под. А приоритизирането означава ясно формулиране на политическа цел, която избирателно насочва допълнителен ресурс към определени области за разрешаване на реален структурен проблем – от мотивиране на учители или медицински сестри, ремонт на ВиК инфраструктура, за да се преодолее режим на водата, целенасочено подпомагане на енергийно бедни и др. под. Само че това изисква избор – не за всички, не навсякъде, не всеки проблем или изоставане. Или поне не през следващата година.

Източник: Инфобизнес


В категории: Бизнес ЮГ


България Всички новини
Населението у нас е намаляло с около 2,5 милиона души за 30 години, какви са причините Населението у нас е намаляло с около 2,5 милиона души за 30 години, какви са причините Данните са от доклад на Съвета за икономически анализи към Министерския съвет Брутално нападение и опит за грабеж на възрастна жена с инвалидна количка Брутално нападение и опит за грабеж на възрастна жена с инвалидна количка Арестуван е 22-годишен Хората разбраха, че България се нуждае от редовно правителство, очаквам по-висока активност на изборите Хората разбраха, че България се нуждае от редовно правителство, очаквам по-висока активност на изборите Трябва да се борим, за да довършим антикорупционните реформи и да очертаем ясно европейския път пред България, каза Димитър Найдевно - кандидат за народе представител от ПП-ДБ Загубихме една трета от парите в банките за 3 години Загубихме една трета от парите в банките за 3 години Инфлацията за периода 2021-2023 г. е близо 32 на сто Цепи мрака с вкус за мъже - искака бой и адреналин Цепи мрака с вкус за мъже - искака бой и адреналин Беба от "Биг брадър" е с доста атрактивен избор на мъже в живота си За 30 години: Населението на България се е стопило с около 2,5 млн. души За 30 години: Населението на България се е стопило с около 2,5 млн. души Това се дължи отчасти на тенденции като спада в раждаемостта и застаряването на населението Вижте палата на Зуека в Испания Вижте палата на Зуека в Испания Бившият актьор най-накрая се осмели да покаже дома си в Алтеа 20 г. затвор за млад мъж, опитал да убие с нож полицай 20 г. затвор за млад мъж, опитал да убие с нож полицай Случаят е от преди година в ромски квартал в Казанлък Млякото с 400% надценка, докато стигне в магазина Млякото с 400% надценка, докато стигне в магазина Между 50 и 90 ст. е изкупната цена на литър Калин Стоянов спря заграбването на златни терени в Приморско Калин Стоянов спря заграбването на златни терени в Приморско Само преди няколко месеца Калин Стоянов лично разреши проблем, тормозещ Приморско над 20 години
От волана, през емблемата, до седалката и купето – плод на евтина имитация От волана, през емблемата, до седалката и купето – плод на евтина имитация Уж супер колата разбуни духовете Обвини БФС в рекет Обвини БФС в рекет Намекна, че БФС правят големи далавери с милиони Почина тв легенда Почина тв легенда Новината за смъртта на Ралф беше съобщена по Granada Reports снощи Стана гробар Стана гробар Петканов се усъвършенства в работата си с кирката, с помощта на отговорника на гробарите Трима парашутисти паднаха край Ботевград, има загинал Трима парашутисти паднаха край Ботевград, има загинал Изяснява се какви са причините за инцидента Eвродепутатите приемат бюджета за 2025-та, обсъждат и мерки срещу миграцията Eвродепутатите приемат бюджета за 2025-та, обсъждат и мерки срещу миграцията Ще разгледат и инициативата "Единно европейско небе", която цели повече директни полети и по-малко закъснения Блинкен призова Нетаняху да се възползва от убийството на лидера на Хамас Блинкен призова Нетаняху да се възползва от убийството на лидера на Хамас Държавният секретар на САЩ на поредно посещение в Близкия изток Путин убеждава лидерите от БРИКС за алтернатива на долара, българка с важна роля в Казан Путин убеждава лидерите от БРИКС за алтернатива на долара, българка с важна роля в Казан В града, основан от волжките българи, са представители на държави, където живее 45% от световното население, а икономиките на тези страни осигуряват 28% от БВП Любов за Овена, а Телецът да не говори за пари! Любов за Овена, а Телецът да не говори за пари!  Хороскоп за деня – 23 октомври 2024, сряда Затвориха попуярна пицария в Германия, сервирала пица с кокаин Затвориха попуярна пицария в Германия, сервирала пица с кокаин Заведението предлагало "Пица №40" в менюто, която е съдържала наркотика
Красен Кралев Красен Кралев Пейката на ГЕРБ е като пейката на "Реал" (Мадрид) Виц на деня Виц на деня - Муцка, отчаяна съм. След сватбата Пешо спря да ми обръща внимание.
- Ми разведи се!
- Ти, пък! Мъжът ми каква вина има?
Виц на деня Виц на деня Дедо вика на внука си:
- Бегай да се криеш! Даскалицата ти иде, а ти днеска отсъстваш от училище.
- Ти бегай деда ми, що аз и казах, че си умрел!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Фразата, че мъжете искат само едно нещо, обикновено се употребява от жени, от които мъжете и това не искат!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори