×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Справедливостта е неизбежна, има ад дори за боговете


Справедливостта е неизбежна, има ад дори за боговете
След издаването на „Божествена трагедия“ Ангел Хаджипопгеоргиев разкри, че се рови из написаното от Йоан Кантакузин, защото следващата му книга ще е за Йосиф Българина
15 Октомври 2024, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Те или пият кръвта на избитите по тяхна воля, или се къпят в нея, омесена с потта и сълзите на поробените народи, казва езотерикът 

Наказанията на боговете са най-вече за кръвожадност, алчност, подлост, но с особен акцент към прелюбодеянията и блудствата, твърди писателят Ангел Хаджипопгеоргиев. Дори Зевс е там, заради постоянните му изневери и осеменяване на човешки, но и божествени същества от женски пол, казва той за новата си книга „Божествена трагедия“, в която с  хумористичен език пише за Ада на боговете, където Данте Алигиери го води и дори вземат интервюта от наказаните безсмъртни същества.

Вдъхновен от „Божествена комедия“ на Данте Алигиери, Хаджипопгеоргиев води читателите към забавление, като същевременно дава разнообразна информация за религии и култове, както и нови интерпретации на много теологични хипотези.

Пред репортер на Флагман.БГ той разкри, че наказанията за боговете са свързани с ментално въздействие, перманентен психически тормоз и издевателства над егото, самолюбието и бившето състояние на властимащи. Може да се търси връзка със съвремието и тези властници, които се смятат за безсмъртни, обяснява писателят. Много е лесно и ужасно болезнено да се падне от върха до Кота 0, добавя той.

Дружеството на пловдивските писатели е поело инициативата за представяне на новата му книга „Божествена комедия“ в читалище „Възраждане“ в града под тепетата на 22 октомври от 10 часа.

-Представянето на новата ви книга "Божествена трагедия", която вече излезе на руски и английски език, е един от поводите да се върнете в България. Може ли да се каже, че следвате тенденцията след „Исусови хроники" и очаквате ли да предизвикате нов скандал в църковните среди?

-Едва ли някой поп ще си оскверни очите с четене на тази книга. С „Хрониките“ беше същата история – почти никаква реакция от Българската православна църква. Тенденциите сега са точно в безразличието. Оставят те без последствие и толкова. В политиката е същото. Пресен пример е игнорирането на някои опасни за властта партии и абсолютното медийно затъмнение относно техни изяви. Една подла, но ефективна реакция. Още повече „Божествена трагедия“ не застава срещу църквата, макар в някои от диалозите на главните герои да се чуват алтернативни тези и хипотези относно бога, космологията и други отвлечени казуси. Така че скандал изобщо не се очаква. Дори си мисля, че няма да има никаква реакция от никой и никъде.
 
-Знаменитият Гюнтер Валраф, за да прави своите репортажи, е живял две години дори под чужда самоличност, т.е. като турски гастербайтер в Германия, за да опише в книгата си „На дъното“ негативното отношение към черноработниците и нарушаването на човешките права. Вие пък „издавате“ тайни от ада на боговете и то с хумористичен език. Докъде може да ви отведе Данте Алигиери? 
 
-Ако мога да се отъждествя с лиричния герой, когото Данте води из кварталите на Ада, то бих казал, че ме е отвел до Портала към Рая, но само дотам. Тоест моята „Трагедия“ е точно обратното на комедията на Алигиери – там първо имаме поезия в изказа, а в моята си е чиста проза, второ, там нещата са напълно сериозни, а при мен имаме сериозна доза сарказъм, плюс ирония и откровена сатира и трето, че адът на боговете няма абсолютно нищо общо с описания от Данте, освен, че все пак това е един вид наказателна колония, затвор или все от тоя род. И ако Данте Алигиери е акцентирал върху своята любов към Беатриче, заради която влиза в Ада, както това прави нашият Орфей в митологията, то тук нещата опират до по-простичката идея за интервюирането на някои бивши богове и поднасянето по леко насмешлив начин на интересни и злободневни теми. Тоест както във всичките си книги, аз предлагам доза забавление, но и възможност за получаване на елитарна информация, плюс провокация за размърдване на биотоковете. Сега си спомних как Лео Таксил е измамил дори папата с фалшиво разкаяние, живял е във Ватикана 12-13 години и после написал „Свещеният вертеп“, но при мен това го няма. Не е възможно в реалността да попадна в подобен Ад. Това си е чисто фентъзи и ако не се сложат илюстрации във всяка глава, на читателя ще му е много трудно да се справи с текста, където има богове от различни култове и митологии, част от които българският читател дори не предполага, че съществуват.

-А защо са наказани боговете?

 
-За различни провинения, най-вече за кръвожадност, алчност, подлост, но с особен акцент към прелюбодеянията и блудствата. Дори Зевс е там, заради постоянните му изневери и осеменяване на човешки, но и божествени същества от женски пол. Само към женски, щото Аполон например не се е задоволявал единствено с женски същества. Всичките екс-божества, толерирали войните и убийствата са там без изключение, като се почне от Арес и се премине през Сех-Мет, Мориган, Ицтли и разбира се Кали от индийската митология. Има и други, като всичките или пият кръвта на избитите по тяхна воля, или се къпят в нея, омесена с потта и сълзите на поробените народи.  Интересното е, че наказанията за боговете не са толкова физически, както е при Данте Алигиери, защото той се придържа към наложените от Ватикана понятия за ад, а повече са свързани с ментално въздействие, перманентен психически тормоз и издевателства над егото, самолюбието и бившето състояние на властимащи. Тоест тук може да се търси връзка със съвремието и тези властници, които се имат за безсмъртни. Те трябва всички да прочетат моята книга, за да осъзнаят, че е много лесно и ужасно болезнено да се падне от върха до Кота 0.

-Освен писател и поет, вече се прочухте, и като експлоататор. Изкуственият интелект ви служи като покорен роб. Как успявате да го мотивирате да пее песните ви и да рисува дори обложките на книгите ви?

-Всичко е въпрос на време, нерви и отказ от консервативност. Човек се учи докато е жив, дори може да бъде учител на Интелекта, защото той не е достатъчно интелигентен /смях/. Или поне не е достатъчно информиран. Това е една много бърза търсачка, умееща да намира, анализира, подрежда и сглобява. Не е зле да се осъзнае, че това не е никакъв творец, а просто изпълнител. Творец е този, който му указва какво, как, кога и защо, а другото вече е техника или хайде – технология. Нужен е сериозен опит и дори талант за правилното управление на това „нещо“, защото ако командите са неточни и неправилни, се получават доста дразнещи ситуации и на човек му се струва, че ИИ се шегува, бъзика и дори се подиграва с него. Аз съм много емоционален и понякога му пиша: „Абе, ти идиот ли си? Я виж какво съм ти наредил, а ти какво ми рисуваш!“. И в интерес на истината понякога този подход помага, докато в повечето случаи той ми отговаря: “Хайде да сменим темата!“. Но когато го изчеткам, че много ми помага, той става един такъв готин, мил и доброжелателен. Дори като правихме с него една песен на френски, пиратски жаргон накрая ми написа: „Йо-хо-хо, успех с видеото!“, което на мен ми навява идеята, че това „нещо“ дори опитва да се шегува, макар всеки път да ме убеждава, че няма емоции.
 
-А какво е участието на машинния разум за клипа на песента ви „Ти не ме обичаш“, която сте композирали по текст на Сергей Есенин, когото Маяковски нарича „дяволски талантлив“, а мнозина го определят за най-големия бунтар в руската литература и пред когото навярно дори прочутият женкар Дон Жуан някак бледнее?

-Интелектът участва активно само във видеото и никъде другаде. А идеята за тази песен е много стара, да не кажа древна. Още през 90-те години имах някакви наивни мисли за популяризиране на жанра “Нови градски песни“ като алтернатива на гнусната чалга. Дори фондация направихме, но още тогава разбрах, че само с ентусиазъм нищо не става. Затова сега мога да кажа, че почти само с ентусиазъм, на стари години записах първата си песен, което не означава последната. Доколко съм я композирал е въпрос, защото не съм я писал с ноти и нямам защитени авторски права, но през 70-те години на Соца нямаше такива неща. Вземаш китарата и текста, и си пееш както можеш. Сега обаче с вещата помощ на варненеца Петър Песев успяхме да направим нещо нормално звучащо, а не дрън-дрън с една китара, каквито записи съм сложил отдавна в Ютуб. Надявам се да има още читави записи на подобни песни, където  авторът е незнаен, както и текстописецът, като смятам, че опитът ще ме вкара в правилния път откъм изпълнение. Колкото до Есенин, то откакто му прочетох подробно биографията, творчеството му за мене сякаш поизбледня, затова спрях да се интересувам от животите на поетите, за да се радвам на стиховете им без предубеждения.
 
-„Който е обичал - не обича, който е угаснал - не гори...“. Това е част от  стихотворението, което превърнахте в песен. Наскоро в Айтос погребаха млад мъж, отишъл си от този свят след раздяла с приятелката си. Може ли изкуството да лекува любовната мъка?

-Може, разбира се. Но не само нея, а и някои болести, както и да ги причинява, за съжаление. Тези зависимости отдавна са изследвани и доказани, само че повечето хора не вярват и предпочитат да се тъпчат с химия, отколкото да си пуснат Вивалди или Албинони. Мисля, че си спомняш много добре, как аз в своята Технология „АНТЕЙ 21“ много сериозно се възползвам от тази доказана теория, включвайки въздействие с цвят, звук и глас...

-След романтичната разходка в Париж, където отпразнувахте 40-ата година от сватбата си със съпругата ви, вероятно турнето ви в София, Пловдив и Бургас ще ви вдъхнови за нова книга. Всъщност коя сега е вашата муза?

-„Турне“ ми прозвуча направо весело. Та аз не съм някаква звезда, че да гастролирам. Пловдив е моят град, Бургас мога да кажа, че също си е мой, а във Варна вече от няколко години имаме традиция да се събираме с моите приятели от групата „Мистър Хард“, да купонясваме, съчетавайки го с готини разговори и смях. Още повече там е Краси - Дивия Козел, когото се надявам също да видя, а и новият ми приятел и съмишленик – Петър Песев, с когото имам намерение тепърва да правя песни. Колкото до Музата, то категорично заявявам, че от октомври миналата година тя не си е тръгвала от мен. Голяма любов, голямо нещо. А като се поумори и отиде за малко да си почине, на нейно място идва Дуендето. Те горките и двамата нямат конкретни имена. Или ако имат, ги менят постоянно. И както доста отдавна го коментирах: „Ако творецът е изоставен от Музата си, то той трябва да я измисли, създаде, да я визуализира със силата на подсъзнанието си!“. Иначе край на всякакво творчество. Трябва винаги да е влюбен творецът, защото иначе му се чупят моливите, пресъхва му мастилото или му се бъгва компютърът /смях/.


В категории: Животът


2
Коментара по темата
2.
Флагман...
15.10.2024 22:20:37
0
0
...вие, сериозно ли ???
1.
Ras
15.10.2024 21:54:06
0
0
Ima ena pogovorka kolkoto i da raboti6 se si precakan
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Майка на кърмаче изчезна безследно, издирват я Майка на кърмаче изчезна безследно, издирват я Последно е видяна в района на централи хали Справедливостта е неизбежна, има ад дори за боговете Справедливостта е неизбежна, има ад дори за боговете Те или пият кръвта на избитите по тяхна воля, или се къпят в нея, омесена с потта и сълзите на поробените народи, казва езотерикът  Това ли е най-шантавата сграда у нас - къщата "Охлюв" в кв. Симеоново Това ли е най-шантавата сграда у нас - къщата "Охлюв" в кв. Симеоново За строежа й не е използвана нито една тухла, с идеята да се превърне в училище за надарени деца или детска градина Прост трик предпазва кашкавала от мухлясване в хладилника Прост трик предпазва кашкавала от мухлясване в хладилника Кашкавалът ще запази текстурата и вкуса си с един лесен трик До 1000 евро за кв. метър струват имотите в Слънчев бряг До 1000 евро за кв. метър струват имотите в Слънчев бряг Купувачите на имоти край морето са основно българи Двама младежи с нож се качиха в такси и стана страшно Двама младежи с нож се качиха в такси и стана страшно Те са отказали да платят за услугата Левски или Ботев? Кого избираме по-често Левски или Ботев? Кого избираме по-често Вижте колко училища, читалища, библиотеки, спортни клубове и улици носят имената им Бой в училище: Зам.-директор пострада, докато се опитва да разтърве ученици Бой в училище: Зам.-директор пострада, докато се опитва да разтърве ученици Тя е с охлузване на крака Отстраниха важен шеф в МВР Отстраниха важен шеф в МВР Освободен е ст. комисар Лазар Христов Подари апартамент на сестра си Демет Доган Подари апартамент на сестра си Демет Доган Така 29-годишната наследничка на Сокола, която отдавна се е еманципирала от фамилията, също е уредена със собствен дом
Пиете ли това сутрин, килограмите се топят светкавично Пиете ли това сутрин, килограмите се топят светкавично Експерти обясниха кои са най-полезните напитки за старт на деня Ужасяващо: Глава и ръце на момиче, видяно последно през 2005 г., бяха намерени във фризер Ужасяващо: Глава и ръце на момиче, видяно последно през 2005 г., бяха намерени във фризер Властите продължават да проучват обстоятелствата около изчезването Дубай изпревари Лондон и Париж Дубай изпревари Лондон и Париж Превърна се във водещ пазар на луксозни имоти Там, където е забранено да се разведеш Там, където е забранено да се разведеш За повечето жители на Филипините разводът продължава да е забранен 14-годишен уби майка си 14-годишен уби майка си Обвинителният акт гласи, че макар непълнолетен, той е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си Такъв резил не се е случвал в българско училище Такъв резил не се е случвал в българско училище Зам.-директорка пострада при опит да разтърве ученици Намушкаха футболист в центъра на голям български град Намушкаха футболист в центъра на голям български град Стефан Трайков е със съмнения за засегнал бял дроб Този мъж уби съпруга си Този мъж уби съпруга си Финландските медии разкриват, че двамата са прекратили връзката си преди няколко седмици по инициатива на хокеиста, но явно Нордмо не го е приел добре Няма да повярвате как изглежда днес емблемата на "От местопрестъплението" Хорейшио Кейн Няма да повярвате как изглежда днес емблемата на "От местопрестъплението" Хорейшио Кейн Актьорът Дейдвид Карузо вече почти не прилича на героя си от 2002 г., който будеше страхопочитание сред всеки закоравял престъпник на екрана Милиарди потребители стават обект на хакерска атака в Gmail Милиарди потребители стават обект на хакерска атака в Gmail Изкуствен интелект изпраща мейли и гласови съобщения
Боряна ДИМИТРОВА, социолог Боряна ДИМИТРОВА, социолог Царството на олигархията се гради върху отломките на безучастен народ Виц на деня Виц на деня - Какво е пернишко спа?
- Да те мият с маркуча в изтрезвителното.
Виц на деня Виц на деня Иванчо се прибира от училище:
- Мамо! Днес бях похвален от учителят!
- Браво моето момче! Какво ти каза?
- Каза, че всички са тъпаци, а аз съм най-големият!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Семеен ресторант - заведение, в което на всяка маса има скандал.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори