×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Имотния пазар: Колко е добре да се инвестира у нас в недвижими имоти?


Имотния пазар: Колко е добре да се инвестира у нас в недвижими имоти?
България е сред най-добрите държави за инвестиция в имоти
12 Октомври 2024, Събота, 19:04 ч.
Автор: Флагман.бг

Ето къде се нареждаме в Европа по възвръщаемост на парите, вложени в жилища

България е осмото най-добро място за инвестиране в недвижими имоти в Европа, като годишната брутна доходност от наеми е 4,65%.

България и Румъния са с най-ниския данък върху доходите от наем в цяла Европа – 10%, твърди ново проучване на британската компания 1st Move International.

Страните от Централна и Източна Европа са на първо място в списъка на инвеститорите в недвижими имоти.

Литва и Унгария също заемат от горните места, докато Белгия и Франция се нареждат сред най-лошите.

В доклада са разгледани ключови елементи на инвестициите в недвижими имоти в европейските държави, включително данъчни ставки, данък върху доходите от наем и брутна доходност от наем, а резултатите от тях сочат, че Литва е най-добрият избор като държава.

Столицата на Литва Вилнюс обещава средна доходност от наем в размер на 6,44%, според последните данни на Global Property Guide.

Цените на наемите в страната са високи - повече от 170% от тези през 2015 г., според Организация за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/. Данъкът върху доходите от наем е умерен - 15%. Чужденците не са ограничени да купуват имоти.

Цените са скочили с повече от 10% през второто тримесечие на 2024 г. в сравнение с предходната година, според Евростат, и тенденцията вероятно ще се запази, осигурявайки добра възвръщаемост на инвестициите.

Естония е класирана на второ място по избор за инвеститори. Непребиваващите в балтийската държава също имат право да купуват имоти в града. Разходите за покупка, включително данъците, се считат за ниски - около 1,3%. Същевременно цените на наемите са сравнително високи, като годишната брутна доходност от наеми е около 4,5%, а данъкът върху доходите е 20%.

Тъй като цените на имотите са се повишили с 6,7% през годината до юни 2024 г., стойността на инвестицията може да нарасне допълнително.

Румъния се нарежда на трето място в този доклад, където предимствата включват сравнително евтини допълнителни разходи за покупка, много ниска средна ставка на данъка върху дохода от наем от 10% и сравнително висока брутна доходност от наем от 6,46% годишно.

Средната доходност от наемите в България е 4,65%, а данъкът върху 10%, като (заедно с Румъния) това е най-ниската ставка в Европа. Спрямо 2015 г. цените на наемите в България са се увеличили със 133%, само в Хърватия увеличението е било по-ниско (122%) По този начин страната ни заема престижното осмо място в класацията.

Според доклада добри възможности за инвестиране в имоти има и в страни от Централна и Източна Европа като Унгария, Словения и Полша, където наемите са високи (в Унгария 180% от нивото им през 2015 г.), но данъците са умерени.

По данни на Евростат цените на жилищата в Полша са нараснали със 17,7%, в Унгария - с 9,8%, а в Словения - с 6,7% през 12-те месеца преди юни 2024 г.

Същевременно най-лошите страни, в които да се обмислят инвестиции в недвижими имоти според този доклад, са Белгия, следвана плътно от Франция и Гърция.

Белгия има едни от най-високите разходи по транзакциите в Европа, а данъкът върху доходите от наем може лесно да достигне 50%. Средната доходност е около 4,2%, но в Брюксел тя може да бъде и по-висока. През вторите три месеца на 2024 г. цените на недвижимите имоти са се увеличили с 3,4% на годишна база.

Франция се счита за втората най-лоша страна за инвестиране в имоти, според доклада, който подчертава, че данъците и разходите за покупка и наем са сравнително високи. Така например средната данъчна ставка за инвеститорите в недвижими имоти върху доходите от наем е 18,28%. Годишната брутна доходност от наем е около 4,5%. По данни на Евростат цените на френските имоти всъщност са се понижили с 4,6% през тази година.

Гърция е на трето място в списъка на най-лошите страни за инвестиции в имоти поради високите разходи за покупка и повишените нива на подоходния данък, като средната данъчна ставка за доходите от наем е над 33%, се отбелязва в доклада.

Докладът разглежда кои държави са най-популярни въз основа на търсенията в Google и установява, че Испания и Португалия са най-предпочитаните дестинации за покупка.

В периода 2023-2024 г. глобалните търсения за покупка на имот достигат 279 000 за Испания.

Страната предлага на чуждестранните инвеститори данъчни облекчения за нерезиденти - стандартна ставка от 19% за граждани на ЕС или 24% за граждани на трети страни върху облагаемия доход (като например отдаване на имот под наем) в Испания.

Втората най-търсена страна е Португалия с над 270 000 търсения на термини, свързани с покупка на имот в страната, където чужденците могат да купуват имоти при същите условия като местните жители.

Популярността на тези две страни обаче е довела до хроничен недостиг на жилища на достъпни цени за местните жители. По данни на ОИСР от 2015 г. насам номиналните цени на жилищата в Португалия са се повишили с почти 70%.
 


В категории: Животът


Уникaлeн cлaдкиш c гpoздe
Уникaлeн cлaдкиш c гpoздe 12/10/2024, Събота 21:00 0
Флагман.БГ Признанието й го остави без думи Признанието й го остави без думи 12/10/2024, Събота 17:20 1
5
Коментара по темата
5.
кмета на смета
12.10.2024 20:36:17
1
1
Как е боклука от СССР, кмет на Бургас с неизвестно образование-може би доносник ? Мнооого се краде от тия държавни служители- политици-крадци.
4.
*********
12.10.2024 19:54:54
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
Хаха
12.10.2024 19:38:12
0
11
Дайте комент за Гургас и кмета Слънце.
2.
Сстанков
12.10.2024 19:27:23
0
10
Дайте да коментираме предишната статия.
1.
супер Жечооооо
12.10.2024 19:23:44
0
13
най вече в Бургас както разбираме от предната статия
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уникaлeн cлaдкиш c гpoздe Уникaлeн cлaдкиш c гpoздe "Еceнтa e любимa книгa пoд тoплo oдeялнo нa дивaнa и пapчe дoмaшeн cлaдкиш" 7 употреби на бебешкото олио 7 употреби на бебешкото олио Помага по време на бръснене   Имотния пазар: Колко е добре да се инвестира у нас в недвижими имоти? Имотния пазар: Колко е добре да се инвестира у нас в недвижими имоти? Ето къде се нареждаме в Европа по възвръщаемост на парите, вложени в жилища Обвиниха го в плагиатство от Шаная Туейн (ВИДЕО) Обвиниха го в плагиатство от Шаная Туейн (ВИДЕО) Видеото към новата песен на Азис предизвика сериозни критики Признанието й го остави без думи Признанието й го остави без думи Десислава Минкова е от Русе и е частната детективка, която има сестра близначка Днес е последният срок за заявленията за гласуване по настоящ адрес Днес е последният срок за заявленията за гласуване по настоящ адрес Избирателите с увреждания могат да подадат искане за вот с подвижна избирателна кутия Шок: Всеки трети го чака мозъчно заболяване у нас Шок: Всеки трети го чака мозъчно заболяване у нас Мозъчният инсулт е един от най-често срещаните заболявания, от които страда българина 200 лв. глоба, ако паркираш при такситата 200 лв. глоба, ако паркираш при такситата Жълтите коли продължават да напират за WC на всяка стоянка Бившата му жена едва свързва двата края! Ето къде е принудена да работи Бившата му жена едва свързва двата края! Ето къде е принудена да работи Лили работи при нечовешки условия и се бори с живота Убиват овце в българско село заради шарка Убиват овце в българско село заради шарка Хуманно умъртвяване и обезвреждане на всички заразени и контактни дребни преживни животни в обекта предвижда мерките за борба със заразата
Студентка си поръча ботушки от Shein, получи нещо гнусно Студентка си поръча ботушки от Shein, получи нещо гнусно Помислих, че е играчка, а после се раздвижи, споделя втрещената клиентка Има страх от шофиране, защото кола сгазила сестра ѝ Има страх от шофиране, защото кола сгазила сестра ѝ Пенелопе Крус разказа страшна история, която е променила живота й  Имате ли такава монета от 2 евро в портфейла си? Ще ви дадат 1700 евро за нея Имате ли такава монета от 2 евро в портфейла си? Ще ви дадат 1700 евро за нея Нейният дизайн, който символизира растеж, живот и приемственост, е рамкиран от шестоъгълник, представляващ Франция, придружен от буквите „RF“ за Френската република Роднина на Шакира загина в боевете в Курска област Роднина на Шакира загина в боевете в Курска област 31-годишният Рафаел Мебарак Риполи е служил в едно от подразделенията на украинските въоръжени сили Навални прогнозирал съдбата си в мемоарите си Навални прогнозирал съдбата си в мемоарите си Предстои те да бъдат публикувани посмъртно Байдън даде на Тръмп президентска охрана Байдън даде на Тръмп президентска охрана Причината за засилените мерки за сигурност е опасността от покушение Жертвите на урагана "Милтън" станаха 17 Жертвите на урагана "Милтън" станаха 17 Според първоначални оценки щетите възлизат на около 50 милиарда долара Мъж уби 16-годишна българка във Виена Мъж уби 16-годишна българка във Виена Предполага се, че тя е работила като момиче на повикване Атанас Илков: Всеки един сигнал за купуване на гласове се проверява, без значение кой е адресат Атанас Илков: Всеки един сигнал за купуване на гласове се проверява, без значение кой е адресат Списъкът с имена на купувачи на гласове разпределен към областните дирекции и се извършват проверки Не си купувайте зехтин от Турция, установиха неразрешена боя в него Не си купувайте зехтин от Турция, установиха неразрешена боя в него Огласява се списък на продукти с нередности в съдържанието
Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Рядко глупави сме Виц на деня Виц на деня Между съседи:
- Жоре жената ме е напуснала та идвай да се напием!
От балкона се чува:
- Не съм те напуснала, глупак такъв, на терасата съм и простирам дрехите!
Виц на деня Виц на деня Между ергени:
- Каква жена би искал да имаш?
- Като луната...
- Красива и спокойна като луната?
- Не да идва през нощта и изчезва на сутринта...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Семеен ресторант - заведение в което на всяка маса има скандал.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори