×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • От днес БНБ сваля основния лихвен процент на 3,43 на сто
  • 1 октомври – Световен ден на музиката, архитектурата и възрастните хора
  • Клане в Шанхай: 37-годишен мъж уби трима и рани 15 при атака с нож
  • С две премиери стартира новият театрален сезон в Сатирата
  • Чуждестранен кораб напада виетнамски рибари край Параселските острови
  • The Economist: Украйна губи войната, Зеленски пренебрегва реалността
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Няма земна сила, която да разреши конфликта в Близкия Изток


Няма земна сила, която да разреши конфликта в Близкия Изток
Сблъсъкът е с толкова древни корени, че трябва изследването му да започне още от Библията
02 Октомври 2024, Сряда, 20:00 ч.
Автор: Александър УРУМОВ

Твърде многозначителни са сега думите на Нетаняху, изречени само преди дни, с който заяви, че скоро ще има промяна в Иран

Няма никаква работа, телефонът ми този август не е звъннал нито веднъж, а предишни години не можех един ден да си почина през лятото – Петко отчаяно гледа телефона си, който стои безмълвен в ръката му. 

Петко е мой приятел от детството, когото виждам за първи път след повече от 30 години. Премества се да живее в Израел заедно с майка си веднага след промените в Източна Европа. Срещам го в края на август пред родната му къща, където сме си играли като деца. Затова и го разпознавам, иначе едва ли щях да се сетя кой е, ако се срещнем на улицата. Все пак, 30 години са си 30 години. 

Живее в град в Северен Израел, работи като бояджия, влага спестените средства в недвижими имоти у нас, където планира да прекара старините си. 

Много несигурно стана в Израел, непрестанно ни обстрелват и направо не може да се живее – особено в северната част, споделя Петко и добавя – за всичко са виновни политиците, защото оставят Хизбула да ни обстрелва и нищо не правят да ни защитят.

Може ли нас на север да ни обстрелват, а Кнесетът /парламентът на Израел, б.м./ да излезе в отпуска цели два месеца?!  – възмущава се моят приятел, след което маха ядосано с ръка и отваря капака на колата си да провери нивото на маслото. 

След събитията от последните дни Петко вече има отговор на своето възмущение – Израел видимо няма намерение да остави без отговор непрекъснатия обстрел на северната си част. 

Северният окръг в Израел с административен център град Назарет и с площ 4473 км2 – колкото Пазарджишка област – е един от шестте окръга в Държавата Израел. Според преброяването от 2018 година, населението на Северния окръг е 1 448 100 души, като 776 484 са араби, 617 478 са евреи, а 51 478 са от други етнически групи. 

При тази демографска картина, с доминирано от араби население на Северния окръг каква е точно логиката подкрепяната от Иран въоръжена групировка Хизбула да обстрелва в продължение на години северната част на Израел – това си остава логическа загадка.

Логическа загадка си остава и защо режимът на аятоласите в Иран ежегодно налива стотици милиони долари за въоръжение, обучение, въоръжение и боеприпаси на въоръжените групировки Хамас /действаща на южната граница на Израел/ и Хизбула /на северната граница/. 

Логическа загадка си остава и защо в нощта срещу 2 октомври Иран изстреля стотици балистични ракети срещу цялата територия на Израел, включително хиперзвукови ракети „Фатах“, след като Иран не беше нападнат, и от които загина един...палестинец в южния град Ерихон?! 

Очевидно това е нападение, което цели унищожението на страната, според оценката на Патрик Райдър, говорител на Пентагона. 

Очевидно това нападение е също така признание за ноторно известния факт, че и Хамас, и Хизбула са оръдия на режима на аятоласите и техният разгром – какъвто вече се очертава – е твърде лично приемано от Техеран поражение. 

Още повече, че и водачът на Хамас Исмаил Хания, и водачът на Хизбула Хасан Насрала вече не са между живите, заедно с върховния военен командир на Хамас Мохамед Дейф и шефът на щаба на Хизбула Фуад Шукр. Заедно с още десетки терористи, те са елиминирани от Тел Авив след дълги години на тормоз върху цивилното население на Израел.     

Особено шокиращо за аятоласите бе убийството на Исмаил Хания, водещият главорез на Хамас, който е лично отговорен за нечовешките зверства – включително ужасяващи изнасилвания и убийства по особено мъчителен начин, включително изгаряне и разчленяване – на млади хора по време на музикален фестивал. 

Какво общо имаха тези млади хора, много от които чужди граждани, с враждебни междудържавни отношения между които и да са страни?!  

Това е причината за убийството на Хания, за което си струва да се каже малко повече.

Времето, в което Исмаил Хания бе взривен е в нощта след полагането на клетва на новия държавен глава на Иран, на която той присъства като един от почетните гости.  

Мястото, в което той отсяда през тази нощ е строго охранявана резиденция, една от любимите резиденции на основоположника на ислямския режим аятолах Хомейни.

Нито времето, нито мястото са случайни.

Нито пък прецизността на ракетния удар срещу Хания – ударът е толкова педантично изчислен, че нанася поражения точно на апартамента, в който той е настанен заедно със своята охрана. 

Почти сигурно е, че тази прецизност е в резултат от човек или хора, намиращи се в непосредствена близост до резиденцията по време на удара. 

Посланието е повече от ясно: можем да достигнем всички и всеки в Иран, само да пожелаем. И това послание без съмнение е било много ясно разбрано от техеранския елит. 

Остава въпросът дали изобщо този елит е единен, и дали част от политическия елит на Иран няма за цел сваляне на режима на аятоласите и дълбока промяна в цялото държавно и политическо устройство на тази някога могъща империя, а днес – ключов фактор за мира в Близкия Изток.
Твърде многозначителни в този контекст са думите на Нетаняху само преди дни, който заяви, че скоро ще има промяна в Иран. Нещо, което режимът в Техеран добре е чул и няма да забрави. 

Израел също няма да забрави как зверската атака на башибозука на Хамас е осъществена само дни преди подписването на историческо споразумение за мир, добросъседство и сътрудничество между Израел и Саудитска Арабия – споразумение, което събитията на 7 октомври и дните след това направиха невъзможно. 

Сигурното е едно – военната ескалация в Близкия Изток едва сега започва. Сблъсъкът е с толкова древни корени, че трябва изследването му трябва да започне още от Библията. И първият извод ще бъде, че досега няма земна сила, способна на разреши този библейски конфликт. 

Още от автора четете ТУК


В категории: Политика


11
Коментара по темата
11.
истинската истина
02.10.2024 22:07:24
0
2
Истинските евреи не живеят в Израел, а в околните арабски държави. Те са отколо 300-400 000 и говорят на арамейски език, както са говорели и по времето на Исус. Евреите в Израел са хазари, които са имали хаганат на територията на днешна Украйна и през VIII век приемат религията юдаизъм. След разпадането на хаганата, хазарите се разселват из цяла Европа и понеже изповядват юдаизъм, хората са започнали да ги наричат евреи. Те това са съвремените евреи. Нагли самозванци. Иначе, глупако #9, всички християни сме Божия народ... Набий си го в тъпата кpaтyна, сектантино!!! Самозваните евреи-хазари са чада на Сатаната и тласкат света към Апокалипсис. Чети Откровението на Йоан и ще разбереш защо...
10.
Дон Кихот
02.10.2024 21:50:56
1
2
Как пък един нормален автор/журналист не попадна в тази журналистическа клоака наречена флагман....
9.
Истината
02.10.2024 21:13:42
5
3
Израел е Божии народ и Исус е Бог
8.
Ами
02.10.2024 20:48:52
2
2
Ами да ги трепят наред Те вече започнаха да ги чистят.Нанеси ли се анерика ни иран ще остане ни ливан.Това са ненормални фанатици живеещи 200 гидини назад от нас
7.
Аладин и вълшебната лампа
02.10.2024 20:33:31
2
6
Какво правят великия Изток поЮДЕЙчените хазари от Руските и Казахски степи.Та ТЕ НАМАТ НИЩО общо с древния Израел и Обетованата земя ТЕ са награпници .Руските хазапи са приели ЮДАизма 9век сл Хр и по КРЪВ и ДНК нямат НИЩО общо с 12 те Еврейски племена

Все едно приелите Християнство и Католицизъм Филипинци и виетнамци да отидат в РИМ Италия и да предаяват претенции че са преки наследници на Римските ПАПИ и трябва да им дадат НАЙ-хубавите земи в баповските квартали на РИМ Трактаверте и района на Ватикан
6.
зшхшзхшзшзхьхьхзхз
02.10.2024 20:30:19
2
8
УРУМЧО. ...ПРИЯТЕЛЮ......ЕДИН. СЪВЕТ ОТ. МЕН.......ПРИЯТЕЛ. ЕВРЕИН. ....ИМА. САМО.......АКО. ТИ. СИ. ЕВРЕИН......И. ДРУГО...ДРАГИМИ. УРУМЕ......ЯВНО. НЕ. СИ. ЧУВАЛ. ЗА. ПЛАН. МОЙСЕЙ. ...НА. ЕВРЕИТЕ. СПРЯМО. БЪЛХАРИЯ.......И. ЗАТОВА. СА. ЧУДИШ. И. ПУЛИШ....ЩО. ТВОЯ. ПЕТКО.....КОЙТО. МЕЖДУВРЕМЕННО. Е. СТАНАЛ...Я. МЕНАХЕМ....ИЛИ. ДАВИД...ИЛИ. ГОЛДЩАЙН....СИ. КУПУВА. ИМОТИ В. БЪЛХАРИЯ......
5.
Ханко Брат
02.10.2024 20:28:21
3
1
В дъното на всичко е Христос и Мохамед...
4.
Руzzчо
02.10.2024 20:27:42
9
2
Тури си името ве копейка, ко шанаджийстваш като по.ран руцки солдат, след кадировско обладаване.
Аве шизи, та Европа ли не замръзна, та мобилизация и война ли не чакаше, та гражданска война и разпад на САЩ ли, сега пък за Израел се притеснил, руzzчо рушляка.
Ай бедолага! У тебя щаньl не держать, петухчо, у тебя яйца неть! Девочка кадьlровская. Почему не уедешь у твоя про. раная родина - парашистан.
Аве фантазьoр женствен, армията ви е гомосекшуълСпинясала бе убл. док.
У
3.
Хахахах
02.10.2024 20:24:30
2
5
Коледата започна по-рано за инцестните, гнусни, богоизбрани свине!
2.
Ха ха
02.10.2024 20:12:48
3
8
Митове и легенди разпространявани от платени Масови медии...
1.
Мда
02.10.2024 20:10:09
5
5
Забравете за Библията, геьовете в ЕУ са се надупили и прегърнали корана.
Стига с тая апокрифна книга, гледайте и коментирайте корана, повелята на евроатлантиците
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Тежка катастрофа с гранични полицаи до бургаското с. Маринка, има ранени Извънредно! Тежка катастрофа с гранични полицаи до бургаското с. Маринка, има ранени Пострадалите са от дневната смяна в Малко Търново и са се придвижвали със стар джип Роувър, „засякла“ ги е жена-шофьор Кола "паркира" вертикално след удар Кола "паркира" вертикално след удар Снимка от инцидента, завършил само с материални щети, без пострадали, стана хит в социалните мрежи Ожесточени боеве между израелски войници и "Хизбула" в Ливан (ВИДЕО) Ожесточени боеве между израелски войници и "Хизбула" в Ливан (ВИДЕО) Повече от 150 обекта на шиитската групировка са били унищожени Севим Али: Нека цяла България да види, че когато кажат Бургас, става въпрос за едно ДПС – автентичното на д-р Ахмед Доган Севим Али: Нека цяла България да види, че когато кажат Бургас, става въпрос за едно ДПС – автентичното на д-р Ахмед Доган Пълна зала в Руен посрещна кандидатите за народни избраници от Алианса за права и свободи с №13 в бюлетината  Шофьор с 2,37 промила блъсна патрулка и се опита да избяга Шофьор с 2,37 промила блъсна патрулка и се опита да избяга Полицейските служители извършвали рутинна проверка на друг водач.  Румен Радев свиква извънредно заседание заради конфликтите в Близкия изток Румен Радев свиква извънредно заседание заради конфликтите в Близкия изток Съветът за национална сигурност ще обсъди случващото се между Израел, Иран и "Хизбула" Иван Костов призна, че приемането ни в ЕС се свежда до усвояване, което е синоним на грабеж Иван Костов призна, че приемането ни в ЕС се свежда до усвояване, което е синоним на грабеж  Евроатлантизъм пък е клише, изпразнено от съдържание, коментира бившият премиер Музиканти бягали в Разград при Левон Манукян за високи заплати, контролът бил невъзможен Музиканти бягали в Разград при Левон Манукян за високи заплати, контролът бил невъзможен  Министър Тодоров говори за схема, но не знае в чий джоб са отивали парите 80 българи евакуирани от Ливан с правителствения самолет 80 българи евакуирани от Ливан с правителствения самолет  За по-малко от 48 часа той прибра в България общо 169 души  Дете забило молив във врата на съученик в Бургас, твърдят родители Дете забило молив във врата на съученик в Бургас, твърдят родители Не е вярно, не е забил молива, а само го е одраскал, всички го нападат, защото пуснах жалба заради това, че детето ми бе набито в училище, твърди майката
"Смърт на САЩ" и "Смърт на Израел" крещяха в парламента в Иран "Смърт на САЩ" и "Смърт на Израел" крещяха в парламента в Иран Днес върховният лидер на Иран Али Хаменей направи изказване по повод нападението от 1 октомври След 10 г. в Южна Корея: Дезертьор открадна автобус, за да се върне в Северна След 10 г. в Южна Корея: Дезертьор открадна автобус, за да се върне в Северна След като полицията го хванала, той казал, че има много неплатени сметки Сезонът на вирусите започна, идва ковид, "Тайланд" и "Виктория" Сезонът на вирусите започна, идва ковид, "Тайланд" и "Виктория" Изкарва се за три, четири дни. С типичните симптоми - отпадналост, температура, кашлицата е много подчертана и се задържа по-дълго, обясни главният държавен здравен инспектор 7 г. затвор за ченгето Борис Борисов, обирал трупове в Канада 7 г. затвор за ченгето Борис Борисов, обирал трупове в Канада Българинът прибира часовници и кредитни карти от жертви на убийства Стрелба и по израелското посолство в Швеция , няма пострадали Стрелба и по израелското посолство в Швеция , няма пострадали Шведската полиция отбеляза, че информацията сочи, че сградата на посолството е била засегната от изстрели Руслан Трад: Едва ли САЩ ще атакуват директно Иран Руслан Трад: Едва ли САЩ ще атакуват директно Иран Анализаторът към Атлантическия съвет очаква US армията да подпомогне Израел Военни бази на Израел поразени от ирански ракети, 20 самолета F-35 изгорели Военни бази на Израел поразени от ирански ракети, 20 самолета F-35 изгорели Газова платформа се запали край Ашкелон, поразени са и голям брой танкове в района на Нецарим Извънредно! Отмъщението на Иран: Дъжд от ракети към Израел, звучат сирени по тревога Извънредно! Отмъщението на Иран: Дъжд от ракети към Израел, звучат сирени по тревога В Тел Авив бяха заснети падащи ракети - част от тях удрят града, други са прихванати от ПВО на страната Купи остров на приятелката си, за да се разхожда тя по бански Купи остров на приятелката си, за да се разхожда тя по бански Той струвал 44 млн. евро Клуб „Чанове“ празнува рожден ден с надиграване на пл. „Тройката“ Клуб „Чанове“ празнува рожден ден с надиграване на пл. „Тройката“ Събитието няма състезателен характер, а има за цел популяризиране на българския танцов фолклор и дейността на клуба в града. Клуб по български народни танци „Чанове” е създаден през 2005г. в гр. София от Милена и Костадин Господинови
Владимир ЧУКОВ, арабист Владимир ЧУКОВ, арабист Бенямин Нетаняху е човек с 9 живота Виц на деня Виц на деня - Какво е общото между жената и мотокара?
- Ако и двете ги няма разтоварваш на ръка!
Виц на деня Виц на деня - Защо мазохистът си признава всичко по време на мъчения?
- От благодарност!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добър съпруг е този, който винаги се старае жена му да не остава без сол, захар и олио...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори