×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • От днес БНБ сваля основния лихвен процент на 3,43 на сто
  • 1 октомври – Световен ден на музиката, архитектурата и възрастните хора
  • Клане в Шанхай: 37-годишен мъж уби трима и рани 15 при атака с нож
  • С две премиери стартира новият театрален сезон в Сатирата
  • Чуждестранен кораб напада виетнамски рибари край Параселските острови
  • The Economist: Украйна губи войната, Зеленски пренебрегва реалността
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас е на първо място у нас по прираст на населението за 2023 г., темпът на растеж изпревари Пловдив и Варна


Бургас е на първо място у нас по прираст на населението за 2023 г., темпът на растеж изпревари Пловдив и Варна
В кв.Мадика (в кадъра), кв.Хоризонт, в разширението на Сентръл парк в посока "Елкабел" и в зона Д на Меден рудник новостроящите се хиляди кв.м жилищни площи се продават още на скица
01 Октомври 2024, Вторник, 17:20 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ Видео с дрон Иван КОЛЕВ

Трябва да се направи всичко възможно тези хора да се интегрират трайно на пазара на труда, тъй като бизнесът има дефицит на работна ръка, предупреждават специалистите по демография 

За пръв път от 38 години насам демографската криза в страната изглежда преодоляна, като Бургаска област е на водещо място по прираст на населението за 2023 година, става ясно от отчета за изпълнението на Националната стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030).

Докладът е публикуван от Министерството на труда и социалната политика и показва тенденция, при която населението (6,445 млн. души към 31 декември 2023 г., б.а.) е спряло да намалява. За цялата 2023 година спадът е едва 0,3 %.

С 43 809 души е намаляло населението на България през 2023 година по индикатор естествен прираст – разликата между новородените и починалите, но през този период са се завърнали 56 807 имигранти от държави, намиращи се предимно в Западна Европа, заселили са се трайно пришълци от зоната на военните действия в Украйна.

Най-голям дял на новодошлите и регистрирани у нас е от съседна Турция, заради съсипващата ги инфлация – цели 25 %. Заради това Кърджали е и национален първенец по показател „прираст на населението“. На второ място сред трайно установилите се са украинците - 17,54 % или 9 657  души, а на трето са руснаците - с 5 680, сочи докладът.

Мнозинството от тях са предпочели град Бургас пред Варна за свой нов дом чрез трайно установяване. Това съревнование досега винаги е било в полза на Варна, най-малкото заради по-малката отдалеченост, по-добра комуникация, в т.ч. и целогодишноработещо летище, по-добра среда за бизнес. Привлекателните условия в Бургас са и една от основните причини за нарасналото население по Южното Черноморие като цяло. За последната година се отчита ръст от 1,5 % в Бургаска област, което според експерти по демографска политика е висок показател. В почти всички останали области в държавата данните по този показател са отрицателни, напр. в двете големите области Пловдив и Варна ръстът е добър и е съответно – 0,3% и  0,8 %. Заселените в Бургас украински и руски граждани са повече, отколкото във Варна, което е свидетелство за предоставяне на по-добри услуги като начало, на качествени условия за живот, доходна работа, възможност за отглеждане и дете - здравеопазване и образование. В Бургас, за разлика от повечето общини, не се налага бежанците от бойните действия в Украйна да бъдат подпомагани от местната власт за на-необходимото.

„Трябва обаче да се направи всичко възможно, за да може тези хора да се интегрират трайно на пазара на труда, тъй като бизнесът има дефицит на работна ръка. Това е един от факторите, които пречат за привличане на инвестиции в региона. Интегрирането им ще бъде от полза за икономиката на Бургас и областта“, коментира новото предизвикателство, пред което е изправена местната власт в Бургас доц. Георги Бърдаров, демограф и университетски преподавател.

Той е категоричен, че бизнесът изпитва недостиг не само за висококвалифицирани кадри, но и за работници.

Прирастът през 2023 г. за повечето области е отрицателен

Прави впечатление, че Югоизточен район за планиране, в който влизат Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора, отчита като цяло спад на населението, заради не така благоприятните данни за останалите три области.

Бургас е в челната тройка и по друг важен показател – дял на жителите с възраст под 15 години (14,9 %), което означава бързо възпроизводство и подмладяване на населението. До голяма степен това се дължи на високото ниво на основното и средното образование, най-вече в града Бургас и близките населени места в общината, където за 10 години се обнови цялата материално-техническа база, привлечени с добри условия на труд и заплащане са млади просветни кадри от други райони, внедрени са иновативни методи за обучение. Резултатите са налице от статистически данни на МОН за успеваемостта на учениците, което също е мотив за младите семейства да търсят постоянно жителство в Бургас. Основната цел в дългосрочен план обаче е развитието на висшето образование със строеж на най-големия у нас студентски кампус и привличането на факултети от водещи столични вузове.

Тенденцията за намаляване на възрастта на населението е нагоре и поради издигащата се буквално с часове детска болница, каквато в България все още няма. Пускът й в експлоатация се очертава за средата на 2025 г. и това ще изпревари почти с цяла година срокът за предаване на оборудвания обект по строителни книжа.

За Бургас под средния за страната са е и показателят за население с възраст над 65 години – 22,5 % при средно 23,8 %  в национален план. За ЕС този коефициент е 21,3 %.

По показател младо население водят шест области, сред които и Бургас, най-застаряващи са Видин и Габрово

Превръщането на Бургас в притегателен център за украинци, руснаци и нашенци от турски произход, които са работили и живели навън досега, а не само от южната ни съседка, е един от факторите, които доведоха до бум в строителството на жилищни площи - процес без аналог като темп в бранша в национален мащаб. Брокерите на недвижими имоти отчитат, че повечето от апартаментите се продават „на зелено" - още докато проектът на сградите се презентира на клиента във вид на скица. Средната цена за 1 кв.м жилищна площ в оформящите се бъдещи квартали е 1200 евро на тапа.  Изграждат се два изцяло нови жилищни комплекса  – „Хоризонт“ (западно от ж.к.“Изгрев“) и „Мадика“ (зад общежитията на университет „Проф. д-р Асен Златаров" в посока АМ"Тракия"). Развива се зона Д на жк "Меден рудник", която ще е с различна визия от обичайното за тази част на града, имотите ще са и по-скъпи заради панорамната гледка към морето и езерото Вая.

Общината и държавата работят по стратегическия проект за Южен обход на най-големия у нас жилищен комплекс Меден рудник с 62 хил.жители, който ще свърже бул."Ал.Г.Коджакафалията" с главния път Бургас-Созопол. Вижте визуализацията:

Южният обход на Меден рудник тръгва близо до небостъргача в посока с.Твърдица,
 и излиза на главния път към Созопол, малко след бензиностанция Лукойол

Заснетото по-долу видео с дрон е от днес и обхваща зоната със строителство около бурноразвиващия се иновативен комплекс Сентрал парк, както и бъдещия кв."Мадика" зад университет "Проф.д-р Ас.Златаров" и болница "Сърце и мозък".

За отбелязване е, че Сентрал парк предстои да се разшири до самото кръгово кръстовище "Трапезица" с различни по ценово образуване затворени комплекси и сгради, сред които ще има и с луксозно изпълнение. Населението на града се е увеличило и с преселници от обезлюдяващи се райони на страната, предимно млади семейства, които не виждат бъдеще за децата си.

Най-много са новодомците, идващи от Хасковска, Сливенска и Ямболска области. Има ръст на покупката на луксозни жилища с цел инвестиция от страна на чужди граждани - предимно руснаци и украинци. Най-характерни за миналата 2023 г. обаче са инвестиционните вложения в недвижими имоти на българи, работещи за водещи международни компании. Това са наши висококвалифицирани кадри, намиращи се трайно в чужбина.   

От Националния статистически институт отчитат, че броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в област Бургас през второто тримесечие на годината е 134 с общо 1027 жилища. За този период разрешения за строеж са получили 167 жилищни сгради с 1159 жилища или 124 хиляди кв.м. РЗП, дадени са разрешения за строеж и на още 45 сгради за бизнеса и промишлеността с РЗП от 32 хил.кв.м. Преобладаваща част от тях са в Бургас. В третото и четвъртото тримесечие на 2023 г. скокът вече е двоен по данни от Кадастъра.

 

 

 


В категории: Политика , Животът


България Всички новини
Бургас е на първо място у нас по прираст на населението за 2023 г., темпът на растеж изпревари Пловдив и Варна Бургас е на първо място у нас по прираст на населението за 2023 г., темпът на растеж изпревари Пловдив и Варна Трябва да се направи всичко възможно тези хора да се интегрират трайно на пазара на труда, тъй като бизнесът има дефицит на работна ръка, предупреждават специалистите по демография  НАП и „Джуниър Ачийвмънт“ повишават нивото на финансова и  данъчна грамотност сред младежите НАП и „Джуниър Ачийвмънт“ повишават нивото на финансова и данъчна грамотност сред младежите Изпълнителните директори на Агенцията – Румен Спецов и на Фондацията – Милена Стойчева подписаха споразумение за сътрудничество Прокурори от Районна прокуратура-Бургас разясниха функциите на държавното обвинение пред ученици от български училища в ирландските градове Дъблин и Тъламор Прокурори от Районна прокуратура-Бургас разясниха функциите на държавното обвинение пред ученици от български училища в ирландските градове Дъблин и Тъламор Прокурорите Гинка Чинова, Валя Диамандиева и административният ръководител на Районна прокуратура-Бургас, прокурор Мария Маркова разказаха за мястото на прокуратурата в съдебната власт Румен Радев: Заводът за бронирани автомобили в Бургас e пример как инвеститор и Община постигат нещо значимо Румен Радев: Заводът за бронирани автомобили в Бургас e пример как инвеститор и Община постигат нещо значимо Инвестицията е за над 20 милиона лева и ще осигури повече от 300 работни места Появи се гола в кухнята Появи се гола в кухнята Виктория от "Ергенът 3"  е по бельо и престилка, но всичко е на показ и не остана нищо на мъжкото въображение Мият столичните трамваи с ракия, общински съветници се възмутиха Мият столичните трамваи с ракия, общински съветници се възмутиха Слагам ракия във водата и прозорците стават уникални, обяснява чистачката  Президентът назначи Любомир Каримански в управата на БНБ Президентът назначи Любомир Каримански в управата на БНБ Изпълнението на указа Радев възлага на управителя на банката. Указът носи дата 30 септември По тези рецепти става най-вкусното мезе за ракията По тези рецепти става най-вкусното мезе за ракията Каквито и туршии да решите да правите, избирайте само качествени, здрави и не загнили зеленчуци Спипаха дрогиран шофьор на Мерцедес от Вресово Спипаха дрогиран шофьор на Мерцедес от Вресово Водачът е задържан за срок до 24 часа, а автомобила е иззет Арестуваха 17-годишен наркодилър в Бургас Арестуваха 17-годишен наркодилър в Бургас Младежът е настанен в Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни в Бургас
Клуб „Чанове“ празнува рожден ден с надиграване на пл. „Тройката“ Клуб „Чанове“ празнува рожден ден с надиграване на пл. „Тройката“ Събитието няма състезателен характер, а има за цел популяризиране на българския танцов фолклор и дейността на клуба в града. Клуб по български народни танци „Чанове” е създаден през 2005г. в гр. София от Милена и Костадин Господинови Льо Пен отива на съд заради злоупотреба с еврофондове Льо Пен отива на съд заради злоупотреба с еврофондове Не сме нарушили никакви правила, заяви трикратната кандидатка за президент на крайнодесния "Национален сбор" Тя е първата чалга певица Тя е първата чалга певица Тони Дачева е основоположник на този жанр, аз съм след нея, каза Глория  Най-често купуват апартаменти от 85 кв.м Най-често купуват апартаменти от 85 кв.м Младежи предпочитат едностайни за първия си дом Никога не допускайте тази грешка при шофиране Никога не допускайте тази грешка при шофиране Не карайте на изпарения  Защо го уволниха Защо го уволниха Аржентинецът пак изпуснал юздите в отбора и играчите му се качили на главата Ще се превърне ли "Тревожност" в хит Ще се превърне ли "Тревожност" в хит В България човек отива на лекар, когато вече здравословните му проблеми наистина са се влошили На 81 години е, но ще се бори за Мис Вселена На 81 години е, но ще се бори за Мис Вселена Чой Сун Хуа реши да участва в конкурса Мис Вселена Корея, след като организаторите на събитието премахнаха възрастовите ограничения, приложими за участниците След 140 години: край на въглищата във Великобритания След 140 години: край на въглищата във Великобритания Великобритания става първата индустриална нация без въглища Показа колко е красива, но нямате шанс с нея - гадже е на много богат футболист Показа колко е красива, но нямате шанс с нея - гадже е на много богат футболист 30-годишната инфлуесърка качи в профила си няколко горещи и провокативни снимки и клипчета от поредната си скъпарска почивка, като на преден план изпъкнаха сочните ѝ гърди, както и сладкото ѝ дупе
Владимир ЧУКОВ, арабист Владимир ЧУКОВ, арабист Бенямин Нетаняху е човек с 9 живота Виц на деня Виц на деня Между габровци: - Ако не ми върнеш парите, ще кажа на всички на които дължиш, че си ми ги върнал! Виц на деня Виц на деня Кой е най-тъжният човек на света? - Катаджията... който наблюдава Формула 1. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако трети пореден ден не ти се работи, значи е сряда.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори