×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Иран изненадващо мълчи за ескалацията в Ливан


Иран изненадващо мълчи за ескалацията в Ливан
За разлика от предишни израелски атаки, този път Техеран не се закани да отмъсти и това е повече от странно
28 Септември 2024, Събота, 11:12 ч.
Автор: Флагман.БГ

Това има шанс да отслаби позициите на Техеран в региона

Иран от години използва остра реторика по адрес на Израел - заклетия си враг след Ислямската революция от 1979 г. Еврейската държава от своя страна не спира да отправя предупреждения за предполагаемите намерения на Техеран и да нанася въздушни удари по ирански цели в съседни страни. Но когато Близкият изток пламна на 7 октомври с атаката на "Хамас" срещу Израел, Иран така и не се намеси решително в подкрепа на палестинско ислямистко движение, което иначе поддържа, предва БТА.

За тази сдържаност несъмнено допринесе позицията на САЩ, които не само отправиха изрично предупреждение към Техеран, но и разположиха в региона допълнителни сили, включително два самолетоносача. При това Вашингтон потвърди непоколебимата си подкрепа за Израел въпреки някои критики по адрес на своя близък съюзник в Близкия изток.

Малко хронология

Освен това очакваният с огромни опасения от целия свят ирански отговор на израелския удар по консулството на страната в Дамаск на 1 април тази година, при който бяха убити висши ирански военни, определено не сбъдна най-лошите сценарии. Почти всички дронове и ракети, изстреляни от Иран, бяха прехванати от Израел, който от своя страна се отчете с прецизен удар по ирански радар в Исфахан.

След това напрежението по оста Иран-Израел поутихна до обичайното равнище до убийството не къде да е, а в Техеран, на лидера на "Хамас" Исмаил Хания на 31 юли. Иран обвини за покушението Израел и се закани да отмъсти, но все още не е дал своя отговор - два месеца по-късно.

Впрочем само ден преди гибелта на лидера на "Хамас", Израел уби при въздушен удар високопоставен военен командир на друго свързано с Иран движение в региона - "Хизбула" в Ливан. "Хизбула" се зарече да отмъсти, но в крайна сметка отново като че ли се повтори сценарият от април. Подобно на своя ментор Иран, ливанската групировка по-скоро "се отчете" с масиран обстрел миналия месец по Израел, който обаче показа, че има военно превъзходство.

Междувременно обстрелът от страна на "Хизбула" по Северен Израел в подкрепа на "Хамас" продължи на практика всеки ден. На 17 септември израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че завръщането по домовете им на евакуираните местни жители вече е сред военните цели на неговото правителство. И тогава се надигна вълна от смъртоносни атаки срещу "Хизбула", започнала с два дни на експлозии в Ливан, причинили десетки жертви. Последва кампания на въздушни удари, за да се стигне до вчерашната атака срещу централата на ливанската групировка в едно от южните предградия на столицата Бейрут, които са неин бастион.

Как реагира Иран?

Засега Иран проявява сдържаност въпреки на практика най-тежките удари по "Хизбула" от нейното създаване преди повече от четири десетилетия.

Показателно е, че ден след като Израел уби при въздушен удар в южно предградие на Бейрут на 20 септември командващия елитното подразделение на ливанската групировка "Ар Радуан" Ибрахим Акил, иранският министър на външните работи Абас Арагчи подчерта, цитиран от ДПА, че страната му не планира да отмъсти директно за неговата гибел. Арагчи осъди убийството, но многозначително добави, че "инцидентът е работа на "Хизбула", която със сигурност ще даде подходящ отговор".

Израел пресича "червените линии" на Иран и ситуацията става сериозна, предупреди Али Лариджани, старши съветник на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, цитиран от Ройтерс.

Лариджани говори след масираните удари по Бейрут вчера. Той обаче не навлезе в детайли и не спомена за конкретни ответни мерки.

За сметка на това израелският премиер бе повече от лаконичен от трибуната на ООН вчера. Израел ще отвърне на Иран, ако бъде атакуван, даде да се разбере Нетаняху, като едновременно с това обеща да продължи войната в ивицата Газа, обобщава Националната новинарска агенция (ННА) на Ливан.

"Няма място в Иран, което дългата ръка на Израел да не може да достигне, и това важи за целия Близък изток", предупреди Нетаняху, цитиран от специален пратеник на БТА в Ню Йорк.

От трибуната на ООН иранският външен министър, цитиран от Франс прес, осъди "скандалните заплахи" на израелския премиер, но отново не спомена за конкретен отговор или мерки.

Дилемата пред Иран

Иран е изправен пред дилема дали да прояви сдържаност или да отмъсти за атаките срещу своя съюзник "Хизбула", коментира в тази връзка Би Би Си.

Когато иранският президент произнесе във вторник своята реч по време на общополитическите дебати в рамките на 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, той разкритикува войната на Израел в Газа и предупреди, че неговите атаки срещу Ливан не може да останат без отговор. Пезешкиан, който беше избран през юли, обаче възприе по-помирителен тон от своите твърдолинейни предшественици, като избегна реториката за унищожаване на най-големия враг на Ислямската република, обобщава на своя сайт британското обществено радио и телевизия.

Нещо повече, Пезешкиан изрази готовност да възобнови преговорите със Запада за иранската ядрена програма.

В Иран реалната власт е съсредоточена в ръцете на върховния лидер и елитния Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР), а не на президента, посочва Би Би Си, но отчита "необичайна сдържаност" в иранската реторика като цяло. Трябва да се отбележи, че в сряда аятолах Хаменей също не спомена за никакви планове за отмъщение, нито отправи заплахи към Израел - нещо, което е доста необичайно за него.

В резултат много твърдолинейни консерватори в Иран започват да се тревожат от липсата на действия, в момент, когато Израел атакува "Хизбула" - най-близкия и дългогодишен съюзник на страната им.

Иран въоръжава, финансира и обучава както "Хамас", така и "Хизбула". Иранското ръководство разчита на ливанската групировка, гледайки на нея като на основен възпиращ фактор, който да предотврати директни израелски атаки срещу Ислямската република, отбелязва Би Би Си.

Иран е основният доставчик на оръжията, които "Хизбула" може да използва срещу Израел, особено на модерни ракети и безпилотни самолети. По данни на САЩ отпреди Техеран също така предоставя на групировката до 700 милиона долара годишно.

Показателно е, че иранският посланик в Бейрут Моджтаба Амани пострада сериозно миналата седмица при една от експлозиите на пейджъри, използвани от "Хизбула" за комуникации.

За разлика от предишни израелски атаки, този път Иран не се закани да отмъсти.

Бивш командир от КГИР впрочем каза пред Би Би Си, че многократните заплахи срещу Израел, които не са били последвани от действия, са намалили доверието в елитните ирански сили както в страната, така и сред поддържаните от тях групировки в чужбина.

Ислямската република се намира в рискована ситуация. Тя се безпокои, че евентуално нападение срещу Израел може да предизвика военен отговор от страна на САЩ, въвличайки Иран в по-широк конфликт, отбелязва Би Би Си.

Предвид икономическата слабост, причинена от наложените от Вашингтон санкции, и продължаващите вътрешни вълнения, потенциален американски удар по КГИР може да отслаби допълнително силите за сигурност - нещо, което е възможно да насърчи противниците на властта отново да се надигнат. От друга страна, обаче, ако Иран се въздържи от пряка намеса в конфликта на "Хизбула" с Израел, има риск това да бъде възприето от други съюзнически милиции в региона като сигнал, че по време на криза Ислямската република може да даде приоритет на собственото си оцеляване и интереси пред техните. А това може да отслаби влиянието и съюзите на Иран в региона, пише в заключение Би Би Си.


В категории: Политика


Флагман.БГ Мамят ни с вода и сол вместо със сирене Мамят ни с вода и сол вместо със сирене 28/09/2024, Събота 17:40 1
Флагман.БГ Ало измамници я тормозят Ало измамници я тормозят 28/09/2024, Събота 16:40 0
Флагман.БГ Премести се в Тексас Премести се в Тексас 28/09/2024, Събота 15:40 0
4
Коментара по темата
4.
Мълчат
28.09.2024 15:01:34
1
3
Мълчат защото се насеаха
3.
Една мъдрост от бачо ви
28.09.2024 13:44:53
3
3
Когато някой дава крачка назад не е задължително да отстъпва, може да се засилва.
Работа отива към военен конфликт, който няма да затихне през следващите 10 години. Лошото е че е на религиозна основа и ще е с фатални последици за обикновените християни и мюсюлмани
2.
Xoxo
28.09.2024 11:51:20
6
0
This will only bring to the next Eskalation.The victims are the civilians who Lose their roof over head and lives.
1.
;)
28.09.2024 11:40:11
12
4
Абе те и талибаните уж бяха дрипави пещерни човеци и не отговаряха и след няколко години директно атакуваха Ню Йорк и Пентагона. Има една турска поговорка, крачка назад не винаги значи отстъпление, може и да е засилка.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Социолог: Трудно ще се формира кабинет, нужни са 3-4 партии, за да има стабилно мнозинство Социолог: Трудно ще се формира кабинет, нужни са 3-4 партии, за да има стабилно мнозинство Новото ръководство на БСП е по-склонно да участва в коалиционно управление, смята Евелина Славкова Започва ударен ремонт на централните улици в Созопол Започва ударен ремонт на централните улици в Созопол Ремонтът обхваща улиците "Вихрен", "Мусала", "Рила" и "Люлин" Мамят ни с вода и сол вместо със сирене Мамят ни с вода и сол вместо със сирене Потребители и млекопреработватели искат ясни мерки за защита на качествената храна Бърза и вкусна рецепта: Есенен омлет с картофи Бърза и вкусна рецепта: Есенен омлет с картофи Чудесна идея за вкусно изкушение Ало измамници я тормозят Ало измамници я тормозят Звънят й посред нощ от всички краища на Европейския съюз, не смее да си вдигне телефона Честито на софиянци, ще плащат за винетки за Околовръстното Честито на софиянци, ще плащат за винетки за Околовръстното Спор между Столичната община и АПИ може да наложи поредния абсурд - магистралните стикери да са нужни и в града Премести се в Тексас Премести се в Тексас Спрях да мързелувам, запалих се по фитнеса и здравословното хранене, споделя в мрежата Мис България Д-р Николай Брънзалов е новият председател на Българския лекарски съюз Д-р Николай Брънзалов е новият председател на Българския лекарски съюз От съсловната организация го избраха с 252 гласа Противоуставно д-р Меджидиев еднолично посочил делегатите на Събора на БЛС от Софийската колегия Противоуставно д-р Меджидиев еднолично посочил делегатите на Събора на БЛС от Софийската колегия Ако бъде избран за председател на БЛС, той ще продължи да защитава определени интереси, но не и тези на лекарите, казва председателят на контролната комисия на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов България пак е „лидер” в Европа - по най-малко работещи от вкъщи България пак е „лидер” в Европа - по най-малко работещи от вкъщи Едва 2.8% от запитаните у нас са посочили, че в последната година са работили дистанционно
Турция и Германия спорят за дюнера, ЕК се намеси Турция и Германия спорят за дюнера, ЕК се намеси Турция поиска преди време от Европейския съюз защитен статут за дюнер кебапа, тъй като рецептата на популярното в Германия ястие, се различава значително от традиционния вариант "Хизбула" потвърди смъртта на Хасан Насрала "Хизбула" потвърди смъртта на Хасан Насрала Израел съобщи по-рано за ликвидацията на лидера на организацията Кашпировски се завърна Кашпировски се завърна На първата сесия са отишли 300 души, които не само са могли да „поздравят“ именития феномен, но и да си купят стоки, произведени под марката Kashpirovsky - торби със сол, които имали „мощен психологически ефект“ Осъдиха го на 865 години затвор Осъдиха го на 865 години затвор Магистратите бяха безжалостни към строителя на рухналата сграда, в която згинаха 96 човека Спаси новото предаване на Маги Халваджиян Спаси новото предаване на Маги Халваджиян Добре, че е Рачков Умира от глад Умира от глад Едва се изхранва в Игри на волята Култов висаджия, братовчед на Васко Илиев, не може да си плати парното Култов висаджия, братовчед на Васко Илиев, не може да си плати парното Топлофикация е запорирлала сметките на фирмата му Влиза в хитово предаване на Нова тв Влиза в хитово предаване на Нова тв Галена ще е част от Пееш или лъжеш Няма шанс да подкрепим кабинет с мандата на ГЕРБ, зарече се Асен Василев Няма шанс да подкрепим кабинет с мандата на ГЕРБ, зарече се Асен Василев Само ПП два пъти успя да направи правителство, похвали се съпредседателят на партията Плеймейтката Дениз Хайрула от "Ергенът" се кандидатира за депутат от листата на Пеевски Плеймейтката Дениз Хайрула от "Ергенът" се кандидатира за депутат от листата на Пеевски Самата Дениз все още не е коментирала новите си политически амбиции, но така или иначе ще бъде истинска изненада, ако тя изобщо успее да влезе в следващия парламент
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Законите у нас не могат да зависят от телефонни обаждания Виц на деня Виц на деня - Как спиш нощем, като знаеш, че има хора, които те мразят?
- Спя без гащи, за да ми е по-лесно да ме целуват...
Виц на деня Виц на деня - Ако беше по хубав, щях да дойда на среща.
- Ако бях по хубав, щях да поканя сестра ти!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мили деца, учете! Вие сте бъдещето на Германия, Великобритания и Щатите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори