×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Изключително опасният ураган "Хелън" достигна американския щат Флорида
  • 27 септември 1529 г. Сюлейман Великолепни обсажда Виена
  • Стартира предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври
  • МВР представя мерките за изборите
  • Според астролозите днес е Ден на мързела - ден на пасивност, усамотение и покой
  • Кейт Мидълтън и Чарлз III водят тайни преговори за завръщането на принц Хари в кралското семейство
  • От 12° до 33° през следващите дни
  • Хороскопа си за деня вижте тук
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

България пак е „лидер” в Европа - по най-малко работещи от вкъщи


България пак е „лидер” в Европа - по най-малко работещи от вкъщи
Карта със статистическите данни показва много любопитни тенденции по този показател, Европа условно е разделена на две линии - юг-север и изток-запад
27 Септември 2024, Петък, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Едва 2.8% от запитаните у нас са посочили, че в последната година са работили дистанционно

Под 3 на 100 от запитаните българи в мащабна анкета, провела се в страните от Европейския съюз, съобщават, че обикновено или понякога са работили от вкъщи през изминалата 2023 г. Така страната ни отново повежда негативна статистика в ЕС, отново заедно с Румъния, където процентът е само малко по-висок (около 3.3%).

Този показател е любопитен, защото колкото по-висок е той в дадена страна, толкова това говори за по-развита икономика и дигитализация на процесите. Ниският процент на работещи от вкъщи хора у нас съответно е индикатор, че България изостава в тези процеси. По стара „традиция” работодателите у нас настояват подчинените им да се явяват в офисите на фирмите по една или друга причина. Нещо повече - докато на запад активно се говори за хибриден работен ден и 4-дневна работна седмица, тук тези принципи дори не са и мираж.

По време на пандемията имаше наченки дистанционната работа да се превърне в норма, но още щом „първата вълна” отмина през януари 2021 г. срещите в Zoom и домашния офис станаха просто спомен. Това не е така в развитата част на Европа.

Статистиката посочва, че Нидерландия е страната, където най-много хора са работели от вкъщи през изминалата година - повече от половината. От картата, изработена от statista по данни на "Евростат", се откроява и ясна тенденция.

Страните от бившия социалистически блок под влиянието на СССР - пряко и непряко - са най-нерешителни да пуснат работниците си вкъщи. В същото време освен изток-запад, се вижда и ясна друга линия - юг-север. Видно от нея, дори страни, които не са били под съветско влияние до края на миналия век, са по-консервативни откъм дистанционното работене. Така например Гърция (7.4%), Италия (12.0%), Испания (14.2%) и Португалия (17.7%) - все държави с топъл и мек климат, са под средното ниво за Европейския съюз (22.2%).

Любопитна е ситуацията с Германия, която до 1989 г. бе разделена на две след Втората световна война. Там работната етика е съвсем различна от останалите държави в Съюза и въпреки съветското влияние се вдига над средното ниво с 23.4%. Това донякъде съответства на линията юг-север, според която колкото по-студен е климата, толкова повече работодателите са склонни да отпускат дни за работа от вкъщи.

Ясен пример за това е Скандинавието, където няма държава, която да пада под 40% по този показател. Любопитна е ситуацията с Франция, Ирландия и Дания, където нормите са над 30-35%. Това обаче очертава и друга тенденция - по политическа линия. Видно от картата, страните където има либерални правителства и лява форма на управление са най-пригодни за работа от вкъщи. В контраст - тези с по-консервативни убеждения са против.

 


В категории: Бизнес


4
Коментара по темата
4.
И по-добре!
27.09.2024 23:08:23
0
0
В САЩ програмистчетата така си ДОвкараха автогола! Аутсорсването бездруго беше почнало отдавна, но през последните години шефовете им окончателно се убедиха, че щом някой си може да работи от Майна Си, САЩ, същият може да работи и от Индия и всякакви си други майни, но за много по-малко пари. Е, нашите може би в момента са печеливши, като тези в Индия, но дълбаенето на дъното е безкрайно. Във всеки един момент когато се намери още по-евтин труд някъде, ще им дръпнат чергата изпод крачетата. Всъщност ще е много забавно, защото много наглеят снобарчетата! То бива бива хвалби и изхвърляне, но те са сметнали, че боговете им са братя, а са хем безумно некадърни, хем вече и скъпи.
3.
Бай Люксембургски
27.09.2024 22:06:45
0
0
Ами при тая огромна администрация (гласоподаватели на определена партия) как мислите- дали е изгодно да има електронно правителството или цял ден да изтягат по бюрата. Томито Дончевия щеше да го направи и да е готово още през 2018 г. (така обещаваше), похарчи стотици милиони от ЕС, но и досега все още всичко е с хартии и разнасяне на документи. Базата данни на отделните институции се пазят ревниво от другите и достъпа се осъществява след сложни комуникации. Българските шефове не гледат да се работи добре (работата не е заек да избяга-бълг. поговорка), а имат за цел да командват и властват, а как ще властваш над един човек който си е у дома и всеки може да ти чуе приказките.
2.
Сарая
27.09.2024 21:30:27
0
9
Бай Ганьо бизнесмена иска да си гледа хората които осигурява на минимална и ги кара да работят извънредни !
Рейшле
1.
Хосе
27.09.2024 21:10:03
4
5
Българите са достатъчно мързеливи и нископродуктивни в офисите, какво остава като са си вкъщи
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
България пак е „лидер” в Европа - по най-малко работещи от вкъщи България пак е „лидер” в Европа - по най-малко работещи от вкъщи Едва 2.8% от запитаните у нас са посочили, че в последната година са работили дистанционно Ето ги Папирито и сина му Ангел - арестуваните с пико и амфети в кв. Победа Ето ги Папирито и сина му Ангел - арестуваните с пико и амфети в кв. Победа При спецакцията бе намерено солидно количество дрога, вероятно фамилията се е подготвяла за разпространение на стоката Наистина ли „ще загубим“ няколко милиарда, г-жа Петкова? Наистина ли „ще загубим“ няколко милиарда, г-жа Петкова? Разбира се пак става въпрос за „Зелена сделка“ на брюкселския идиотизъм, а не за изхвърлени на улицата миньори и обезлюдени градове и села Румънските туристи – спасители на летния сезон у нас Румънските туристи – спасители на летния сезон у нас А недалновидните ни политици искат да строят магистрала от Русе от Гърция Добра новина за Созопол! Ще ремонтират улици в Новия град Добра новина за Созопол! Ще ремонтират улици в Новия град Общината влиза веднага след ВиК, ще ги асфалтира и облагороди  Спортният талант Алекс накара световния кик бокс да говори за Камено Спортният талант Алекс накара световния кик бокс да говори за Камено 13-годишният Алекс Жеков грабна купата след 5 безапелационни победи на ринга в категория лайт контакт   Делото на убиеца, разчленил русенската аптекарка, се гледа в най-висшия съд Делото на убиеца, разчленил русенската аптекарка, се гледа в най-висшия съд В момента делото тече само срещу Веринян, тъй като другият съучастник в убийството е починал Еко кой е новият главен секретар на МВР Еко кой е новият главен секретар на МВР Досега Рашков е бил директор на Главна дирекция „Национална полиция” Полицията удари наркоразпространители в бургаски кв. Победа, закопчаха баща и син в дома им Полицията удари наркоразпространители в бургаски кв. Победа, закопчаха баща и син в дома им Арестуван е 43-годишният Веселин Василев, познат с прякора си „Папири” и 19-годишният му син Ангел Снежанов Повдигат обвинение на Живко Бъчваров, премазал семейство Манакови в Бургас Повдигат обвинение на Живко Бъчваров, премазал семейство Манакови в Бургас Окръжният прокурор Георги Чинев ще даде подробности в 15 ч.
Кашпировски се завърна Кашпировски се завърна На първата сесия са отишли 300 души, които не само са могли да „поздравят“ именития феномен, но и да си купят стоки, произведени под марката Kashpirovsky - торби със сол, които имали „мощен психологически ефект“ Осъдиха го на 865 години затвор Осъдиха го на 865 години затвор Магистратите бяха безжалостни към строителя на рухналата сграда, в която згинаха 96 човека Спаси новото предаване на Маги Халваджиян Спаси новото предаване на Маги Халваджиян Добре, че е Рачков Умира от глад Умира от глад Едва се изхранва в Игри на волята Култов висаджия, братовчед на Васко Илиев, не може да си плати парното Култов висаджия, братовчед на Васко Илиев, не може да си плати парното Топлофикация е запорирлала сметките на фирмата му Влиза в хитово предаване на Нова тв Влиза в хитово предаване на Нова тв Галена ще е част от Пееш или лъжеш Няма шанс да подкрепим кабинет с мандата на ГЕРБ, зарече се Асен Василев Няма шанс да подкрепим кабинет с мандата на ГЕРБ, зарече се Асен Василев Само ПП два пъти успя да направи правителство, похвали се съпредседателят на партията Плеймейтката Дениз Хайрула от "Ергенът" се кандидатира за депутат от листата на Пеевски Плеймейтката Дениз Хайрула от "Ергенът" се кандидатира за депутат от листата на Пеевски Самата Дениз все още не е коментирала новите си политически амбиции, но така или иначе ще бъде истинска изненада, ако тя изобщо успее да влезе в следващия парламент Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Ще получат по 100 лева повече Радост за Зеленски в Белия дом! Байдън му обеща още $5,5 млрд. за Украйна, но губи елитна бригада Радост за Зеленски в Белия дом! Байдън му обеща още $5,5 млрд. за Украйна, но губи елитна бригада Държавният секретар на САЩ и политици от ЕС загрижени заради промяната на ядрената доктрина на Русия, която му дава право да нанесе пръв удар с атомно оръжие
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Законите у нас не могат да зависят от телефонни обаждания Виц на деня Виц на деня - Ох, най-после паркирах.
- Да, мила, може да не е в нашия гараж, но паркира...
Виц на деня Виц на деня Недостатък на младостта - тя си отива, и ти го разбираш!
Предимство на старостта - винаги може да си мислиш, че още не е дошла.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Световната здравна организация бие тревога - все повече жени в Европа се оплакват от простатит!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори