Най-вкусната рецепта за дроб по берлински
Съчетан със сладникавия вкус на ябълки и пържен лук
Необходими продукти:
350-400 г телешки (или свински) черен дроб;
1 голяма сладко-кисела ябълка;
2 средни глави лук;
сол и черен пипер;
3-4 с.л. брашно за овалване;
4-5 с.л. олио за пържене;
1 ч.л. захар за карамелизиране на ябълките.
Начин на приготвяне:
Черният дроб се почиства много добре от ципите и жилките с помощта на остър нож. Нарязва се на сравнително дебели филии - по около 2 см. Измива се с гореща вода и подсушава. Подготвя се чиния с брашното за овалване.
Главите лук се белят и нарязват на колелца, които с ръка леко се претриват, за да се разделят отделните кръгове.
Ябълката се бели, почиства от семената и нарязва на резени или на шайби.
В тиган се загрява олиото.
Парчетата дроб се овалват от двете страни в брашното и се пържат в загрятото олио под капак. Достатъчни са по 3-4 минути от двете страни - като се прободе с клечка за зъби, трябва да излиза бистър сок, а не кръв. Ако по време на пърженето се отделя кръв, с вилица се изважда от тигана и изхвърля.
Подправя се със сол и пипер от двете страни, когато е готов и изважда в чиния, която също се захлупва с капак (или друга чиния), пише pep-4o.blogspot.com.