×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Адвокатски колегии скочиха срещу президента Радев


22 Септември 2024, Неделя, 15:59 ч.
Автор: Флагман.бг

Депутатите гласуваха и решиха адвокатите да могат да рекламират дейността си, а възнагражденията им да нямат определен минимален размер, но президентът наложи вето

Председателите на адвокатски съвети в страната намират за „напълно неприемливо“ ветото на Президента на Република България Румен Радев, с което се връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, приет от 50-тото Народно събрание на 11.09.2024 г. Това се казва в позиция на Адвокатските съвети в цялата страна.

Припомняме, че депутатите гласуваха и решиха адвокатите да могат да рекламират дейността си, а възнагражденията им да нямат определен минимален размер.

enlightenedВ резултат на упоритите опити на адвокатурата в страната, народните представители се убедиха, че промените в закона ще донесат единствено ползи на обществото и те бяха приети с голямо мнозинство на второ четене от Народното събрание.

Ето и пълната позиция без редакторска намеса:

"Приетите от НС промени в Закона за адвокатурата са изцяло в полза на гражданите, като им гарантират възможността да получат адекватна адвокатска защита пред съдилищата. Целта на закона е да внесе сигурност и правен ред и по отношение на фигурата на особения представител, което е част от усилията Република България реално да стане правова държава, както е прокламирано в чл.4 от Конституцията.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата е изготвен от Българска адвокатура, в съответствие с принципите на независимост, свобода и самоуправление на адвокатурата, закрепени в чл.134 от Конституцията на Републиката.

Възпрепятстването на българската адвокатура да предложи адекватна нормативна регулация, която да създаде баланс между свободния пазар на правни услуги в страната и необходимостта от усъвършенстване на начина на организацията на особеното представителство от адвокатурата, е грубо отричане и несъобразяване с принципите, прогласени от чл. 134 от Конституцията.

Създадените пречки по приемането и обнародването на Законопроекта, считаме за откровена проява на нежелание за провеждане на действителна съдебна реформа. Така на практика адвокатите се превръщат в юрисконсулти и слуги на съда, който първо ще може сам да избира адвоката на страната, а после и сам да му определя унизителни възнаграждения без ясни критерии и мотиви. Това неминуемо ще се отрази и на качеството на работата на адвоката, съответно на защитата на неговите доверители. Неприемливо е да се дава превес на арбитъра, какъвто е съдът, да избира кой адвокат кого да представлява и да му определя възнаграждението. Определянето на адвокат и неговото възнаграждение следва да се извършва от Адвокатският съвет, при съблюдаване на обективни критерии като стаж, умения и опит в съответните производства, но не и от съда, чиито функции в процеса са други. Ако се допусне подобно субективно вмешателство на съда по отношение на адвокатите по дела, то реципрочно би трябвало наказателните съдебни състави, да могат да избират и кой прокурор да назначат в производство по НПК.
Изразяваме пълното си несъгласие с мотивите на Президента, с които се приравнява адвокатската услуга на търговската дейност. Адвокатската дейност по представителство пред съд не е проста услуга, а дейност в интерес на правосъдието, която цели да осигури защита на правата и интересите на гражданите и юридическите лица и независимо, че генерира доход за адвоката има различна от стопанската цел – да осигури ефективна защита и да гарантира правото на справедлив процес.

Противопоставяме се на грубото погазване на принципа на свобода на договарянето, на който се основава адвокатската услуга, която е услуга intuitu personae, страни по който договор са единствено адвокатът и неговият доверител и всякаква намеса на трети лица в тези доверителни отношения е заплаха за правата доверителите ни.

Констатираме, че мотивите на президента, с които на основание чл.101, ал.1 от Конституцията на Република България налага вето и връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, изцяло преповтарят мотивите на Съюза на съдиите, което буди основателни съмнения за зависимости и поставя въпроси от какво са породени те.

Проявата на неуважение към представителите на единствената конституционно закрепена свободна професия, призвана да подпомага гражданите и организациите при защита на техните права и законни интереси и да бъде коректив на съда, намираме за проява на неуважение към правовия ред изобщо.

Ето защо ние, председателите на адвокатски съвети в страната, заставаме изцяло в подкрепа на Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, приет от 50-тото Народно събрание на 11.09.2024г.

Убедени сме, че следва да бъдат предприети решителни, а не половинчати мерки за подобряване работата на правораздавателната система, водещи до превръщането на Република България в истинска правова държава с правораздавателна система, гарантираща бързо и качествено правосъдие и ползваща се с високо доверие в обществото. В противен случай, сме готови да спрем участието си в нейната работа, с всички произтичащи от това последици.

С настоящата декларация заявяваме твърдата си готовност за пристъпване към ефективни протестни действия, които ще затруднят работата на редица институции в страната", пише още в позицията.
 


В категории: Политика


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Никой
22.09.2024 16:18:12
0
4
Малиии, много страшни тия адвокати
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Голяма опасност за язовир, който е на час разстояние от Бургас Голяма опасност за язовир, който е на час разстояние от Бургас Обемът на язовира, който през юли беше около 122 млн. м3, вече е спаднал на под 109 млн. м3, или около 33,15% от капацитета си ДПС-Ново начало регистрира листата си за изборите във Втори МИР-Бургас (СНИМКИ) ДПС-Ново начало регистрира листата си за изборите във Втори МИР-Бургас (СНИМКИ) Вижте списъка с кандидатите за народни представители от партията На Митко от Камено май му се седи в ареста, пак обра монетниците на клатушките в жк. "Славейков" На Митко от Камено май му се седи в ареста, пак обра монетниците на клатушките в жк. "Славейков" Общо 8 вендинг машинки за играчки вече са разбити от криминално проявения мъж    3 неща, които прави сериозният мъж 3 неща, които прави сериозният мъж Мъжете, които искат да се обвържат, са лесни за забелязване Баскетболният шампион "Черноморец" се разпада Баскетболният шампион "Черноморец" се разпада Според информацията близо 2 седмици преди старта на новия сезон в Sesame НБЛ тимът от Бургас все още не е започнал подготовка за новия сезон "Черноморец 1919" е без спирка, отнесе и "Гигант" "Черноморец 1919" е без спирка, отнесе и "Гигант" По този начин възпитаниците на Ангел Стойков продължават да са лидери в класирането с пълен актив от 24 точки 5 признака, че сте готови за нова връзка след раздяла 5 признака, че сте готови за нова връзка след раздяла След раздяла жената често се обръща навътре в себе си и открива огромна „дупка“ на мястото, където преди е имало партньор Зодиите, които се поддават лесно на изкушението Зодиите, които се поддават лесно на изкушението Ето кои са те  Фънки видя на живо бургаското Барби и се шокира, Константин: Супер си Фънки видя на живо бургаското Барби и се шокира, Константин: Супер си Двамата музиканти са част от новото шоу "Колко ми даваш", където нашата Андреа се появи Рецепта за пapти пилeшки хaпки пo мъжки Рецепта за пapти пилeшки хaпки пo мъжки Ето как да ги приготвите
Арестуваха мъж, извършил две убийства преди 47 години Арестуваха мъж, извършил две убийства преди 47 години 65-годишният мъж е бил на 18 години, когато е извършил престъпленията Две деца загинаха при срутване на сграда край Неапол Две деца загинаха при срутване на сграда край Неапол Причината за срутването вероятно е газова експлозия Изгубена котка измина 1500 км и се завърна в дома си след 2 месеца Изгубена котка измина 1500 км и се завърна в дома си след 2 месеца Как точно котаракът на име Рейн Боу се е прибрал у дома два месеца след като се е изгубил в националния парк „Йелоустоун“ по време на летен къмпинг, остава загадка Спортна журналистка показа голямото си деколте Спортна журналистка показа голямото си деколте Кадрите, които се появиха в профила й в социалната мрежа акцентират върху огромното й деколте на бялата й рокля С какви имоти разполага С какви имоти разполага Суперзвездата има къщи на много места - от родния си град Белград, Сърбия, през Монте Карло до Маями, Ню Йорк и Марбея Кралят на ужаса стана на 77 години Кралят на ужаса стана на 77 години Стивън Кинг е не просто популярен писател, а един от най-големите автори в жанра научна фантастика и хорър Покупката на този плод е покана за свалка Покупката на този плод е покана за свалка В контекста на новата испанска тенденция, когато поставите ананас в пазарската количка, сигнализирате желание за нова връзка Певецът на мафията благодари на мутрите Певецът на мафията благодари на мутрите Стана инфлация, взех 30 000 лева и върнах 1 700 000 и ми помогнаха мутрите, призна Радо Шишарката Започна гласуването за изборите в САЩ Започна гласуването за изборите в САЩ Гласоподавателите се наредиха на опашка, за да гласуват в Минесота, Южна Дакота и Вирджиния Трафикът е кошмарен на този пункт Трафикът е кошмарен на този пункт Движението непрекъснато се засилва
Лена БОРИСЛАВОВА Лена БОРИСЛАВОВА Антон Славчев опъва чадър там, където трябва, а когато е необходимо го свива
Виц на деня Виц на деня - Мило, да отидем на някое романтично място. Само двамата, да се гушкаме.
- Я не се скатавай, а почвай лютеницата.
Виц на деня Виц на деня Парадоксът във фотографията - колкото са по-стари снимките, толкова си по-млад на тях... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Всеки може да бъде поет... стига да се намери жена, която да го поеме!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори