×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 69 пожара за последното денонощие в страната, един човек загина
  • Димитър Рачков празнува рожден ден
  • Тайванска компания отрече да е произвела пейджърите, които бяха взривени в Ливан
  • Път на младите и новите ще бъде даден в БСП, обяви Мая Манолова
  • Казахстан се консултира с Унгария и Турция относно ядрената енергетика
  • Проверяват съдията, отказал да конфискува колата на Нойзи
  • Русия отново атакува Суми с дронове
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо не увяхва феноменът „Банкси“


Защо не увяхва феноменът „Банкси“
Върти се луда търговия, в която богати сноби изливат излишните си пари, а "творци" като Банкси и опиниън мейкъри приказно забогатяват от това "изкуство"
16 Септември 2024, Понеделник, 17:54 ч.
Автор: Иван СТАМБОЛОВ-СУЛА

Цялото безумие произтича от вредния принцип "Бъди какъвто си", който масовият човек приема с отворени обятия, защото му дава повод за самочувствие, без да е положил каквото и да е усилие

Миналата неделя около 23:00 часа двама мъже – Лари Фрейзър (47) и Джеймс Лав (53) – откраднали от галерия „Гроув“ на улица Ню Кавендиш в Лондон изключително ценната картина на Банкси „Момиче с балон“, съобщава Би Би Си.

Творбата струвала £270 000 и била част от изложба „Лондонското въстание на Банкси“. Това всъщност не са картини, а репродукции от шаблонни отпечатъци (графити по стените на сградите) и тази е сравнително евтина, защото има и такива, които се търгуват за седемцифрени суми.

Ето го и въпросния шедьовър:

Най-популярната и скъпа "творба" на мистериозния художник

Знаете кой е Банкси – като чуят името му, чувствителните интелектуалци се хващат за сърцето и прибелват очи от възхищение. Сега той трябва да в преклонна възраст. Това, което прави като изкуство, го правят и десетки, стотици и хиляди други творци. Всеки илюстратор или художник на комикси е не по-лош и в идейно, и в естетическо, и в техническо отношение. Номерът на Банкси е в това, че поддържа около себе си някаква перманентна загадъчност – никой не го знае кой е, а само че е уличен артист с анархо-комунистически убеждения, който цапа стените с дръзки послания и после се изплъзва на полицаите. Наистина, това е било в младостта му. След като мейнстриймът го признава за велик творец и творбите му започват да се търгуват за милиони, Банкси започва да прави изложби по цял свят, включително и в Лувъра. За алъш-вериша си има специална агенция, наречена „Борба с вредители“ (Pest Control) – нали не сте забравили, че самият той е анонимен? – която организира всичко и прибира парàта.

Когато играта на анонимност започва да се изтърква и да дотяга на масовата публика, Банкси уж неволно изтървава в интервю, че се казва Роби Банкс от Бристол, но само толкова. Историята продължава с пълна пара. Преди месец отново пусна силуети на животни из Лондон. Култът към него е толкова голям, че когато през 2022 година нарисува (разбира се, без никой да го види!) графит в Украйна, изобразяващ дете, тръшкащо джудист (Путин), този графит беше отпечатан на държавни пощенски марки.

Този графит, на който се вижда малко дете, което побеждава опитен джудист (Путин, б.р.) дори беше отпечатан на държавни пощенски марки в Украйна

И да не сте дръзнали да кажете, че Банкси е посредствен, че идеите му са елементарни, че е тарикат, който печели от привидната си „неформалност“, а всъщност развива организирана по всички правила индустрия! Ако кажете така, ще ви скочат всички духовни същества, които се възхищават от новите дрехи на царя и ги възхваляват с пълно гърло. Тези хора има своите герои, техните герои пълнят стадиони и киносалони, публикуват сензационни или дълбокомислени глупости в гигантски тиражи, те отправят леснички послания, които се превръщат в клишета-знамена. И колкото по-масов е един такъв герой, толкова той е по-велик! И по-безспорен. Смей да му кажеш нещо!

Това е глобално явление – колкото повече хора говорят за някое изкуство, толкова по-скъпо се продава то и нищо друго не е важно. Скъпите произведения на изкуството са като пари, имат инвестиционна стойност. Знае се колко струва една творба и дори банките ги купуват и ги прибавят към активите си. Ето например един от най-скъпите съвременни художници е Сай Туомбли (1928-2011). За него се правят изследвания, пишат се статии, учени го изучават, критици правят кариерите си върху него. Картините му се търгуват от 2 до 75 милиона долара парчето. А ето и картините:

Такива драсканици на Сай Туомбли се оценяват на няколко десетки милиона долара

И той не е единствен. Това е то модерното изкуство! Колкото по-иновативно, толкова по-добре! Колкото по-неразбираемо, толкова по-скъпо! Нужно е само едно единствено нещо – опиниън мейкърите да се съгласят за цената му и тя вече става като на бонкнота. Завърта се луда търговия, в която богати сноби изливат излишните си пари, а „творците“ и опиниън мейкърите приказно забогатяват.

Какво всъщност си купуват богатите наивници? Внимавайте, тук навлизаме в самата сърцевина на модерната философия на света на посредствения масов човек – изтънчен и капризен консуматор. Богатите наивници си купуват самочувствие. Но те го купуват не само за себе си, но и за милиардните маси посредствени, но претенциозни човеци. Когато нещо, все едно какво, е оценено на десетки милиони, то не може да няма стойност – разсъждава масовият човек.

Ако това нещо е изкуство, то следователно е велико, гениално изкуство. Парадокс: за това „изкуство“ абсолютно всеки може да каже: „аз го разбирам, а ти не, следователно съм по-добър от теб“ и никой не се смущава от тази масовост на изключителността. Нещо като строгите и най-тайни тайни на световната конспирация, които се продават за 5 лева на улицата.

И още нещо. След като всеки може да разбере великото изкуство, то и всеки може да го създаде. През 2012 лондонската галерия „Хейуард“ показа изложба невидимо изкуство под заглавие „Невидимо: изкуство за невидимото“. Италианският артист Салваторе Гарау продаде невидима скулптура, озаглавена „Io sono“ („Аз съм“) за 15 000 евро. Ако бях на мястото на купувача, щях да застраховам скулптурата и после да я обявя за открадната. Ако пък бях на мястото на шефа на полицията, щях да я намеря още същия ден.

Без да си го признава на глас, амбициозният посредственик си мисли: „щом всеки некадърник (като мен) го може, щом всеки може да спечели признание, богатство и възхищение, значи мога и аз“. Но не го казва така дори насаме със себе си, а продължава да си самовнушава, че е изключителен.

Цялото това безумие произтича от принципа: „бъди какъвто си“. Изключително вреден принцип, спъващ човека от всякакъв стремеж към развитие и промяна. Но масовият човек приема този принцип с отворени обятия, защото му дава повод за самочувствие, без да е положил никакво усилие за нищо. Ортега и Гасет изследва масовия човек още през 20-те години на ХХ век. За него той е човек, който се харесва такъв, какъвто е и не приема никаква промяна за себе си. „Основна характеристика на масовия човек е забравянето, дори прикриването на миналото от самия него. Този масов човек се изпразва предварително, разтоварва се от своята собствена история.....А желанието му за „прочистване“, за „чиста революция“, може да доведе само до руини, само да варваризъм“.

Като художник Банкси е много талантлив, но не е уникален. Като търговец обаче е. Неговите произведения нямаше да са нищо особено, ако бяха плакати или конвенционални картини. Обаче фактът, че са графити (уж извънсистемни, революционерски) от тайнствен и неуловим автор, вече ги правят стока от най-висша класа. Нищо ново под слънцето. И рапърите, които се правят на преследвани от обществото гангстери извън закона, докато издават платинени плочи и трупат милионни печалби, рапърите, които притежават собствени звукозаписни студия и музикални компании, докато се преструват на лоши момчета от гетото, и те свирят на тази струна.

„Суета на суетите, каза Еклисиаст, суета на суетите – всичко е суета!“ (Екл. 1:2). Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен заедно с всички графити по стените му.

 

Още от автора:

Гастарбайтери по Черноморието или плодовете на социалната държава

В памет на гей пингвина Свен

Вероучението в училище – катехизация или мистагогия


В категории: Политика , Животът


Флагман.БГ До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник 18/09/2024, Сряда 20:20 0
Повишиха ги посмъртно
Повишиха ги посмъртно 18/09/2024, Сряда 20:02 1
Флагман.БГ Дядо за пример Дядо за пример 18/09/2024, Сряда 19:57 0
12
Коментара по темата
12.
Ангел Калчев
17.09.2024 15:11:37
0
2
Това е пълен абсурд. Модерно изкуство, не показващо нищо и поддаващо се на всякакво тълкуване и струващо 6 цифрени суми. Един пейзаж, показващ красивата природа, е на светлинни години от тези драсканици по стените и къде ли не. Той е истински и красив, а това е едно голямо ....нищо!
11.
Банкси от Банско
16.09.2024 23:40:42
0
1
Неокомунистически чобанин,който заради дебилния интерес на неокомунистическите безделници като него прави милиони.Естествено наркоманизираните и алкохолизирани неокомунистчески павиани си остават с празните джобове и омразата към останалите,които са им криви,че са некадърници.Съвсем естествено обаче ЧОБАНкси не отказва парите на омразните капиталисти,а още по-малко ги раздава на отрепките.
10.
Boomer
16.09.2024 21:16:43
0
2
Това са рисунки за някой кибуц да развеселява дяволчетата, живеещи вътре. Най-добре да ги налепят с огромни трансперанти на банки, аптеки, бири, ресторанти. Има 1-2 хубави като босата българка с питата и носията и на бай Добри (R.I.P.) портрета със свещта и ореол от думи, но всичко друго е дразнещ спам.
Get a real job, you damn hippies!
9.
Мнениеист
16.09.2024 20:36:15
5
3
Простотията, вандализмът и графитите са винаги на мода, защото са някаква мирна и смешна форма на "бунтарство", както и битовият алкохолизъм и тъпите дроги. Мноого сме готини, много сме различни, а всичките серем говна и чакаме заповеди. И утре като ни кажат "стягайте си чукалата, отивате да пазите 404 от руснаците" всичките спарени гъбясали хипита и наркомани ще се юрнат, без значение че ще умрат, защото каузата е "готина". Това е човешкото малоумие- стихия. Така са събирали огромни армии монголската орда, така са го правели и болшевиките, "съюзниците" през ВСВ, сега така го правят ултраглобалистите с пагубните си за природата и човешките общества "зелени" и джендърски инициативи, а също и натовските изчадия- надъхват раята и мобилизират куцо, кьораво и сакато да изпълнява заръките им, като пълчища демони. Жалко е че не сме се развили освен като технологии, но пък дойде прекрасният момент в историята, когато объркаха адреса- с Русия не им е получава от близо 30 години, не им се получава и в момента и няма да им се получи, защото жестоко объркаха адреса. Най-доброто предстои. Най-страшното предстои, но и най-доброто тепърва предстои!
Z
8.
Цитрон60
16.09.2024 20:15:09
1
5
A кой е Сула?
7.
Аман от пикаещи
16.09.2024 19:52:13
1
1
Стената е създадена от инженери, архитекти,строители. Вероятно си има и собственици върху земята. Един маже върху нея и се оказва "голямата работа - гледайте, почудете се". Също като кучето, което си вдига крака за да маркира пътя, през което е минало.
6.
Като стана
16.09.2024 18:50:41
2
8
дума за модерно изкуство, спомних си една случка в музей на модерното изкуство. Той беше в реконструкция и някои зали бяха затворени. В една от отворените имаше килер, а в него, кофа, парцал за миене и може би няколко други подобни аксесоара. Имайки предвид заобикалящото ни "изкуство", доста от по-"невъзпитаните" посетители се чудехме дали това е част от експозицията или от реконструкцията... ;-) И това при положение, че аз харесвам абстрактно изкуство... Много изгъзици обаче, като тази драсканица на Сай Туомбли, получават възхищение единствено от сноби...
5.
оффф...
16.09.2024 17:51:27
6
12
Вие представяте ли си, че някъде там по света има някакъв дядо, който твърди, че с картините си Банкси "цапа стените"?

Вие представяте ли си, че наистина е възможно някой да сложи Сай Туомбли и Банкси в една категория?

Живеем в странна епоха - всеки празноглавец, който не разбира нещо, вместо да попита, да прочете, да научи... сяда да пише анализи в интернет.

Господин Сула, пишете за неща, които не ви мързи да проучите
4.
бездарника плюе по гения
16.09.2024 17:34:43
6
31
Боже каква повърня на бездарник. Това че не разбираш нещо не те прави експерт по него глупако. Завистта и хейта са твоето богатство авторите, а говната са това което произвеждаш.. произведенията ти.
3.
Иван Сульо Пульо Разбирач по Всичко
16.09.2024 17:32:09
6
20
А защо не увяхва феноменът "да си проста копейка"?
2.
Е, за никого
16.09.2024 17:31:39
3
9
не е тайна, че изкуството, което в много случаи е просто пародия на изкуство, се използва масово от по-изисканите и умни престъпници за пране на пари... Само на нашенските им стига акълът единствено за наливане на бетон.
1.
Добре де
16.09.2024 17:28:49
8
5
Какви са тия принтиране фигурки?
Този човек може ли да рисува малко по сложни фигури, лица, обстановка или боядисва през шаблон?
Поне да беше измислил черния квадрат на Малевич, щом е толкова креативен.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи  Може ли така всеки човек да си мести знаците, където реши, пита риторично Мила Колева, а ние отправяме този въпрос към Община Бургас Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Жената, която носи лекота и усмивка в ежедневието на своя партньор, е истински дар за него Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Безжизненото му тяло е намерено в спалнята, облято в кръв, на главата имал голяма рана Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Знам, колко деца увлече по плуването и как където и да участва, вее бургаското и българското знаме. И ще продължи да го прави! Защото му предстоят още много, много успехи, подчерта Николов Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Опитният капитан Галин Димов е наказан с два мача след домакинската загуба от Саяна Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? До края на септември три зодии ще намерят своята правилна рецепта за успех и ще се върнат на бял кон. Открийте кои са тези зодии и какво могат да очакват в последните дни на месеца. След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите Пакети чипсове, които са били годни за консумация до края на юли, са пуснати на промоционална цена Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Този Мартин  (по прякор Мартен) забрави, че хората са отишли не заради него, а на благотворително събитие на Григор Димитров и Новак Джокович Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, преминавайки от там Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Едва години по-късно изработването на дрехи и модата завладяват до такава степен живота й че тя се превръща в дизайнер от световна величина. В центъра на нейните дрехи е дантелата
Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" "Работя за Uber с кола под наем, за да свързвам двата края.", сподели Нанет Хамънд Лоскиаво До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник Нашата планета понякога получава допълнителни луни Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Аукционът се организира от "Джулиънс окшънс" в Гардена, Калифорния Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Арт ателие „Усмихнати осмици“ канят всички деца и родители на 22 септември от 11.00 часа в двора на Етнографски музей Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина В най-скорошен порядък се подготвят необходимите документи, с които тя да бъде изпратена на специалисти в Чехия, където се произвеждат L-39 Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Компанията е с богата история Има тайна афера Има тайна афера „Отдръпнах се малко. Позволих си да си почина, да събера мислите си,д а прочета книга, да гледам филм. Но защо да не предприемам нещо ново в бъдеще?“, казва тя Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Първоначало на жената й прилошало, но не взела мерки, защото бързала да се прибере Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Инцидентът е станал в Лондон Ще има ли вендинг машини за лекарства Ще има ли вендинг машини за лекарства Фармацевтите са в протестна готовност
доц. Александър Христов доц. Александър Христов Търсим свръхестествено решаване на проблемите, затова има странни явления като "Величие"

Виц на деня Виц на деня Прибира се първокласничка и заявява сърдито:
- Повече няма да стъпя там.
- Защо? - пита я майка й.
- Да чета не мога, да пиша не мога, а да говоря не ми разрешават.
Виц на деня Виц на деня - Любима моя!
- Ако бях любима, нямаше да ходиш по чуждо!
- Щеше да бъдеш единствена, а така - любима.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Често, за да живееш, е нужно повече мъжество, отколкото, за да умреш.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори