×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 69 пожара за последното денонощие в страната, един човек загина
  • Димитър Рачков празнува рожден ден
  • Тайванска компания отрече да е произвела пейджърите, които бяха взривени в Ливан
  • Път на младите и новите ще бъде даден в БСП, обяви Мая Манолова
  • Казахстан се консултира с Унгария и Турция относно ядрената енергетика
  • Проверяват съдията, отказал да конфискува колата на Нойзи
  • Русия отново атакува Суми с дронове
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Доходите ни приближават тези в еврозоната, но бавно


Доходите ни приближават тези в еврозоната, но бавно
Ключови думи: доходи, ес, българия
16 Септември 2024, Понеделник, 11:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Значителен дял от покупките на недвижими имоти се плащат с налични пари

Според Националния статистически институт през второто тримесечие на 2024 г. брутният вътрешен продукт по текущи цени възлиза на почти 47,7 млрд. лв. и нараства с 11,1% на годишна база. Реалният растеж (промяната в количеството стоки и услуги за крайно потребление) спрямо аналогичния период на предходната година е 2,3% и по този начин се ускорява за трето поредно тримесечие.

Дефлаторът на БВП, който измерва промяната в равнището на цените, е 8,6% и се ускорява за второ поредно тримесечие. Същевременно това не съответства на понижаващия се темп на инфлация според индекса на потребителските цени. То би могло да се тълкува и като признак, че този показател вероятно е бил подценен, особено през втората половина на 2023 г., което би означавало, че реалният растеж на БВП е завишен както през този период, така и за годината като цяло.

Според данните на Евростат реалният растеж на БВП е по-висок в 7 икономики от Европейския съюз. Средно в ЕС този показател е 1%, а в еврозоната е 0.8%. Това означава, че към второто тримесечие тези две икономически зони са ускорили темповете си на растеж и към момента са се отдалечили от възможността за регистриране на рецесия.

Германия след 4 последователни тримесечия на спад на реалния БВП най-после излиза на положителна територия и това е въздействало позитивно върху останалите икономики от ЕС. Все пак спадът продължава в Естония (девето поредно тримесечие), шест тримесечия в Ирландия, пет тримесечия във Финландия и Австрия, която е най-важна за българската икономика от изброените от гледна точка на външната търговия и инвестициите.

Реализираните темпове на растеж показват, че средните доходи в България се приближават до тези в ЕЗ, но относително бавно. По този начин те все още са най-ниските в ЕС и съответно биха били най-ниските в ЕЗ при евентуално присъединяване - признак за все още недостатъчната готовност според показателите за реална конвергенция.

Производството е най-добрият измерител на силата на една икономика - колкото по-голямо количество стоки и услуги се създават и реализират на пазара, толкова по-високи са доходите и благосъстоянието на населението. Създадената през второто тримесечие брутна добавена стойност по текущи цени е 41,4 млрд. лв. и се повишава с 9,3% на годишна база. БДС се формира от изплатените заплати, осигурителни вноски, данъци, печалби и др. В реално изражение тя нараства с 1,9% на годишна база.

Растежът на добавената стойност в промишлеността е 0,9% в реално изражение през второто тримесечие. Това се случва въпреки реализирания спад на промишленото производството с 3%. Същевременно заетостта в тези дейности спада на годишна база за пето поредно тримесечие, което се дължи най-вече на добивната промишленост и въглищата (тази ситуация се променя през третото тримесечие заради по-високите цени на електроенергията и износа към Украйна). Всъщност, с изключение на април през последните 18 месеца промишленото производство неизменно се понижава на годишна база.

Двуцифрени спадове се регистрират при производството на кожени изделия, облекло и текстил, електрически съоръжения, компютърна и комуникационна техника, превозни средства, без автомобили и др. Същевременно висок растеж се наблюдава при производството на химически продукти, на основни метали и на лекарствени средства.

При отраслите най-висок е растежът на добавената стойност в строителството (3.8%) и това кореспондира с динамиката на индекса на строителната продукция, който нараства с 4,9% на годишна база през същия период. За това допринасят както високото търсене на недвижими имоти и продължаващият растеж на цените им, така и нарасналата на годишна база официална заетост (също с най-висок темп - 6,4%) както и повишението на заплатите и печалбите в тази икономическа дейност. От друга страна показателят добавена стойност по постоянни цени на 1 заето лице (приближение за производителността на труда) се влошава с 2,5%, което вероятно се дължи на наемането на по-слабо квалифицирани работници и на по-неблагоприятното време през април и май.

Съвкупността от дейности, която се нарежда на второ място според растежа на добавената стойност (3,7% на годишна база), е съставена от търговия, транспорт, складиране, хотелиерство и ресторантьорство. Доставките на транспортни, складови и пощенски услуги нарастват със 7,4% на годишна база през второто тримесечие на годината. Освен това се увеличават заплатите на работещите в тези дейности, а растежът е подпомогнат от понижените цени на горивата спрямо миналата година. Услугите в хотелиерството се увеличават с 22,4%, докато при ресторантьорството растежът на произведените услуги е едва 0,4%.

Най-значимата от посочените услуги е търговията. Оборотът в търговията по постоянни цени нараства с 3,3% на годишна база, което се дължи на търговията на дребно, където растежът на оборота е с 5,2%. Водещи според темпа на растеж са облекло, обувки и кожени изделия (15,1%), хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (темп от 10,1%), и фармацевтични, медицински стоки и козметика (8,2%). Търговията с автомобили спада с 11,8% след няколко последователни тримесечия с двуцифрени растежи. Оборотът в търговията на едро спада с 5,4% в реално изражение.

Растежът на добавената стойност при недвижимите имоти е умерен, но тази дейност привлича сериозно внимание заради повишаващите се цени. Във връзка с това Българската народна банка обяви нови мерки за ограничаване на жилищното кредитиране. Този път те са насочени пряко към бъдещите (не се прилага за настоящите) кредитополучатели. Те ще трябва да имат минимално самоучастие от 15% от стойността на имота, вноската за обслужване на кредита трябва да бъде не повече от половината от месечния им доход, докато максималният срок за погасяване на кредита е 30 години. Целта е да бъдат ограничени най-високорисковите експозиции и освен това кредитът да бъде напълно обезпечен дори цената на недвижимия имот да се понижи с 15%. Разбира се, подобни ограничения вероятно ще бъдат заобикаляни, но все пак те показват решимостта на централната банка да не допуска прекомерно натрупване на рискове в банковата система.

Значителен дял от покупките на недвижими имоти се изплащат в налични пари (около половината). Един от основните фактори за засиленото търсене на недвижими имоти е очакването на скорошно присъединяване към еврозоната. Подобна промяна се свързва с повишение както на потребителските цени, така и тези на недвижимите имоти. Освен това част от посочените спестявания са от недекларирани пред данъчната администрация доходи и по този начин собствениците им ще обменят по-малки суми от левове в евро и така няма да привлекат внимание към себе си. Притежанието на няколко недвижими имота обаче трудно би могло да се скрие, така че подобни действия не биха били ефективни поне спрямо тази цел.

Съвкупно търсене

Основният компонент на търсенето е потреблението, което е подхранвано от фискалната експанзия през последните няколко години. Основният източник на растеж на разходите в консолидирания държавен бюджет са пенсиите, но също така важен принос имат заплатите в обществения сектор - във все повече професии те са обвързани със средната заплата за страната и се получава омагьосан кръг на нарастване, което упражнява натиск и върху частния сектор поради ниската безработица и недостига на работна сила.

Крайното потребление нараства с 3% на годишна база, докато това на домакинствата - с 3,4%. Факторите за това са по-високите доходи от заплати и пенсии, забавянето на темпа на инфлация, относително ниските лихви по кредитите и депозитите, които не повишават склонността към спестяване.

И тук правят впечатление някои факти, които не изглеждат логични. Дефлаторът на крайното потребление се повишава през първата половина на 2024 г. спрямо втората на 2023 г., но същевременно дефлаторът на потреблението на домакинствата (почти 3/4 от крайното) е отрицателен, а същевременно дефлаторите на индивидуалното потребление на правителството и на колективното потребление през второто тримесечие на годината надвишават 30% на годишна база!

Брутообразуването на основен капитал (инвестиции) се повишава с 2,1% в реално изражение - това се дължи отчасти на базов ефект (няколко последователни години на спад на годишна база именно през второто тримесечие. Инвестиционната активност остава слаба, принос за което има и фискалната политика, тъй като голяма част от планираната капиталова програма не се реализира, за да се ограничи постоянно бюджетният дефицит. От друга страна инвестициите в образование, които за съжаление се изразяват предимно в повишаване на заплатите на учителите, не дават видим резултат - дори напротив, което означава, че потенциалът за икономически растеж остава нисък.

Положителните стойности на инвестициите в запаси са израз за по-голямо производство от реализираното през съответния период, което може да се дължи или на недостатъчно текущо търсене, или на очаквания за нарастващо търсене през следващи периоди. Напоследък обаче те представляват по-скоро показател, използван за изравняване на измерения БВП според различните подходи.

Износът на стоки и услуги се понижава леко в реално изражение (0,4%), което се дължи на пониженото количество изнесени стоки, докато услугите се повишават. Това развитие е резултат най-вече от слабо външно търсене, което се отразява негативно върху промишленото производство в страната.

От своя страна износът нараства в реално изражение с 4,9% на годишна база за пръв път след няколко поредни тримесечия на спад. Това е добра новина за българската икономика, тъй като кризисните периоди като цяло се характеризират със спад на вноса поради слабото търсене. Приносът на вноса към БВП обаче е отрицателен.

Като цяло през второто тримесечие на 2024 г. българската икономика се представя относително добре. Намаляващото население, недостатъчните инвестиции във физически и човешки капитал, зеленият преход и слабостта на основните международни партньори обаче не дават основание за оптимизъм относно потенциала за растеж.

Източник: Труд, автор Димитър Чобанов, финансист


В категории: Животът


6
Коментара
Флагман.БГ До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник 18/09/2024, Сряда 20:20 1
Повишиха ги посмъртно
Повишиха ги посмъртно 18/09/2024, Сряда 20:02 1
Флагман.БГ Дядо за пример Дядо за пример 18/09/2024, Сряда 19:57 1
6
Коментара по темата
6.
Уцъьъьъьу
17.09.2024 06:09:08
0
0
5.
Уцъьъьъьу
16.09.2024 19:15:30
0
0
4.
HR са в ступор
16.09.2024 17:05:59
0
2
Интервютата за работа станаха голям майтап. Разни HR задават 30-60 минути префърцунени въпроси и като дойде ред да се обсъжда заплата се насират като чуят че разговора започва от 2000-2500 и върви нагоре спрямо компетенциите. И това за нормални неръководни позиции. Ами хора такъв стана живота. Пишете какви заплати давате още в обявите, за да не си губим времето взаимно.
3.
Уцъьъьъьу
16.09.2024 13:57:40
0
0
2.
Флагман вие
16.09.2024 13:16:59
0
6
внезапно много сте поумнели, бе. Наред с подчертано тъпите ви статии, пълни с всякакъв род грешки, тук публикувате анализ, който вероятно може да се разбере само от управителя на БНБ. Дефлатори, брутообразуване, фискални експанзии - едва ли самите вие ги разбирате. Защо просто не кажете, че стандартът на живота в България ще достигне стандарта на Германия, например, през 2060 г, както разбираемо беше написал един вестник преди!
1.
Кинти
16.09.2024 13:14:54
0
4
Смях хахаххахахахаххаах некадърно писана статия,с некадърни дрънканици в нея.Това се прави с някаква цел,за да може еврогейския съюз да ни отпусне някакви пари.Всичко е изкуствено завишено.Не може да казваш на 500. Евро заплата вдигане и догонване на еврогейските доходи.Една трета от работещите са на минималната,една трета са около минималната 200 300 лева отгоре и последната една трета около 2000 3000 лева.две трети от пенсионерите са под 1000 лева пенсия.можете да затворите козината спокойно и да я пратите в Африка.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи  Може ли така всеки човек да си мести знаците, където реши, пита риторично Мила Колева, а ние отправяме този въпрос към Община Бургас Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Жената, която носи лекота и усмивка в ежедневието на своя партньор, е истински дар за него Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Безжизненото му тяло е намерено в спалнята, облято в кръв, на главата имал голяма рана Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Знам, колко деца увлече по плуването и как където и да участва, вее бургаското и българското знаме. И ще продължи да го прави! Защото му предстоят още много, много успехи, подчерта Николов Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Опитният капитан Галин Димов е наказан с два мача след домакинската загуба от Саяна Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? До края на септември три зодии ще намерят своята правилна рецепта за успех и ще се върнат на бял кон. Открийте кои са тези зодии и какво могат да очакват в последните дни на месеца. След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите Пакети чипсове, които са били годни за консумация до края на юли, са пуснати на промоционална цена Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Този Мартин  (по прякор Мартен) забрави, че хората са отишли не заради него, а на благотворително събитие на Григор Димитров и Новак Джокович Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, преминавайки от там Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Едва години по-късно изработването на дрехи и модата завладяват до такава степен живота й че тя се превръща в дизайнер от световна величина. В центъра на нейните дрехи е дантелата
Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" "Работя за Uber с кола под наем, за да свързвам двата края.", сподели Нанет Хамънд Лоскиаво До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник Нашата планета понякога получава допълнителни луни Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Аукционът се организира от "Джулиънс окшънс" в Гардена, Калифорния Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Арт ателие „Усмихнати осмици“ канят всички деца и родители на 22 септември от 11.00 часа в двора на Етнографски музей Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина В най-скорошен порядък се подготвят необходимите документи, с които тя да бъде изпратена на специалисти в Чехия, където се произвеждат L-39 Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Компанията е с богата история Има тайна афера Има тайна афера „Отдръпнах се малко. Позволих си да си почина, да събера мислите си,д а прочета книга, да гледам филм. Но защо да не предприемам нещо ново в бъдеще?“, казва тя Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Първоначало на жената й прилошало, но не взела мерки, защото бързала да се прибере Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Инцидентът е станал в Лондон Ще има ли вендинг машини за лекарства Ще има ли вендинг машини за лекарства Фармацевтите са в протестна готовност
доц. Александър Христов доц. Александър Христов Търсим свръхестествено решаване на проблемите, затова има странни явления като "Величие"

Виц на деня Виц на деня Прибира се първокласничка и заявява сърдито:
- Повече няма да стъпя там.
- Защо? - пита я майка й.
- Да чета не мога, да пиша не мога, а да говоря не ми разрешават.
Виц на деня Виц на деня - Любима моя!
- Ако бях любима, нямаше да ходиш по чуждо!
- Щеше да бъдеш единствена, а така - любима.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Често, за да живееш, е нужно повече мъжество, отколкото, за да умреш.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори