×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Хороскоп за днес, 17 септември
  • Тази вечер от 20 ч. в зала Арена Армеец Григор Димитров и Джокович се събират за дългоочаквания демонстративен мач
  • На 17 септември почитаме християнските добродетели и св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София
  • Депутатите се събират на извънредно заседание за гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Зачестиха сигналите за остри миризми в Бургас, има ли проблем?


Зачестиха сигналите за остри миризми в Бургас, има ли проблем?
Директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов обясни, че се реагира на всяко едно оплакване, постоянно се извършват проверки
12 Септември 2024, Четвъртък, 15:59 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Екокомисията към ОбС се събра извънредно и събра всички институции, за да направят анализ на ситуацията

Зачестиха сигналите за остри миризми за Бургас, но не се знае кой е източникът. Това стана ясно на извънредното заседание на Комисията по опазване на околна среда, земеделие и храни към Общинския съвет. 

На нея бяха поканени представители от Регионална инспекция по околна среда и води, Регионална здравна инспекция, Община Бургас, „БМФ Порт Бургас“ АД,„Пристанище Бургас“ ЕАД, „Лукойл Нефтохим“ АД, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, общински съветници и граждани.

По време на заседанието, което продължи 2 часа, бе направен анализ на причините и факторите, довели до тези миризми. Институциите представиха подробна информация за проведените проверки и резултатите от нея. 
„Комисията не е компетентен контролен орган, но сме орган, който може да изисква разяснение на ситуацията, за да дадем адекватна информация на гражданите, които се вълнуват и са видимо притеснени от случващото се“, каза председателят Стоян Грозев в началото на дискусията. 

Председателят на Комисията Стоян Грозев (вляво) и заместникът му Димитър Сотиров събраха всички институции, за да направят анализ на ситуацията

Най-интензивни са били сигналите през месеците юли и август, обясни директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов. Той увери, че всеки един от тях се проверява, като се изпращат групи, които обхождат всички възможни точки. Не са предприети действия за определяне на административни актове, тъй като нарушител не е установен. До този момент няма доказателство, че източникът на миризмите е разтоварването от танкер на в морето, стана ясно по време на дискусията. 

„Проверяваме всички точки, за които получаваме сигнали за неприятна миризма. Посетени от наши инспектори на място са и корабите, когато се извършва товаро-разтоварване на петролни продукти. Не е установено какво точно причинява миризмите. Миризмите са неприятни и будят тревога. Трябва да бъде внесено спокойствие, няма опасност за здравето им“, увери директорът на РИОСВ, след което допълни:

„Темата е много сериозна и трябва да действаме много прецизно, не можем да си позволим свободно тълкуване. Рано или късно причината ще бъде ясна и тогава ще вземем всички необходими мерки“, каза още Маринов. 

Срещата продължи повече от два часа

Сигналите най-често са били от райони в близост до крайбрежието, което означавало, че източникът на миризмата идва от морето. Според данните, изнесени от Община Бургас, в периода с най-много сигнали, посоката на вятъра е била изток-югоизток. 
    
Проверките са доказали категорично, че те не идват от „БМФ Порт Бургас“.

„За всеки подаден сигнал всеки път от РИОСВ идват на проверка при нас на пристанището. Но нито веднъж не е установено нарушение, тъй като ние спазваме изцяло технологичния процес на преработка, изправни сме. Причината за острите миризми не е „БМФ Порт Бургас“. Всяка година се извършват и по няколко съвместни проверки на всички институции, не са отчетени завишени норми, което е потвърдено в залата и от директора на РИОСВ-Бургас г-н Маринов“, каза Ивелин Наков – юридически консултант в БМФ Порт Бургас. 

Ивелин Наков – юридически консултант (вдясно) в БМФ Порт Бургас каза, че портът спазва изцяло технологичния процес на преработка, проверките на институциите са категорични, че не те са причинителите на острите миризми в Бургас

По време на заседанието на Комисията институциите изразиха становище, че миризмата не е причинена и от старите утайници за нефтени продукти на „Лукойл Нефтохим Бургас“, тъй като не се обработват от месец декември на миналата година. 

Главният инженер в „Лукойл Нефтохим Бургас“ Николай Новачев (по средата) и главният еколог в компанията Петър Бъчаров (вдясно) обясниха, че т.нар. утайници не функционират от месец декември м.г. и няма как силните миризми да идват оттам

„Тогава приключи работата по ликвидирането на един от старите утайници с 200 000 кубични метра нефтопродукти. Предстои ликвидацията на още 250 000 кубични метра, но там проектът се финансира от държавата, тъй като тези отпадъци са тяхна собственост“, обясни главният инженер в „Лукойл Нефтохим Бургас“ Николай Новачев. Заедно с него на срещата бе главният еколог Петър Бъчаров, който допълни, че пристанище „Росенец“ също няма как да бъде източник на лошите миризми.

На срещата присъстваха и граждани, които задаваха въпроси на съответните институции

„Резервоарите там са снабдени със системи, които предотвратяват изпарението на нефтопродукти от тях. Процедурата на разтоварване на танкера предвижда той да бъде закачен до твърд тръбопровод, така всички парни фази минават през системата, която ги сгъстява и почистване с активен въглен. Това нещо се контролира непрекъснато от компетентните органи, за да няма емисии.  Всяка една газова фаза, която се случва при разтоварване на танкери с нефт и нефтопродукти и съответно товарене с бензин и горива, минават през тази система и газовата фаза бива очистена“, увери експертът.
 




В категории: Бургас


Това са най-страстните зодии
Това са най-страстните зодии 17/09/2024, Вторник 21:40 0
Флагман.БГ Съдят я за плагиатство Съдят я за плагиатство 17/09/2024, Вторник 19:40 0
България Всички новини
Поморийският криминоген Георги Димитров пак загази, спипаха го за масовата кражба на колела през август Поморийският криминоген Георги Димитров пак загази, спипаха го за масовата кражба на колела през август Престъпленията са извършени в рамките на 3 седмици Спектакълът "Обичам Бургас" - еуфория от танци, песни и много енергия завладяха "Летния театър" Спектакълът "Обичам Бургас" - еуфория от танци, песни и много енергия завладяха "Летния театър" С емоционалния концерт отбелязахме символично края на културното лято 2024 г. в морския град Селекция от изключителни творци в 26-то издание на „Звук и Цвят“ Селекция от изключителни творци в 26-то издание на „Звук и Цвят“ Пленерът на Дарик отново заживява край морския бряг с пулса на 15 български художници от 15 септември Експерт разби чалъмите за преминаване на ГТП Експерт разби чалъмите за преминаване на ГТП Всичко е загуба на време, категоричен е той, има по-модерни начини Цицките на властта Цицките на властта Слава богу, по време на всичките ни извънредни парламентарни избори, които минаха и предстоят, не се налага екзекуция на неуспелите 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие във вота 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие във вота Регистрацията на коалиция „Има смисъл” е заличена заради непълна подписка Банките готвят здрава сурвачка за Коледа, ето какво решиха Банките готвят здрава сурвачка за Коледа, ето какво решиха Някои от тях вече го въведоха Кръгла маса от експерти и политици обсъди висшето образование в Бургас и региона Кръгла маса от експерти и политици обсъди висшето образование в Бургас и региона Освен как да бъдат решени дългогодишните проблеми, бяха обсъдени и важни теми, по които да се работи в бъдеще за преодоляване на демографската катастрофа Познахте ли я Познахте ли я Тя е първата дама от модния подиум, станала по-късно кинозвезда у нас Кметът Димитър Николов: Вече готвим заявлението за Факултет по дентална медицина в Бургас Кметът Димитър Николов: Вече готвим заявлението за Факултет по дентална медицина в Бургас Такъв няма в целия Югоизточен регион
Съдят я за плагиатство Съдят я за плагиатство В съдебния иск инвестиционното дружество Tempo Music обвинява Сайръс в "умишлено копиране" на труда на Марс и твърди, че "Flowers" не би съществувала без "When I Was Your Man" Май пак са заедно, целуват се страстно в ресторант Май пак са заедно, целуват се страстно в ресторант А уж се развеждат Експерт бие аларма: 2 мощни земетресения ще ударят на 200 км от България Експерт бие аларма: 2 мощни земетресения ще ударят на 200 км от България Всъщност опасността ще дойде от второто голямо земетресение, смята проф. д-р Йовгюн Ахмет Ерджан Люта зима през септември (СНИМКИ) Люта зима през септември (СНИМКИ) 54-годишен загина заради лошото време Арестуваха световноизвестен рапър Арестуваха световноизвестен рапър Задържането му е станало след обиските на два негови имота Зеленски се примирил със загубата на Донбас, а руснаците тръгват на лов за „Леопард“-и Зеленски се примирил със загубата на Донбас, а руснаците тръгват на лов за „Леопард“-и Пети ден украинската армия се опитва да пробият руската отбрана край Веселое, за да ударят в тил войските на противника Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват
Румен Радев, президент Румен Радев, президент Когато Пеевски рискува живота си за България, нека искат оставки. Виц на деня Виц на деня В дискотека:
- Бейби, искаш ли да правим с*кс?
- Уау, какво нахалство! Направо останах без думи!
- Е, нищо де, само кимни с глава!
Виц на деня Виц на деня Звъни тъщата на зетя:
- Синко, идвай, жена ти ражда. Има три пръста разкритие.
- Това нищо не е, така ми я дадохте.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мили деца, учете! Вие сте бъдещето на Германия, Великобритания и Щатите.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори