×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 69 пожара за последното денонощие в страната, един човек загина
  • Димитър Рачков празнува рожден ден
  • Тайванска компания отрече да е произвела пейджърите, които бяха взривени в Ливан
  • Път на младите и новите ще бъде даден в БСП, обяви Мая Манолова
  • Казахстан се консултира с Унгария и Турция относно ядрената енергетика
  • Проверяват съдията, отказал да конфискува колата на Нойзи
  • Русия отново атакува Суми с дронове
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

10-те най-големи грешки, които пречат на съня


12 Септември 2024, Четвъртък, 10:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Някои от тези проблеми не зависят от хората

Въпреки че прекарваме около една трета от живота си в това, сънят често може да се окаже недостижим.

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) всеки трети американец спи по-малко от препоръчителните седем до девет часа на нощ, съобщи „Гардиън“.

В Обединеното кралство проучване на YouGov от 2020 г. установи, че 18 % от британците спят по-малко от шест часа на ден - количество, което експертите определят като „недостатъчно и нездравословно“.

Този недостиг има сериозни последици за здравето. Лошият сън се свързва с намалена способност за съсредоточаване, по-лоша концентрация, нарушения на паметта, чувство на депресия и раздразнителност, както и с редица физически заболявания, включително влошена имунна система и нарушения във функционирането на хормоните.

Някои от тези проблеми не зависят от хората.

„Има социални фактори, които оказват влияние върху съня на хората“, каза д-р Хулио Фернандес-Мендоса, професор по психиатрия и поведенческо здраве в Медицинския колеж на щата Пенсилвания.
Той обясни, че хората, които живеят в квартали с по-голям брой случаи на насилие, спят по-зле, както и тези, които работят на няколко места или са подложени на по-голяма расова и полова дискриминация.

„Всяка социална детерминанта на здравето оказва влияние върху съня“, допълни Фернандес-Мендоса.

Все пак има някои елементи, които можем да контролираме. По-долу представяме някои от най-често срещаните грешки, свързани със съня, и как да ги избегнем.

Грешка № 1: Не знаете колко сън ви е необходим в действителност

„Хората са склонни да подценяват количеството сън, от което се нуждаят“, заяви д-р Кенет Лий, медицински директор на Центъра за нарушения на съня към Чикагския университет.

Експертите обикновено препоръчват на възрастните да спят между седем и девет часа на нощ. Все пак това е обща насока и има много индивидуални различия в нуждите от сън, каза Лий.

Известно е, че Маргарет Тачър е спала само по четири часа на нощ, а актьорката Дакота Джонсън веднъж заяви, че е „неработоспособна“, ако спи по-малко от 10 часа на нощ.

За да проверите дали спите достатъчно, Лий предлага да обърнете внимание на настроението и работоспособността си. Раздразнителни ли сте? Трудно ви е да се съсредоточите върху задачите? Отпускате се през деня? Вероятно бихте имали полза от по-дълъг сън.

Грешка № 2: Прекалено много - или прекалено малко - храна

Регулирането на съня има качеството на „Златен часовник“, особено що се отнася до храненето.

Прекаленото ядене твърде скоро преди лягане може да доведе до дискомфорт, лошо храносмилане и киселини, които нарушават способността за заспиване. По същия начин твърде малкото хранене преди лягане може да предизвика чувство на глад, което също нарушава съня.
Фернандес-Мендоса обясни, че подобно на цикъла на съня, гладът в тялото ни също следва дневен ритъм. Като се храним три пъти дневно по едно и също време, можем да управляваме по-добре глада и съня си.

Грешка № 3: Екрани преди лягане

Една от най-често срещаните грешки по време на сън е да се взираме в отблясъците на екрана преди лягане. Синята светлина, която излъчват смартфоните, компютрите или телевизорите, може да повиши бдителността и по този начин „потенциално да забави започването на съня ни“, каза д-р Патрисио Ескаланте, пулмолог и специалист по медицина на съня в клиниката „Майо“.

Съществуват спорове за това доколко синята светлина наистина нарушава съня. Но освен самата светлина, съдържанието, което консумираме на екраните, обикновено е прекалено стимулиращо - като вълнуващи телевизионни предавания или постове на враговете ви в социалните мрежи - което също затруднява заспиването.

Грешка № 4: Не се прибираме

Често хората не отделят достатъчно време за релаксация и отмора преди лягане, посочи Фернандес-Мендоса. След вечеря хората могат да работят повече, да правят интензивни упражнения или да общуват, „а след това да си легнат направо, сякаш мозъкът ни работи като телевизор, който можеш просто да изключиш“, обясни той.

Полезно е в края на деня да си създадем релаксираща рутина, каза Тиани.

„Важно е да имате поне 30 до 60 минути, за да се отпуснете и да направите нещо непродуктивно, преди да преминете към времето за сън“, казва тя.
Ескаланте препоръчва да запишете това, което трябва да запомните за следващия ден, за да намалите притесненията и преживяванията, а след това да консумирате „някакво скучно съдържание“, което ще ви помогне да се унесете.

Грешка № 5: Прекалено много дрямки

Дрямката може да бъде чудесен начин за бърза почивка и презареждане през деня. Но само ако е бърза. Ако това продължи прекалено дълго, ще повлияете на това от колко сън се нуждае тялото ви през нощта, като по този начин ще нарушите редовния си график за сън.

„Идеалният вариант е дрямката да се съкрати до половин час“, казва Ескаланте.

Грешка № 6: Прекарвате твърде много време в леглото будни

Уинстън Чърчил е работил в леглото. Марсел Пруст е написал голяма част от „В търсене на изгубеното време“ в леглото. Фрида Кало е рисувала в леглото си. И все пак, въпреки тези огромни постижения в леглото, експертите препоръчват да избягваме да използваме леглата си за друго, освен за сън и секс.

„Колкото повече време прекарвате в леглото, без да спите, толкова повече тялото ви свиква с това“, казва Лий.

Дори да се събудите посред нощ и да се мъчите да заспите отново, Лий предлага да станете от леглото и да правите нещо релаксиращо и нестимулиращо, докато не се почувствате готови да заспите отново. Той споменава за една своя пациентка, която запазва прането си, за да го сгъне, когато й е трудно да заспи.

„Наистина се опитвате да създадете асоциацията: легло е равно на сън“, каза той.

Грешка № 7: Не спите достатъчно през нощта

Много от нас са спестявали от съня си през седмицата, защото са смятали, че могат да го наваксат през уикенда. Но това не е точно така, подчерта Фернандес-Мендоса.

Когато редовно спите недостатъчно или прекъсвате съня си, „натрупвате дълг за сън“, обяснява той. Макар че понякога дрямката или сънят в неделя могат да помогнат, малко вероятно е да компенсират всичко.

Една статия от 2022 г. в списание Trends in Neuroscience установява, че след една до две седмици на ограничаване на съня (което означава по-малко от седем часа сън) субективните нарушения като сънливост и настроение „обикновено се нормализират с 1-2 нощи възстановителен сън“. Други функции, включително бдителността, остават в дефицит дори след две-три нощи възстановителен сън.

Грешка № 8: Поддържане на непоследователен график на съня

Колкото повече променяме времето, когато заспиваме и се събуждаме, толкова по-трудно е за организма да се адаптира.

„Съсредоточете се върху поддържането на постоянно време за събуждане всяка сутрин“, казва Тиани. В идеалния случай този час на събуждане е сходен и през почивните и неработните дни.
Ако през почивните дни си поспите с около час, това няма да наруши напълно рутината на организма ви. Но ако се събуждате два или повече часа по-късно от обичайното, може неволно да си причините това, което Фернандес-Мендоса нарича „социален jet lag“.
„Последиците се усещат, когато в неделя вечер не можете да заспите“, обясни той.

Грешка № 9: Пиете твърде много кофеин и алкохол

Кофеинът и алкохолът могат да нарушат съня, каза Ескаланте. Кофеинът се метаболизира за осем часа. Това означава, че кафето, което сте пили в 15:00 ч., може да ви държи будни и в 22:00 ч.
И макар че алкохолът може да ви накара да се чувствате уморени, той няма да ви осигури дълбок сън. Една статия от 2014 г. установява, че консумацията на големи количества алкохол преди лягане нарушава циклите на съня и води до прекъсване на съня с лошо качество.

Грешка № 10: Притеснявате се за съня си

Ако всички тези съвети ви се струват непосилни, не позволявайте това да ви стресира. Сериозно. Както обясняват експертите, едно от най-лошите неща, които можете да направите за съня си, е да се тревожите за него.

„Това е като самоизпълняващо се пророчество“, казва Фернандес-Мендоса. „Ако прекарвате деня в притеснения, че ще спите лошо, има вероятност да го направите.“

Затова се опитайте да се отпуснете. И може би сгънете малко пране.
 


В категории: Здраве


Коментари
Флагман.БГ До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник 18/09/2024, Сряда 20:20 1
Повишиха ги посмъртно
Повишиха ги посмъртно 18/09/2024, Сряда 20:02 1
Флагман.БГ Дядо за пример Дядо за пример 18/09/2024, Сряда 19:57 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи  Може ли така всеки човек да си мести знаците, където реши, пита риторично Мила Колева, а ние отправяме този въпрос към Община Бургас Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Жената, която носи лекота и усмивка в ежедневието на своя партньор, е истински дар за него Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Безжизненото му тяло е намерено в спалнята, облято в кръв, на главата имал голяма рана Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Знам, колко деца увлече по плуването и как където и да участва, вее бургаското и българското знаме. И ще продължи да го прави! Защото му предстоят още много, много успехи, подчерта Николов Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Опитният капитан Галин Димов е наказан с два мача след домакинската загуба от Саяна Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? До края на септември три зодии ще намерят своята правилна рецепта за успех и ще се върнат на бял кон. Открийте кои са тези зодии и какво могат да очакват в последните дни на месеца. След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите Пакети чипсове, които са били годни за консумация до края на юли, са пуснати на промоционална цена Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Този Мартин  (по прякор Мартен) забрави, че хората са отишли не заради него, а на благотворително събитие на Григор Димитров и Новак Джокович Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, преминавайки от там Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Едва години по-късно изработването на дрехи и модата завладяват до такава степен живота й че тя се превръща в дизайнер от световна величина. В центъра на нейните дрехи е дантелата
Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" "Работя за Uber с кола под наем, за да свързвам двата края.", сподели Нанет Хамънд Лоскиаво До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник Нашата планета понякога получава допълнителни луни Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Аукционът се организира от "Джулиънс окшънс" в Гардена, Калифорния Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Арт ателие „Усмихнати осмици“ канят всички деца и родители на 22 септември от 11.00 часа в двора на Етнографски музей Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина В най-скорошен порядък се подготвят необходимите документи, с които тя да бъде изпратена на специалисти в Чехия, където се произвеждат L-39 Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Компанията е с богата история Има тайна афера Има тайна афера „Отдръпнах се малко. Позволих си да си почина, да събера мислите си,д а прочета книга, да гледам филм. Но защо да не предприемам нещо ново в бъдеще?“, казва тя Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Първоначало на жената й прилошало, но не взела мерки, защото бързала да се прибере Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Инцидентът е станал в Лондон Ще има ли вендинг машини за лекарства Ще има ли вендинг машини за лекарства Фармацевтите са в протестна готовност
доц. Александър Христов доц. Александър Христов Търсим свръхестествено решаване на проблемите, затова има странни явления като "Величие"

Виц на деня Виц на деня Прибира се първокласничка и заявява сърдито:
- Повече няма да стъпя там.
- Защо? - пита я майка й.
- Да чета не мога, да пиша не мога, а да говоря не ми разрешават.
Виц на деня Виц на деня - Любима моя!
- Ако бях любима, нямаше да ходиш по чуждо!
- Щеше да бъдеш единствена, а така - любима.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Често, за да живееш, е нужно повече мъжество, отколкото, за да умреш.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори