×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 69 пожара за последното денонощие в страната, един човек загина
  • Димитър Рачков празнува рожден ден
  • Тайванска компания отрече да е произвела пейджърите, които бяха взривени в Ливан
  • Път на младите и новите ще бъде даден в БСП, обяви Мая Манолова
  • Казахстан се консултира с Унгария и Турция относно ядрената енергетика
  • Проверяват съдията, отказал да конфискува колата на Нойзи
  • Русия отново атакува Суми с дронове
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отличените в Националния литературен конкурс „Морето, което събира всичко далечно“ получиха наградите си в Бургас


Отличените в Националния литературен конкурс „Морето, което събира всичко далечно“ получиха наградите си в Бургас
Третото издание на националната надпревара, организирана под егидата на БМФ Порт Бургас, отбеляза своеобразен рекорд – 164 творци от 63 населени места
11 Септември 2024, Сряда, 16:12 ч.
Автор: Флагман.бг

Литературният конкурс на БМФ Порт Бургас е неотменима част от социалната ангажираност на компанията към обществеността

Домът на писателя в Бургас бе домакин на заключителното събитие в литературния конкурс на БМФ Порт Бургас. Третото издание на националната надпревара, организирана под егидата на БМФ Порт Бургас, отбеляза своеобразен рекорд – 164 творци от 63 населени места. Темата “МОРЕТО, КОЕТО СЪБИРА ВСИЧКО ДАЛЕЧНО“ вдъхнови перата на 109 поети и 55 разказвачи, разпределени в две възрастови групи. Допълнително доказателство за нарастващата популярност на конкурса бе участието на автори от чужбина – от Аржентина и Обединени Арабски Емирства. Морето предизвика творческите импулси на хора от различни възрасти. Най-малкият участник е едва на 8 години, в противоположния край на възрастовата амплитуда е 89-годишен автор. Участниците от възрастова група до 18 години са 45 / 26 поезия, 19 проза. Цифрата при големите е 119 /83 стихотворения и 36 проза/.

С отговорната задача да оцени и селектира конкурсните произведения се зае жури в състав: Весела Джунджурова – главен юрисконсулт в „БМФ Порт Бургас”, Динко Динков – писател–маринист, носител множество литературни отличия, сред които плакет „Петко Росен” за белетристика и Елка Василева – поет и журналист, лауреат на няколко литературни конкурси.

„Позволете ми от името на екипа на БМФ Порт Бургас – най-големият пристанищен оператор в България, да поздравя всички участници за проявения творчески устрем чрез словото да дадат пространство на изконните човешки добродетели и ценности. Литературният конкурс на БМФ Порт Бургас е неотменима част от социалната ангажираност на компанията към обществеността, тъй като екипът ни е убеден, че нашето общество и хората имат нужда от позитивизъм и добри дела. Можем да обещаем, че ще продължим и занапред“, каза в словото си Весела Джунджурова.

„Обяснимо поетичните творби в конкурса надвишават прозаичните. Дали защото морето е непресъхващ извор на вдъхновение? Дали защото силното вълнение често избликва в стихове? Трудно е да се определи кое оказва най-силно въздействие. Но едва ли има човек, който да не е бил докосван от магията на морето. И е прекрасно, че от него се раждат великолепни слова!„ каза Елка Василева, която влезе в ролята на водещ на церемонията по награждаване.

„Изключително съм благодарен на организаторите от БМФ Порт Бургас, които ме поканиха да бъда част от журито на тазгодишния конкурс. Много ме радва голямото участие в литературната надпревара. „Морето, което събира всичко далечно”, е тема, която всеки може да тълкува по свой собствен начин, като тема за живота. От творбите на участниците се разбира, че морето присъства с техните животи по различни начини – къде по драматично, къде по-положително“, поясни Динко Динков. 

„Морето е вдъхновило творците да създадат свой собствен поетичен и прозаичен свят. Произведенията на победителите се отличават с дълбочина и присъствие. Наблюдава се  една изключителна бургаска стилистика в тях, за което ги поздравявам”, допълни той.

Димитър Христов – 2 място в категория Поезия над 18 г. и Весела Джунджурова - представител на БМФ Порт Бургас

Първата награда при младите поети бе присъдена на 17-годишната Персиана Цанкова от Самоков за стихотворението МОЕ СИНЬО ВЪЛШЕБСТВО. Второто място зае  място Ралица Спасова, на 10 години от Казанлък с творбата си АЗ И МОРЕТО. На трето място се нареди Александър Пишманов от Бургас, на 16 години за стихотворението БУРГАСКИ ВЯТЪР.

В поетичната група 18 + класирането бе оглавено от Лиляна Качова от София за стихотворението В БУРЯТА. Втора награда получи  ДИМИТЪР ХРИСТОВ от София за стихотворението СТРАНИЦА ОТ КОРАБЕН ДНЕВНИК. Трета награда бе  присъдена на  ИВЕЛИНА РАДИОНОВА от Провадия - за стихотворението ЖЕНАТА НА РИБАРЯ. 

„Много съм щастлива! Това е най-хубавата ми награда! Не ми липсват награди, но тази е от родният ми град. Такава досега нямах. Така, че за мен това е най-голямата награда“, сподели Лиляна Качова, преди да прочете отличената си творба.

Петър Чавдаров - 2 място в категория Проза до 18 г.

„Българската маринистика заслужава този конкурс. Тя е сравнително млада, сравнявайки я с някои островни държави. Ние почти нямаме острови, но пък имаме Пристанище Бургас, имаме български флот и всички ние обичаме морето“, каза поетът Димитър Христов, който уточни, че е посветил стихотворението си на един от големите български маринисти – Никола Радев.

Наградите за проза в група 18 + отидоха при Иван Томов от Бургас – първо място за разказа му МОМЧЕТО, СТАРЕЦЪТ И МОРЕТО,   Ганка Филиповска от  Варна – второ място за  разказа ЕДНО МОРЕ И ЕДНА ЖЕНА и Златка Андонова от Търговище – трето място за разказа АЛБАЛИНА.

Динко Динков и Иван Томов - 1 място в категория Проза над 18 г.

При най-младите разказвачи с първа награда бе удостоена Карина Терзийска на 15 години от  Благоевград за разказа НА ДРУГИЯ КРАЙ НА МОРЕТО, втори се нареди Петър Чавдаров, на 16 години от Бургас  за ДУШАТА НА МОРЕТО, третата позиция зае Радина Бояджиева, на 14 години от КЪРДЖАЛИ  за есето си  МОРЕТО, КОЕТО СЪБИРА ВСИЧКО ДАЛЕЧНО. 

Церемонията, която се превърна в истински празник, бе излъчена онлайн във Фейсбук страницата на информационен сайт „На брега”. За приповдигнатото емоционално въздействие допринесе и изпълнението на бенда „Роза и бодли“ – чудесен музикален подарък за всички участници и гости. 

Бенд Роза и бодли

От името на организаторите, Елка Василева благодари на всички, които са доверили на белия лист своето вдъхновение, съкровени вълнения и размисли. „Участието на пишещи от различни краища е и доказателство, че морето наистина събира и най-далечното! И ако се изразя метафорично, всички творби, които изпратихте, са вашият словесен дар за него! Пишете, скъпи приятели, ако това е начин да откривате света и себе си в него и чрез него! Конкурсите са важни, но по-важното е нуждата да творите. Бъдете вдъхновени и създавайте своите словесни откровения!“, призова тя.

Литературният конкурс е част от социалната програма на „БМФ Порт Бургас” АД. Дружеството организира конкурса, за да подкрепи литературната традиция в морския град, да съдейства за откриването и популяризирането на нови литературни дарования, да поощри създаването на стойностни литературни произведения.

Елка Василева и Александър Пишманов - 3 място Поезия до 18 г.
Лиляна Качова – 1 място в категория Поезия над  18 г.


 


В категории: Бургас


Флагман.БГ До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник 18/09/2024, Сряда 20:20 1
Повишиха ги посмъртно
Повишиха ги посмъртно 18/09/2024, Сряда 20:02 1
Флагман.БГ Дядо за пример Дядо за пример 18/09/2024, Сряда 19:57 1
България Всички новини
Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи Сигнал до Флагман! Бургазлия реши, че пътен знак му пречи, измести го на пътека за незрящи  Може ли така всеки човек да си мести знаците, където реши, пита риторично Мила Колева, а ние отправяме този въпрос към Община Бургас Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Как да станеш идеалната жена: 5 основни правила от Наталия Кобилкина Жената, която носи лекота и усмивка в ежедневието на своя партньор, е истински дар за него Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Алкохол и наркотици са погубили сезонния работник Иван, който почина мистериозно Безжизненото му тяло е намерено в спалнята, облято в кръв, на главата имал голяма рана Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Димитър Николов подкрепи Цанко: Ще се справи и с тази ситуация, причинена от завист и недоброжелатели Знам, колко деца увлече по плуването и как където и да участва, вее бургаското и българското знаме. И ще продължи да го прави! Защото му предстоят още много, много успехи, подчерта Николов Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Трима наказани и двама на облекчен режим в Созопол преди гостуването на Карнобат Опитният капитан Галин Димов е наказан с два мача след домакинската загуба от Саяна Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? Кои зодии ще се върнат на бял кон до края на септември? До края на септември три зодии ще намерят своята правилна рецепта за успех и ще се върнат на бял кон. Открийте кои са тези зодии и какво могат да очакват в последните дни на месеца. След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите След отворено зрънчо, залепено с тиксо: Промоция в магазин вбеси клиентите Пакети чипсове, които са били годни за консумация до края на юли, са пуснати на промоционална цена Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Ний не сме като тях или как един ди джей реши да заслепи звездите на благотворителен мач Този Мартин  (по прякор Мартен) забрави, че хората са отишли не заради него, а на благотворително събитие на Григор Димитров и Новак Джокович Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Напредва ремонтът на Дюлинския проход, вижте къде затварят пътя Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, преминавайки от там Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Това е дизайнерката, която се грижи за Първата дама Едва години по-късно изработването на дрехи и модата завладяват до такава степен живота й че тя се превръща в дизайнер от световна величина. В центъра на нейните дрехи е дантелата
Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" Зарязан бивш Playboy модел стана "най-секси таксиметров шофьор в света" "Работя за Uber с кола под наем, за да свързвам двата края.", сподели Нанет Хамънд Лоскиаво До дни Земята ще има още един спътник До дни Земята ще има още един спътник Нашата планета понякога получава допълнителни луни Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Всичко свърши! Разпродават инвентара на "Приятели" Аукционът се организира от "Джулиънс окшънс" в Гардена, Калифорния Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Обичате да творите - заповядайте тази неделя в двора на Етнографския музей Арт ателие „Усмихнати осмици“ канят всички деца и родители на 22 септември от 11.00 часа в двора на Етнографски музей Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина Скриха черната кутия от падналия самолет в чужбина В най-скорошен порядък се подготвят необходимите документи, с които тя да бъде изпратена на специалисти в Чехия, където се произвеждат L-39 Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Световна компания, лидер в сектора си, обяви неочакван фалит Компанията е с богата история Има тайна афера Има тайна афера „Отдръпнах се малко. Позволих си да си почина, да събера мислите си,д а прочета книга, да гледам филм. Но защо да не предприемам нещо ново в бъдеще?“, казва тя Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Мистериозна смърт покоси стюардеса на европейски полет Първоначало на жената й прилошало, но не взела мерки, защото бързала да се прибере Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Две двойки близнаци умряха при пожар, докато майка им пазарува Инцидентът е станал в Лондон Ще има ли вендинг машини за лекарства Ще има ли вендинг машини за лекарства Фармацевтите са в протестна готовност
доц. Александър Христов доц. Александър Христов Търсим свръхестествено решаване на проблемите, затова има странни явления като "Величие"

Виц на деня Виц на деня Прибира се първокласничка и заявява сърдито:
- Повече няма да стъпя там.
- Защо? - пита я майка й.
- Да чета не мога, да пиша не мога, а да говоря не ми разрешават.
Виц на деня Виц на деня - Любима моя!
- Ако бях любима, нямаше да ходиш по чуждо!
- Щеше да бъдеш единствена, а така - любима.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Често, за да живееш, е нужно повече мъжество, отколкото, за да умреш.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори