×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Хороскоп за днес, 17 септември
  • Тази вечер от 20 ч. в зала Арена Армеец Григор Димитров и Джокович се събират за дългоочаквания демонстративен мач
  • На 17 септември почитаме християнските добродетели и св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София
  • Депутатите се събират на извънредно заседание за гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съдебната реформа – абсолютно безпредметен израз


Съдебната реформа – абсолютно безпредметен израз
Всъщност става дума за нов опит да се овладее системата и няма изгледи нещо съществено да се промени
11 Септември 2024, Сряда, 10:45 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

А въпросът дали Сарафов е най-подходящият за поста главен прокурор е съвсем отделен и не от вчера е умело пренебрегван от същите загрижени днес за състава на ВСС

Вече повече от година, откакто на 12.06 Иван Гешев беше свален от поста главен прокурор, макар темата кой ще го наследи (Борислав Сарафов е временно на тази позиция) да е все така актуална, определено липсват горещите страсти, които породи както отстраняването на Гешев, така и мандата му.

Старият нов прокурор

След като прокурорската колегия на Висшият съдебен съвет (ВСС) взе решение за откриване на процедурата за избор на нов главен прокурор, временният изпълняващ длъжността Борислав Сарафов е фаворит за изкарване на пълен седемгодишен мандат. Но решението все още не е окончателно и трябва да бъде потвърдено от Пленума на ВСС утре.

Заспалите до този момент зимен сън ПП и ДБ призоваха настоящият Висш съдебен съвет да не избира нов главен прокурор, защото не притежава необходимите "демократична легитимност и интегритет“. Те внесоха и законопроект, който забранява на този ВСС да избира някой от т. нар. трима големи в съдебната власт – главния прокурор и двамата председатели на върховните съдилища. 

Не бива да забравяме и че те – ПП/ДБ - се съюзиха с ГЕРБ и ДПС с оправдания именно, че по друг начин не могат да извършат така лелеяната съдебна реформа... и промените в Конституцията. Нямали друг избор. Какви ги сътвориха в основния закон на страната – всички знаем. А Великата съдебна реформа отново не се състоя, след като и Конституционният съд отмени промените в основния закон, свързани с Висшия съдебен съвет, намаляването на правомощията на главния прокурор, съкращаването на неговия и мандатите на председателите на върховни съдилища. 

А въпросът дали Сарафов е най-подходящият за поста е съвсем отделен, не е от вчера и беше умело пренебрегван именно от същите, които сега са се загрижили, че с този състав на ВСС оставането му на поста е сигурно.

Няма Гешев, няма проблем!

Тази мантра беше дълго време повтаряна предимно от ПП и ДБ, както и от разни партии-еднодневки, които бяха решили, че през постоянното говорене по темата ще успеят да се доберат по-лесно до властта. БСП също активно яхнаха тази позиция, а президентът Румен Радев започна да повтаря, че „оставката на Иван Гешев като главен прокурор ще бъде в полза на гражданското общество и на страната”. Накрая към тях се присъединиха ГЕРБ и ДПС, за които главният прокурор рязко стана неудобен, което окончателно предопредели развоя на събитията.

Години наред това беше и темата-трамплин за ДБ, които си градяха цялата предизборна реторика на нея. Самият Христо Иванов в голяма степен се утвърди като политик (което само по себе си е парадоксално и нелепо, но е факт) отново през постоянното говорене по този въпрос, на сцената изплуваха и лица, които ще бъдат запомени единствено с нефелните си опити да покажат експертиза, каквато не притежават – например Надежда Йорданова.
Колко хора си спомнят, че на изборите през 2017 г. ДБ бяха събрали едва 2.96 %, а по-нататъшното им съществуване беше сериозно застрашено. Липсваше им за какво да се хванат, да намерят своите приоритети и да накарат хората да им повярват. И именно избирането на Гешев за главен прокурор им предостави отлична възможност – тяхното съществуване се легитимира. 

През годините след избирането му се увеличиха и кандидатите да реформират съдебната система, което отново беше обвързано с махането му. Целта беше пределно ясна – овладяване на прокуратурата, която до онзи момент беше сравнително независима, особено откъм влияние от страна на (раз)градската (екс)десница и присъдружните им НПО-та, които отдавна вече бяха овладели съда.

Мантрата „съдебна реформа” никога не включваше съда, акцентът винаги беше върху прокуратурата – „премахване на поста главен прокурор”, „премахване на прокурорската колегия на ВСС” и прочее. Предложение за работещ механизъм за справяне с реалните проблеми в системата липсваше. Всичко се свеждаше до нечии тясно партийни и икономически интереси, които бяха застрашени.

Важните въпроси

Проблеми в съдебната система безспорно има, не са и малко, но не са от вчера, не са от идването на Гешев (а и него вече го няма), не са само в едно звено. Те – проблемите – ще се задълбочават все повече, защото за толкова години не са напълно ясно дефинирани, винаги са определяни само през тяснопартийните интереси, а особено в последите години дефиницията им е единствено през опитите да се овладее прокуратурата, което в голяма степен допринесе както за доразрушаване на доверието в системата, така и до компрометиране на институцията.

Проблемите са свързани и с неща, които не зависят от магистратите:

1.    Некачествените закони, които се приемат от Народното събрание;
2.    Кадруването на политиците;
3.    Промените, които се правят от некомпетентни лица;
4.    Липсата на ефективен контрол върху работата им;
5.    Опитите да се заглушат гласовете на съдиите, прокурорите и следователите.

Разбира се, има сериозни дефицити сред самите магистрати:

1.    Липсата на отчетност;
2.    Корупцията;
3.    Чадърът над някои от тях;
4.    Спорните съдебни решения - макар под ножа почти винаги да е прокуратурата, най-сериозна вреда – дори и спрямо обикновените хора – нанасят съдиите с често безумните си отсъждания. Достатъчно е да вземем за пример дори сравнително безспорни дела, като тези касаещи пътните инциденти и обидно ниските присъди за виновните. После не бива да се чудим защо българинът няма доверие на съдебната система, което също е основен проблем;
5.    Кадровите проблеми, макар за част от тях да не са виновни самите магистрати;
6.    Мудната система, но отново с уточнението, че често това е вина предимно и отново на законотвореца, не на „изпълнителя”;
7.    Влиянието на политически и/или икономически кръгове.

И ето, вече години наред, съдебната реформа буксува. Нещо повече, изразът стана абсолютно безпредметен и предизвиква било смях, било подозрения, че става дума за опити за овладяване на системата. Каквото и в действителност се случва. Няма и изгледи скоро нещо съществено да се промени – поне не докато под „реформа” се разбира случващото се в момента.

ОЩЕ ОТ АВТОРА
 


В категории: Политика


Това са най-страстните зодии
Това са най-страстните зодии 17/09/2024, Вторник 21:40 0
Флагман.БГ Съдят я за плагиатство Съдят я за плагиатство 17/09/2024, Вторник 19:40 0
18
Коментара по темата
18.
XX
12.09.2024 09:40:39
0
0
България няма да се оправи докато има такива неграмотни и некадърни про'с'таци гласуващи за ЕС.
17.
XX
12.09.2024 09:39:17
0
0
Гледам, до сега 7 неграмотни про'с'така не одобряват факта, че ЕС е написал, че у нас няма проблеми с ...
Бас държа, че точно тези 7 неграмотни про'с'така са точно тези дето ревът как ЕС е върха, трябва да го слушаме... за да им ДАДЕ МРЗ.
16.
XX
12.09.2024 09:36:18
0
0
До 14

"Дааа, наистина няма нужда от съдебна реформа. " - и КАКВО ще реформираш?
Дай КОНКРЕТНО какви промени искаш да има.
КОНКРЕТНО!
ПП. Инак си същия неграмотен про'с'так като кито, христо и останалите в Шайката, които счупиха Конституцията.
15.
AA
11.09.2024 17:40:25
0
2
До 10 и 11 ХАХАХА . Ти голямо мнение имаш за себе си бе каун.
14.
Въй...
11.09.2024 13:52:52
1
5
Дааа, наистина няма нужда от съдебна реформа. Ами сега всичко си ни е наред - крадците и мошениците в съдебни тоги си разиграват коня безнаказано и си пълнят джоба. И сега да направим съдебна реформа и пак да станат "социално слаби" (като в Приморско).
Сакън! В никакъв случай! Тази съдебна реформа е вредна за българските "социално слаби" съдии и прокурори.
13.
чети внимателно
11.09.2024 13:04:18
1
0
При "трима българи - чета с предател, никога няма да се оправи положението. И Господ да дойде....Той ще бъде предаден от нашите Юди !
12.
Хахахах
11.09.2024 12:24:47
5
2
Винаги съм се кефил на потомствените минетмайстори спермояди, които гласуват за Киро grindr Фърфарата, Асен Тръбата, Христа халката, гейерал Гном-личния паж и минетмайстор на Косьо Самоковеца. Също и на изродената малоумна маса, гласуваща за гроб и бъсъпъ!
ХАХАХХХАХААХХАХ, малоумни свине ХАХАХАХАХ
11.
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11.09.2024 12:14:03
3
2
ДО 8 МОРСКИ ЛИ СИ ГОРСКИ ЛИ СИ АМА В КОМЕНТАР №9 ЯСНО СА ПОСОЧЕНИ ПРИЧИНИТЕ !!!!!!!!!!!! И ВТОРО МАЙ ОЩЕ ИНДИВИДИТЕ НАСЕЛЯВАЩИ ТЕРИГОРИЯТА ОЩЕ НЕ СА ДОКТИГНАЛИ ДО СТЕПЕН НА ОБЩЕСТВЕНО РАЗВИТИЕ ТИП ПЛЕМЕ !!!!!!!!!!!! В ПЛЕМЕТО ВОЖДА ""Винету" се грижи ЗА БЛАГОПОЛУЧИЕТО МУ а не КРАДЕ ОТ ПЛЕМЕТО ХАХАХА !!!!!!!!!! ПО СКОРО СМЕ НА ЕТАП ОРДА ВСЕКИ ЗА СЕБЕ СИ И ВСЕКИ СРЕЩУ ДРУГИЯ според интереса си ХАХА !!!!!!
10.
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11.09.2024 12:12:31
3
3
ДО 8 МОРСКИ ЛИ СИ ГОРСКИ ЛИ СИ АМА В КОМЕНТАР №8 ЯСНО СА ПОСОЧЕНИ ПРИЧИНИТЕ !!!!!!!!!!!! И ВТОРО МАЙ ОЩЕ ИНДИВИДИТЕ НАСЕЛЯВАЩИ ТЕРИГОРИЯТА ОЩЕ НЕ СА ДОКТИГНАЛИ ДО СТЕПЕН НА ОБЩЕСТВЕНО РАЗВИТИЕ ТИП ПЛЕМЕ !!!!!!!!!!!! В ПЛЕМЕТО ВОЖДА ""Винету" се грижи ЗА БЛАГОПОЛУЧИЕТО МУ а не КРАДЕ ОТ ПЛЕМЕТО ХАХАХА !!!!!!!!!! ПО СКОРО СМЕ НА ЕТАП ОРДА ВСЕКИ ЗА СЕБЕ СИ И ВСЕКИ СРЕЩУ ДРУГИЯ според интереса си ХАХА !!!!!!
9.
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11.09.2024 12:03:13
1
5
ДО №6 ДА ТАКА Е НИКАКЪВ ШАНС ЗА НОРМАЛНА ДЪРЖАВА С ПЛАТЕНА "Джуналистика" ИИИИИИИИИИИИИ вярващите и ДЕБИЛИ ХАХА!!!!!!!!!!!Един професор ТВЪРДИ че 80% от индивидити населяващи територията България СТРАДАТ от """"""""""Д–––––ефекта """""""""""открит от Д.Дънинг и Дж.Крюгер / ВИЖТЕ в Уикипедия за това отккритие / Професора определя СТРАДАЩИТЕ като ДЕБИЛИ !!!!!!!!!Царя УСТАНОВИ че за да се ПРЕОСНОВЕ в държава България е НУЖНО ПЪРВО ДА СЕ СМЕНИ ЧИПА НА ТЕЗИ ДЕБИЛИ ХАХА """""""""""""""проС матрял слаба държа......ООООПС. НИКАКВА ДЪРЖАВА """""""""""
8.
морски
11.09.2024 11:57:25
2
5
Не може да върви съдебна реформа и да сме шампиони по кражби и корупция. Племето ни е разбойническо, за жалост. Диви балканци и това си е.
7.
XX
11.09.2024 11:50:00
7
1
В доклада на ЕК си пише, че в България:
1. Няма проблеми с корупцията.
2. Няма проблеми с върховенството на закона.
3. Няма проблеми с охраната на границата.
Затова и Холандия гласува за приемането на България в Шенген. Факт.
Пък неграмотните тролове №3 и №4 на шарлатаните да си постват фалшивите опорки. Нали трябва и те да захлебят с нещо.
6.
.......
11.09.2024 11:47:58
2
12
Тук нямаш шанс
за нормална държава,
ДС своите слага на власт,
до безкрай ще ни грабят.
5.
XX
11.09.2024 11:46:27
9
3
Естествено, че "Съдебната реформа" е дъвка за пред неграмотните и некадърни про'с'таци, които гласуват ЕС да им даде МРЗ.
4.
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11.09.2024 11:31:09
1
12
Когато Кьовеши беше на посещение в България и препоръча ЗАКОНОДАТЕЛНА РЕФОРМА която ще изчисти обществото от "КРАДЦИТЕ" !!!!!!! ТОГАВА БУЦИИ ГУЦИ СЕ КРИЕХА В ХРАСТИТЕ ХАХА !!!!!!!!Сега години след което Румъния се изчисти от "КРАДЦИТЕ " гражданите и имат два пъти по висок стандарт от НАС ! !!!!!!!!!ПРИЧИНАТА Е ЧЕ КРАДЦИТЕ ПРОДЪЛЖИХА БЕЗНАКАЗАНО ДА СИ КРАДЪТ ! ТАЗИ СТАТИЯ ОБСЛУЖВА БЕЗАКОНИЕТО И БЕЗНАКАЗАНОСТА !!!!!!!!!!!!!
3.
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11.09.2024 11:19:41
1
11
В Румъния две жени М.Моковей –министър на правосъдието и Кьовеши след СЪДЕБНАТА РЕФОРМА вкараха в пандиза двама министър председатели и куп местни дерибеи хаха !!!!!!!!!!ТАЗ ТУКА АГИТИРА ЧЕ НЯМАЛО НУЖДА ОТ СЪДЕБНА РЕФОРМА !!!!!!!!!!!!ЗАЩО МЪ В ЧИИ ИНТЕРЕС МЪ аааааааааааа ??????????Или които плаща музика............ОООООООПСССССССС СТАТИЯТА Я ПОРЪЧВА ХАХА
2.
Смях
11.09.2024 11:12:59
4
4
Също както евроатлантизъм.
1.
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11.09.2024 11:12:12
1
15
ТАЗИ Е ПЛАТЕНА ОТ ГУЦИ И БУЦИ –МАФИЯТА ДА ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ И ! ТЯ ПОВТАРЯ МАФИОТСКИТЕ ОПОРКИ ЗА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР И ЧЕ НЯМАЛО НУЖДА ОТ НОВО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ЗАЩОТО СТАРОТО ДОБРЕ ВЪРШЕЛО РАБОТАТА НА МАФИЯТА !!!!!!!!!!!!!!НЯМА ЕДИН ОСЪДЕН ОТ ВИСШИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТА /разбирай БУЦИ И ГУЦИ/ ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Поморийският криминоген Георги Димитров пак загази, спипаха го за масовата кражба на колела през август Поморийският криминоген Георги Димитров пак загази, спипаха го за масовата кражба на колела през август Престъпленията са извършени в рамките на 3 седмици Спектакълът "Обичам Бургас" - еуфория от танци, песни и много енергия завладяха "Летния театър" Спектакълът "Обичам Бургас" - еуфория от танци, песни и много енергия завладяха "Летния театър" С емоционалния концерт отбелязахме символично края на културното лято 2024 г. в морския град Селекция от изключителни творци в 26-то издание на „Звук и Цвят“ Селекция от изключителни творци в 26-то издание на „Звук и Цвят“ Пленерът на Дарик отново заживява край морския бряг с пулса на 15 български художници от 15 септември Експерт разби чалъмите за преминаване на ГТП Експерт разби чалъмите за преминаване на ГТП Всичко е загуба на време, категоричен е той, има по-модерни начини Цицките на властта Цицките на властта Слава богу, по време на всичките ни извънредни парламентарни избори, които минаха и предстоят, не се налага екзекуция на неуспелите 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие във вота 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие във вота Регистрацията на коалиция „Има смисъл” е заличена заради непълна подписка Банките готвят здрава сурвачка за Коледа, ето какво решиха Банките готвят здрава сурвачка за Коледа, ето какво решиха Някои от тях вече го въведоха Кръгла маса от експерти и политици обсъди висшето образование в Бургас и региона Кръгла маса от експерти и политици обсъди висшето образование в Бургас и региона Освен как да бъдат решени дългогодишните проблеми, бяха обсъдени и важни теми, по които да се работи в бъдеще за преодоляване на демографската катастрофа Познахте ли я Познахте ли я Тя е първата дама от модния подиум, станала по-късно кинозвезда у нас Кметът Димитър Николов: Вече готвим заявлението за Факултет по дентална медицина в Бургас Кметът Димитър Николов: Вече готвим заявлението за Факултет по дентална медицина в Бургас Такъв няма в целия Югоизточен регион
Съдят я за плагиатство Съдят я за плагиатство В съдебния иск инвестиционното дружество Tempo Music обвинява Сайръс в "умишлено копиране" на труда на Марс и твърди, че "Flowers" не би съществувала без "When I Was Your Man" Май пак са заедно, целуват се страстно в ресторант Май пак са заедно, целуват се страстно в ресторант А уж се развеждат Експерт бие аларма: 2 мощни земетресения ще ударят на 200 км от България Експерт бие аларма: 2 мощни земетресения ще ударят на 200 км от България Всъщност опасността ще дойде от второто голямо земетресение, смята проф. д-р Йовгюн Ахмет Ерджан Люта зима през септември (СНИМКИ) Люта зима през септември (СНИМКИ) 54-годишен загина заради лошото време Арестуваха световноизвестен рапър Арестуваха световноизвестен рапър Задържането му е станало след обиските на два негови имота Зеленски се примирил със загубата на Донбас, а руснаците тръгват на лов за „Леопард“-и Зеленски се примирил със загубата на Донбас, а руснаците тръгват на лов за „Леопард“-и Пети ден украинската армия се опитва да пробият руската отбрана край Веселое, за да ударят в тил войските на противника Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват
Румен Радев, президент Румен Радев, президент Когато Пеевски рискува живота си за България, нека искат оставки. Виц на деня Виц на деня В дискотека:
- Бейби, искаш ли да правим с*кс?
- Уау, какво нахалство! Направо останах без думи!
- Е, нищо де, само кимни с глава!
Виц на деня Виц на деня Звъни тъщата на зетя:
- Синко, идвай, жена ти ражда. Има три пръста разкритие.
- Това нищо не е, така ми я дадохте.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мили деца, учете! Вие сте бъдещето на Германия, Великобритания и Щатите.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори