×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Паламуд се появи в Царево, идва ли по-рано есента и как да се възползваме от деликатесната риба


Паламуд се появи в Царево, идва ли по-рано есента и как да се възползваме от деликатесната риба
Днешният улов в Царево е по 400-600 грама, до началото на октомври се очаква да стигнат до двойно на това тегло
10 Септември 2024, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Най-добрата компания на ястията с „циганка”, както морските вълци наричат първите и дребни екземпляри с меко месо, е... хубавото червено вино

Паламудът тази година подрани, споделят опитните рибари. Макар засега да е само на определени места - предимно в Царево, но също и в Приморско и Несебър, през този период на 2024 г. рибата вече се лови още в началото на септември. Това подтикна мнозина да се питат дали обикновено сочената за вестителка на есента „циганка” не се опитва да ни каже нещо. Доста едра е, над 400 грама.

Това, че сега паламудът влиза в мрежите им не значи нищо повече от това, че просто се е появил, защото утре може и да изчезне. Той се носи на пасажи и живее предимно на дълбочина между 40 и 60 метра, като излиза на брега късно вечер, за да търси храна на плиткото.

И точно така се улавя в мрежите. Узакмата е вид риболов, при който се пуска плуваща мрежа с оловни халки. Това се прави около 20-25 минути преди да настъпи сумрака и реално това е единственият начин да се улови паламудът точно сега. В  този момент от деня рибата е на сравнително плитко, а слънцето пада по повърхността на водата под такъв ъгъл, че небето се слива с морето и рибата на практика „ослепява”. Точно така се навира сама в мрежите.

Архивен кадър: Рибари от Несебър се връщат с богат улов на паламуд. Снимката е от 1973-1975 г., какъвто отдавна нямаме

Очакванията на рибарите, въпреки ранната поява на тази изключително вкусна черноморска риба, е че тази година няма да се повтори огромния улов от 2022 г., когато по тържищата се виждаха екземпляри от по 1.2-1.5 килограма. Засега уловът е с тегло между 400 и 600 грама и ще се запази така до края на септември. Крехка, с меко месо. Октомври обаче може да има изненади, споделиха пред Флагман рибари. Напълно е възможно да видим риби по пазарите от по 1-1.2 кг.

Любопитно е, че паламудът е една от малкото риби, които не се вписват в условията на популярната поговорка - той се вмирисва не от главата, а от опашката. Затова е нужно при готвенето му да се спазват някои специфични правила. Точно по тази причина и рецептите, в които фигурира тази риба, са малко по-различни от останалите.

"Режеш и плачеш от кеф"

Може би най-вкусното ястие, което ще опитате тази есен, е паниран паламуд на трахули. Думата е жаргонна и означава нарязани кръгчета. Паламудът първо се поставя във фризера за не повече от 30 минути, защото така се работи най-лесно с него. После се измива със студена вода, почиства се от хриле, перки и коремни вътрешности - набляга се в зоната на опашката. После отново се измива няколко пъти с вода и се осолява с едра сол. После се оставя да престои 24 часа.

Панираният паламуд на трахули е една от най-добрите идеи за рибно ястие тази есен и зима. Снимка: gotvach.bg

На следващия ден солта се маха и рибата се подготвя за панировка и запръжка, която се извършва по традиционния начин в тиган. Не е никаква философия, но с чаша бяло или червено вино това ястие е може би едно от най-големите класики по Черноморието.

Ропотамо

Съвсем не е случайно, че едно от другите най-популярни ястия с паламуд носи името на река Ропотамо. Именно в морските градове край нея „циганката”, както се нарича жаргонно дребните екземпляри, излиза най-рано.

Ако не сте яли тази вкусотия, време е да пробвате

В тенджера се вари рибата, нарязана на шайби, заедно с доматен сос, нарязани на шайби кисели краставички, моркови. Ключова съставка е бобът, както и грах. Понякога се слага лук, както и мед. В някои рецепти с рибата се слага и оцет. Към сместа може да се добави бахар. Всичко това се вари в тенджерата до омекване на шайбите от паламуда. Когато всичко е готово, изсипвате в буркани и имате страхотна гозба за зимата.

 


В категории: Животът


Флагман.БГ Почина принцът на Люксембург Почина принцът на Люксембург 09/03/2025, Неделя 18:26 1
Флагман.БГ Свариха я като жаба Свариха я като жаба 09/03/2025, Неделя 17:40 3
9
Коментара по темата
9.
Помо
12.09.2024 13:32:15
0
0
Паламуда се купува по две по четири Риби.Ако е повече го дават на едро .Цената падна от15лв закг на 8.9.10лв за килограм.Най едрите екземпляри по 720гр.
8.
Папуров
12.09.2024 10:26:56
0
0
Не знаех, че "баджовците" са морски вълци. Що се отнася до рецептата, пълна измишльотина. А кое ѝ е деликатесното на деликатесната риба, нямам представа.
7.
Хихи
11.09.2024 14:55:29
1
1
До хахаха. Ти явно си от Глумче или Кликач? Защото бургазлии не са и чували за панирана циганка (дребен паламуд)!
6.
ТБС
11.09.2024 01:19:30
3
12
Колко рано? Все по това време си излиза. Някой явно го вижда само замразен, в края на есента. А рецептата е просто крайна гнъс.
5.
Хо-хо хо
10.09.2024 22:10:46
1
15
Софиянци изядоха всичкия "пресен" паламуд. Юли месец си е привилегия на ядеш прясна риба. Сега идва другата партида
4.
Бургазлия
10.09.2024 21:08:07
0
13
Мерси, ще изчакам за чернокоп.
3.
agent 007
10.09.2024 21:00:05
1
5
15 лв./кг е на Краснодар
2.
Ханко Брат
10.09.2024 20:27:23
0
25
Доживяхме да ни пробутват рецепти за "лефер с боб" и "калкан с кисело зеле".... "Пропуснали са.... а като почистите паламуда отделете главите и ги запазете.... после може да направите пача" !)))
1.
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
10.09.2024 20:15:54
2
32
ТОЗ КОЙТО Е ДАЛ РЕЦЕПТАТА ВЕРОЯТНО Е ИЛИР ОТ СЛИВЕН И ЛИ ЯМБОЛ ХАХА !!!!!!!!!!!!АБЕ ИДИОТ ТВА ДА НЕ ТИ Е ШАРАН ХАХАХА !!!!!! ""ЦИГАНКАТА" СЕ СЛАГА ВЪВ ФРИЗЕРА НАЙ МАЛКО ЗА ДВАП ЧАСА ПОСЛЕ СЕ РЕЖЕ НА ШАИБИ МАКСИМУМ 2 САНТИМЕТРА И ТОГАВА СЕ ПОЧИСТВА КАТО ПРОСТО СЕ ИЗБУТВАТ ЗАМРЪЗНАЛИТЕ ВЪТРЕШНОСТИ ОТ ШАИБАТА И НЕ СЕ МИЕ АСАМО СЕ ПОСОЛЯВА ПАНИРА К БРАШНО И ПЪРЖИ !!!!!!!!!!!!!ТОВА Е СЕЛЯНДУРИ ХАХА
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Гущеров отнема децата от Светлана, готви план да я срине със земята Гущеров отнема децата от Светлана, готви план да я срине със земята Милионерското синче е готово на всичко за да си върне децата и да унижи плеймейтката Възможно е търговци да вдигнат цените, след като влезем в еврозоната, но конкуренцията ще елиминира бързо тези практики Възможно е търговци да вдигнат цените, след като влезем в еврозоната, но конкуренцията ще елиминира бързо тези практики Икономистът от Пловдив Георги Стоев е поел лична инициатива в социалните мрежи, в която си е поставил за цел да отговаря на въпроси на граждани за важните промени, които ще настъпят, след като България влезе в Еврозоната Кървавият ужас в Айтоския проход: 20-годишен моторист е загинал на място Кървавият ужас в Айтоския проход: 20-годишен моторист е загинал на място В продължение на три часа на мястото цареше хаос  и трафикът бе напълно  спрян и в двете посоки , а шофьорите са пренасочени през Ришкия проход Пиян украински шофьор помете ограда и се заби в кафене в Слънчев бряг Пиян украински шофьор помете ограда и се заби в кафене в Слънчев бряг Пробата му отчете 2,5 промила Голям завод затвори, остави стотици без работа в беден град Голям завод затвори, остави стотици без работа в беден град Мъчно ми е за завода по простата причина, че това са почти десет години, каза една от жените Тази подправка не само подобрява вкуса на храната, но и носи множество ползи за здравето Тази подправка не само подобрява вкуса на храната, но и носи множество ползи за здравето Лютият червен пипер е добре позната подправка в кулинарията, известна със своя пикантен вкус и яркочервен цвят   Изненада с кино, вечеря и огромен плакат – жестът, който разплака учителка в Руен Изненада с кино, вечеря и огромен плакат – жестът, който разплака учителка в Руен Г-жо Мария Чанева, твоите деца те обичат", написаха учениците от 12а клас   Шокиращо беззаконие в „Меден рудник“, водачи газят правилата, за да спестят 20 метра Шокиращо беззаконие в „Меден рудник“, водачи газят правилата, за да спестят 20 метра Спестяват секунди, застрашават живота на пешеходците Свариха я като жаба Свариха я като жаба Вижте интересния разговор с Ани Цолова  Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Никакво отпускане, продължаваме! Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Никакво отпускане, продължаваме! Вървим по график, каза Ангел Стойков
Деца, учители и родители засадиха дръвчета в Бургас в инициативата „Горичка на децата“ Деца, учители и родители засадиха дръвчета в Бургас в инициативата „Горичка на децата“ Основната цел на събитието беше да покаже на децата колко е важно да се грижим за природата Почина принцът на Люксембург Почина принцът на Люксембург Издъхна едва на 22 години Цените на имотите в тази страна удариха невиждан ръст Цените на имотите в тази страна удариха невиждан ръст Aнaлизът, бaзиpaн нa oфициaлни дaнни, cъбpaни oт Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт, пoĸaзвa, чe 2024 г. e билa нaй-cĸъпaтa гoдинa в иcтopиятa зa пaзapa нa нeдвижими имoти Стрелба пред Белия дом, нападателят е прострелян Стрелба пред Белия дом, нападателят е прострелян От службата потвърждават, че никой от агентите на "Сикрет сървис“ не е пострадал при сблъсъка  Тази звезда от турска сапунка тъпче детето си с пържени картофи Тази звезда от турска сапунка тъпче детето си с пържени картофи Гюпсе Озай – майката на детето, не одобрява създадените от баща му хранителни навици Болна многодетна майка почина след ремонт от „Бригада Нов дом“ Болна многодетна майка почина след ремонт от „Бригада Нов дом“ Апартаментът се намира в блок в столичния „Люлин“. Когато майсторите влязоха вътре те се потресоха и направо се чудеха дали да се заемат със задачата Този дебелак свали 17 кг в риалити шоу Този дебелак свали 17 кг в риалити шоу Славко, който влезе в предаването със своите 182 килограма, показа впечатляващ резултат при последното мерене – 165 кг Учиш 5 години, знаеш 2 езика, но в крайна сметка отиваш да правиш бургери в мола Учиш 5 години, знаеш 2 езика, но в крайна сметка отиваш да правиш бургери в мола Знаете ли кое е жалкото? Ние сме народ с потенциал, но сме ангажирани с "глупави работни места" България гори! Над 200 пожара за едно денонощие, има жертви България гори! Над 200 пожара за едно денонощие, има жертви Най-тежко е било положението в жилищни сгради, където са регистрирани 14 пожара Проговори за невероятна драма с баща си и как са я уволнили от Игри на волята Проговори за невероятна драма с баща си и как са я уволнили от Игри на волята Актрисата имала сериозни финансови проблеми, разчитала на издръжката на приятели
Бойко Борисов Бойко Борисов ДПС-ДПС ме натъжи. Най-опасен съм, когато съм тъжен Виц на деня Виц на деня - Марче, какво ти подари твоя за 8-ми март?
- Виждаш ли оня Мерцедес - металик отсреща!
- Да!
- А, същия цвят тенджера!
Виц на деня Виц на деня - Защо 8-ми март е Денят на жените?
- Защото е единствената цифра с две дупки...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Всяка жена заслужава да я обичат повече, отколкото заслужава. — Генадий Малкин
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори