Трябва ви малко морковче, пипер и става най-вкусната зимнина
Време е да започнем подготовката за най-студения и уютен сезон през годината
Есента вече чука на вратата и е време да започнем с подготовката за най-уютния сезон през годината. Едно от традиционните неща по Балканите е да приготвим зимнина, твореейки вкусна храна за студените дни.
В следващите редове сме ви приготвили една много вкусна и бърза рецепта за приготвяне на зимнина и по-точно на мариновани морковки със сладък пипер, което е истинско вкусно изкушение за студените дни.
Рецептата се приготвя много лесно, а за целта не ви трябват и много продукти. Ето тайните й.
Съставки:
Пиперът е сладък. Препоръчваме сорт капи (вид сладък пипер, свързан с червен пипер) – 3 кг
Моркови – 3 кг
Люта чушка – 50 гр
Чесън – 2 глави
Оцет – 1,5 чаши (300 мл) (можете да използвате ябълков или гроздов оцет)
Каменна сол – 2 супени лъжици
Сок от 1 лимон
Зехтин – 1 чаша (200 мл)
Приготвяне:
Обелените, измити и изсушени моркови трябва да се настържат на корейско ренде, за да се получат тънки дълги ленти, които ще запазят структурата и хрупкавостта си след мариноване. Почистете чушката, лютата чушка и чесъна и ги смелете в блендер до кашисто състояние.
В неокисляваща купа смесете настъргания морков със сместа черен пипер. Налейте оцет, лимонов сок и каменна сол. Разбъркайте всичко добре, така че съставките да бъдат равномерно напоени с марината.
След това покрийте купата с капак и оставете за 4 часа на стайна температура. Това ще позволи на зеленчуците да поемат марината и да разкрият вкуса си. И когато определеното време изтече, налейте зехтина в зеленчуковата смес и отново разбъркайте добре. Маслото не само ще добави вкус, но и ще помогне да запазите зеленчуците свежи и сочни.
Сега разпределете готовата смес върху предварително стерилизирани буркани, като оставите малко разстояние до краищата. Уплътнете и изравнете повърхността с лъжица. С чиста салфетка избършете добре гърлото на буркана в кръг, след което ги затворете със стерилни, сухи (!) капачки и внимателно ги завъртете.