×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честит първи учебен ден!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Празнуваме 139 години от Съединението на България


Празнуваме 139 години от Съединението на България
С възстановка на събитията отпреди 139 години и със заря в Съединение започнаха тържествата по случай Съединението на Княжество България и Източна Румелия
06 Септември 2024, Петък, 07:04 ч.
Автор: Флагман.Бг

В Бургас от 11.30 часа ще започне празничният концерт на ансамбъл „Странджа“

Честваме 139 години от Съединението на България – едно от най-значимите събития в нашата история. Кулминацията на тържествата по традиция ще е в Пловдив на площад „Съединение“, съобщава бТВ. В честванията вечерта ще участват държавният глава Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев. 

На 6 септември 1885 г. е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Така българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизия на Берлинския договор.

Денят на Съединението ще бъде отбелязан в цялата страна.

С възстановка на събитията отпреди 139 години и със заря в бившето село Голямо Конаре, сега град Съединение, започнаха тържествата по случай Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Потомци на българите, извършили акта на Съединението, пресъздадоха отново драматичните часове на 5 септември 1885 година.

Столичната община организира тържествено събитие за отбелязване на празника, съобщава Нова телевизия. Церемонията ще се състои пред Мавзолея костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски”.

В програмата за празничното честване ще участват Националната гвардейска част, вокална формация „Български гласове“ с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

На тържествената заря-проверка на площад „Съединение“ в Пловдив ще присъства зам.-министърът на отбраната Аделина Николова, както и представителни формирования от Съвместното командване на специалните операции. 

По-рано през деня отново там почетни караули и военни ритуали по поднасяне на венци и цветя ще се проведат на паметника на Гаврил Кръстевич, на паметника на майор Райчо Николов и на паметника на Захари Стоянов.

Стотици хора от цялата страна се събраха снощи на мястото, където голямоконарската чета, предвождана от Продан Тишков – Чардафон на 5 септември 1885-та година вечерта се отправя към областния град - Пловдив, за да арестува управителя на Източна Румелия – Гавраил Кръстевич, съобщава БНТ.

В четата като първа сред равни е и единствената жена – девойката Недялка Шилева, която е извезала знамето на четниците.

Тази година празникът в град Съединение беше отбелязан още по-тържествено, защото се навършват и 55 години от обявяването на бившето село Голямо Конаре за град. А това става със специален държавен указ през 1969-та година.

По традиция център на честванията е Пловдив, където в катедралния храм "Света Богородица" ще бъде отслужен тържествен молебен за Деня на Съединението.

След службата, която започва в 10:00 часа и ще се води от Пловдивския митрополит Николай, в двора на храма пред паметника на Гаврил Кръстевич ще бъдат тържествено поднесени венци. Честванията продължават с поднасяне на цветя пред паметника на майор Райчо Николов в 11:30 ч. и пред паметника на Захари Стоянов в 12:00 часа.

Атрактивната възстановка на комитет "Родолюбие" за събитията от 1885 година започва в 19:00 часа на Римския стадион в центъра на Пловдив. В 19:45 в Регионалния исторически музей ще бъде представена изложбата "Сандро – княз Александър фон Батенберг".

Тържествената заря-проверка ще започне в 20:30 часа на площад "Съединение", на която ще присъства и президентът.

От 10.30 часа на площад „Атанас Сиреков“ в Бургас /пред сградата на Общината/ пък ще бъде извършен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас.

В 11.00 часа пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк /до Военния клуб/ ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на всички герои, дали живота си в борбата за свободна и обединена България, след което ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност.

Празничният концерт ще бъде от 11.30 часа на площад „Атанас Сиреков“, когато професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ с ръководител Марио Егов ще поздрави жителите и гостите на Бургас.

От 18.30 часа в Културен дом НХК любителите на словото и музиката ще могат да посетят поетично-музикалния спектакъл по стихове на Стефан Цанев – „Носете си новите дрехи, момчета“. В него участват Доротея Тончева, Кирил Дончев и Стефан Цанев, а водещ ще бъде Светлозар Желев. Събитието ще бъде с вход свободен.


В категории: Бургас , Пловдив


16
Коментара
16
Коментара по темата
16.
Йоханес Хан0330
06.09.2024 17:52:25
0
1
БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА УМРЕ !!!
Еврокомисарят Йоханес Хан:
„България след българите“ - до 40 години България ще изчезне, българите ще изчезнат като народ и този процес е необратим

Българино, чети за да знаеш:
https://skandalno.net/за-българия-без-българите-из-шокиращи/

Йоханес Хан: "Българите нямат нужда от държава" !!!
15.
Цитро60
06.09.2024 15:35:41
2
0
Бро 14, докато не изкореним соц носталгията и зависимоста от Големия брат няма да мръднем на никъде.
Дереджето което сме в момента е рзултат от 30 годиди търмъчене и гавра от алчната червена соц шайка , част от които измряха по естествен или друг начин но завещаха политическото влияние и всичко изкрадено на техните наследници, които ни управляват и в момента! всички ги знем кои са! прослед им само историята , и то е БКП!
ЕС, НАТО прах в очите на хората, никой не ни има доверие там защото знаят кой стои на другия край с четвения телефон в Кремъл!
да се сревже линията да си стъпим на краката и да решим какъв е пътя на горе, има и груги начини със сигурнст но твоята куха про руска лейка иразбира само руский мир или или прогнил западен джендъризъм!
Аз съм живял достатъно в двата свята съм видял кое истина и кое е bullshit, for ream bruv!
14.
До 13
06.09.2024 14:32:40
0
0
Добре бе, баджо... Поръчката е приета! (иронично е, че в момента вие, които така тачите западът, сега сте И на власт И на почит в общественото съзнание... няма да тормозим младите да си дават ядката на живота- младостта, да боядисват огради, да чистят листа, да ходят на бригади или ленински съботник...)
Махат се всички, които имат нещо хубаво да кажат за НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ и остават само IT, таксиджии, политици, сервитьорки, козметички, дилъри, охранители и ченгета и... почваме да произвеждаме БТРи, зелена енергия, джендъри и прочие, ще транзишънват, няма да транзишънват... И какъв резултат си представяш? Една септична яма, пълна с хора, които не могат да докажат произход на средствата, жени, които искат да са мъже-кариеристи, спортисти, които искат да са наемни убийци и мъже, които искат да надминат римските сенатори по разгулен и развратен начин на живот...
Странни птици сте платените/идеологическите застъпници на "новото време" (в което няма нищо "ново", а е просто едно подаяние от силните към слабите, за да могат вторите по-скоропостижно да се затрият и да освободят терена)
...
You for real, bro?
13.
Цитрон60
06.09.2024 14:15:05
1
0
Колега 12,
освен ако това не е опит за сърказъм, евсе едно отново слушам булшит пропагандата ог консомолските сбирки в училище.
Вие копейките се едни жалки но верни на на делото мазохисти затънали в носталгия по съветската кочина от преди 40 години и не искате да мърдате на никъде, те тва е теглото на България
12.
Счетоводство
06.09.2024 12:12:09
2
1
Съединението е добро. Русия е добра. Социализмът беше добър. България беше добра. Всичко което остана, са усмивки от старите ленти. Сега сме по-болни, по-ограбени, по-зависими, по-прегърбени, по-обезобразени от всякога!!! Държахме светът за кайсиите, но го изтървахме и вместо да посегнем отново, проклехме ръцете, които го постигнаха това.
Ще дойде време, когато отново воините на Аллах, като капки, които образуват потоп, да промият като приливна вълна тези земи и да зачистят позора от еврейската тирания и гнет!
Това също не е сигурно, както всяка друга прогноза. Но човек винаги може да се надява и както е казано: "Надеждата умира последна" (... всъщност може би радиацията "умира"/стихва последна,но хайде сега...!)
...
Наздраве и честит празник!
11.
Цитрон60
06.09.2024 10:58:44
4
2
Колежке 5.
94година вървим с един приятел по надолу по Александровска и завишаме по Богориди, по пътя бреброихме офисите на 17 банки! след по малко от година почти всички фалираха от раздени кредите на близки и роднини, това кои хора и с протекцията на кое посолство?
Разаграбването на икономиката и пладнешкия обир с боновите книжки, пак кои хорак с връзки в кое пососллтво?
Създването на мутро мафията и контрабандата на всичко кое се сетиш да се контрабандира?
Удари си един шамар в лицето дано да ти се възвърне паметта как почна всичко!
Честит Празник!
10.
До 6
06.09.2024 10:21:28
4
2
Шибвай ми дигитално каквото искаш.
В същото време, циганите шибат баба ти или майка ти реално!
9.
До 7
06.09.2024 09:27:21
3
4
Честит празник Ганчо .
И сега като не сме под крилото на Русия цъфнахме и сързахме . Толкова голям просперитет имаме че всичко се внася с контейнери от Китай .
8.
Хахаха
06.09.2024 09:22:18
1
2
Ганчо и Ганка Ша бръскат яко кючеци днес .
7.
Чесит празник,България!
06.09.2024 09:18:43
5
5
Да не забравяме,че русия е пречила всячески на нашето съединение и просперитет.
6.
До 5
06.09.2024 09:03:18
6
4
Шибвам ти един дигитален шамар.
Както Дякона на предателя.
Ти си просто Предател, нищо друго!
А за България не се притеснявай, докато не ни крадат "братушките", ще се оправим.
Оставям те в л@йн@та!
Аз имам Празник!
Да живее България!
5.
До 3 заблудения, многополов аналноподатлив
06.09.2024 08:54:09
4
10
Абе, олигофрен.
В момента България няма земеделие, животновъдство, енергетика, икономика, армия. Корупцията, циганската престъпност и войната по пътищата са на най-високото си ниво!
Вече дължим десетки МИЛИАРДИ. Никога не сме били толкова ЗАВИСИМИ!
Най-бедни и бързо изчезващи от целия еврогейски съюз. Правителствата получават ЗАПОВЕДИ директно от ПОСОЛСТВОТО!
Младото поколение е опростачено, неграмотно и циганизирано.
За каква силна, европейска България бълнуваш бе, неориентиран?
4.
Цитрон60
06.09.2024 08:50:26
6
5
Колежке 2, 70 години руско васалство!
да и съм достатъчно дърт да помня комунизъма , последвалия :преход и всчките антинационални афери на руските политически протежета които вървят и в този момент!
мога да те пребия с факти, но имам по добри неща за вършене днес,
Честит празник!
3.
До 2 боцманчето
06.09.2024 08:36:46
13
4
България има най-големият брутен вътрешен продукт в Историята си!
Миризливите ти опорки ще си ги разправяш на мутрофанова!
Никой не те спира да заминаваш за мордор!
България е силна Европейска държава!
Да живее България!
2.
Боцмана
06.09.2024 08:28:03
5
12
България никога не е била по-зависима, по-разединена, по-бързо изчезваща, по-деиндустриализирана от днес!!
Не знам олигофрена под мен с какви очила гледа на всичко това, но явно е един щастлив, неграмотен подрастващ, който рано или късно ще се сблъска с товарния влак ЧЕЛНО!!
1.
Честит Празник!
06.09.2024 08:11:34
11
7
Съединението е действието с което България показва на Света, че Руските опорки, че сме малка и васална Държава, не са верни!
Че сме голяма, силна и независима страна в Европа!
Да живее България!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Народопсихология ли е пиенето и друсането преди шофиране на автомобил в България Тенденцията се запазва въпреки строгите наказания - на някои хора просто не им дреме и карат пияни и дрогирани „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс „Хайде да го направим“: 3 причини за спонтанен секс Краткият, непланиран интимен контакт може да ви даде много енергия Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Причините мъжете да игнорират жените въпреки чувствата си Един от вариантите мъжете да игнорират жените, към които отявлено са проявили интерес и са запалили техния е, че крият нещо 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет 5 зодии, които изглежда винаги имат лош късмет Ето кои са те  Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Зеленчукова запеканка със специален сос: Бърза вечеря пълна с витамини Ето как да я приготвите Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Не бързайте да се разделяте с тези панталони, остават хит и през есента! Раираната вещ се превърна във фаворит на модерните дами през топлия сезон „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? „Фрапорт“ отлага затварянето на летище Бургас? В летателната програма за зимните месеци са заложени редовни полети до Лондон Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Автомобил с мигранти катастрофира при гонка, има ранени Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и е предизвикал ПТП 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол 15 първокласници прекрачиха училищния праг в Росен, получиха подаръци от кмета на Созопол Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Станка Коева пък ги захрани с пита и мед, след като припомни, че за 159-ти път се открива учебната година в селото Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Александър Илиев е новият директор на "Морска администрация" Бургас Той заменя на поста кап. Живко Петров, който стана зам.-министър 
Защо българите спряха да ходят в Одрин Защо българите спряха да ходят в Одрин Отчитат спад на посетителите от нашата страна, но пък очакват ръст на посещенията през есента Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп" Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година Луд фен се навря под полата й Луд фен се навря под полата й Усмивката падна от лицето на Шакира, когато хвана натрапника в крачка Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Медведев се усъмни, че Украйна е наела Райън Уесли Рут да убие Тръмп Ето какво каза той Експлозия в центъра на Кьолн Експлозия в центъра на Кьолн Има пострадали Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави Смартфони в клас - какви са правилата в балканските държави ЮНЕСКО препоръча забрана на използването им от учениците в училищата Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Кой е задържаният за опит за убийство на Тръмп Служители на органите на реда съобщиха, че мъжът, който е насочил пушката и е бил арестуван, е Райън Уесли Раут, 58-годишен, от Хаваите Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Близо 300 затворници избягаха от нигерийски затвор след наводнения Сред тях има членове на ислямистката милиция Боко Харам 30 ранени при удар по блок в Харков 30 ранени при удар по блок в Харков Сред пострадалите има и деца
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме, когато се спука Виц на деня Виц на деня Чужденец пристига в България и започва да разпитва местните:
- Тук в дясно ли карате както в повечето държави или в ляво като в Англия?
- Ами, зависи къде е останал асфалт...
Виц на деня Виц на деня 2034г. България връща българските имена...
- Как кръстихте дъщеричката?
- Радка, на баба си Рейчъл...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Сватба без бой - не е сватба! - каза булката и тресна свекървата по муцуната.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори